maandag 24 oktober 2016

ORANGE BASKETBALL MU20 2016: Even Voorstellen de MU20 van 2016 - #06 Rens Butter

Het EK-Toernooi in de Mannen U20-B-Divisie is alweer enkele maanden voorbij; Nederland eindigde als 15e van de 21 deelnemende landen. De competitie 2016-2017 is weer begonnen, een mooi moment om de MU20-spelers te evalueren. Omdat de meeste spelers bij het algemene basketball-publiek nog niet zo bekend zijn, stellen we de spelers 1-voor-1 aan u voor middels een kort Interview en een beknopt Scouting-rapport.
Rens Butter  (Foto's Ivonne de Bruin)


Interview:

#06 Rens Butter, 1.90m, 80kg, Point Guard **(**)
Geboren: 1996


Wie zijn je Vader/Moeder/Broers/Zussen? Basketballen die ook?
Vader Hugo Butter, Ja, vroeger
Moeder Sandra van Steenstraten, Ja vroeger
Zus Zera Butter, Ja


Wat is je stad en naar welke school/scholen ging/ga je?
Rijswijk
Sint Maartenscollege t/m 6 VWO
Nu Erasmus Universiteit, volgend jaar derde jaars Economie


Op welke leeftijd begon je met basketball?
5 jaar


Bij welke Clubs heb je gespeeld, in welke Teams, en wie waren je Coaches?
Lokootief Rijswijk
MU12, MU20, HS1, mijn vader Hugo Butter
MU16, MU18, MU24, Hylke vd Zweep
MU14, Bart Rijkeboer
Laatste jaar Promotie-divisie CobraNova, Michel Martinez


Van welke coach leerde je het meest?
Vooral:
Hugo Butter
Hylke vd Zweep
Bart Rijkeboer


In welke NJT’s speelde je eerder, en wie waren daar je Coaches?
MU16, Hugo Butter
MU18, 2x Johan Rooijackers
MU20, Ferry Steenmetz


Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Toen we de eerste acht haalden met de MU18, door met precies het maximale mogelijke aantal punten (17) verliezen van Duitsland, en daardoor doorgingen naar de laatste acht.


Idem, negatief?
MU16 eerste wedstrijd tegen Portugal; we stonden bij rust tien punten voor, in de tweede helft gingen ze zone spelen en klapten we dicht...daardoor misten we de eerste acht.


Wat betekent spelen in een NJT voor je?
Het is gaaf om te spelen met gasten waar je anders tegen speelt, en ook om acht weken full time bezig te zijn met een groep. Alles wat je ervan leert.


Wat zie je als je sterkste punt(-en) in het Basketball?
Ik ben een echte spelverdeler, dat ik het spelletje snap en een leider ben op het veld. Dat het nu niet echt lukt valt me mentaal zwaar, zolang ik de bal kan pushen ontstaat er veel. Maar nu staan we in de set-offense veel teveel naar elkaar te kijken, en dan gebeurt er weinig.


Op welke punten wil je jezelf verbeteren?
Mijn schot van buiten moet beter. En mijn 1-1-defense ook.


Wat wil je bereiken in het Basketball, op Korte, Middellange en Lange Termijn?
KT: Ga naar nu DBL spelen bij Leiden; ik wil een goede speler in de Eredivisie worden.
MLT: Hetzelfde
LT: Heb niet echt een plan, ik bekijk het per jaar, en ik studeer nu ook.


En wat na je carriere als speler?
Maatschappelijke carrière. Misschien coachen; dat zou zomaar kunnen.


Waar speel je volgend seizoen?
MU24 en HS ZZ Leiden


Keuzevragen:
Waar ben je je ouders het meest dankbaar voor in relatie tot basketball?
Van vader heel veel basketball geleerd, ook als hij niet mijn coach was. Mijn moeder was de manager die alles regelde en mogelijk maakte.Link naar de Stats van de 2016 MU20B:   ---  Hier  ---Evaluatie:


Was een onmisbare schakel voor dit team. Miste een belangrijk deel van de voorbereiding. In hoeverre dat van invloed is geweest op zowel het teamresultaat als op zijn individuele prestaties is moeilijk aan te geven. Is snel en beweeglijk, maar ook wat aan de lichte kant wat betreft massa. Hij begrijpt het spel goed en kan zowel Fast-break spelen als de Set-offense leiden. Maar veel te vaak kwam de Outlet-pass niet (snel genoeg) bij hem, en daardoor was de productie aan snelle punten beperkt, wellicht ook dat hij zijn stempel daardoor veel minder op het spel kon drukken dan mogelijk zou zijn geweest. Heeft veel gevoel voor de bal en dat leidt tot veel Rebounds voor een PG, en is ook zichtbaar in zijn stijl van passen; hoeft de bal niet altijd in zijn bezit te hebben om te kunnen passen -beheerst de One-toch-pass goed. Valt agressief aan, maar schoot niet vaak en goed genoeg in dit toernooi om zijn drives en penetraties te volle effectief te laten zijn. Had in de Set-offense na zijn entry-pass zelden nog een duidelijke rol. Was verdedigend een factor met Steals en Intercepties, maar verdedigde niet sterk waar het het fysieke gevecht betrof. Was op zijn best in de eerste wedstrijd en -vooral- in de laatste; had toen duidelijk besloten dat hij de kar meer moest trekken, en dat leidde bijna tot een Quadruple-double.

Werken aan: fysiek, Outside-jumpshot -en vooral de driepunter- en 1-1-verdediging.Ex-scout Internationaal Jeugdbasketball, Ex-coach en schrijver over Basketball Aart Dekker & (Jeugd-)Coach Jan Lievaart volgen de MU20 -en dan vooral de B-Divisie- al jaren, maar hebben ook MU20-A-toernooien van het begin tot het einde gevolgd, en mogen zich dus met recht 'Kenners van de Europese MU20-categorie' noemen. Zij willen met hun bijdragen Fiba-Europe-basketball in Nederland promoten, de kennis over deze fantastische soort van Basketball bij de Nederlandse Liefhebbers vergroten, en het Oranje Jeugd-basketball steunen. Zij interviewden voor de tweede keer alle Oranje MU20-spelers en schreven daar voor iedere speler een korte evaluatie bij over wat ze gezien hebben tijdens MU20-B van 2016. Doel? Deze spelers bekender maken in Nederland.

Let wel: het betreft hier een moment-opname, en alleen de kijk van Lievaart/Dekker. Opmerking bij de evaluatie: onderstaande 'sterren-evaluatie' geeft de maximale bandbreedte die beide heren mogelijk achten, verdeeld in een evaluatie per speler nu, en de volgens hen maximale upside van die speler. Voorspellen is moeilijk –'...vooral als het om de toekomst gaat...' sprak Wim Kan ooit'. Het is dus heel wel mogelijk dat een gedreven individu deze momentopname 'verslaat', en daartoe dagen Dekker en Lievaart deze twaalf spelers ook nadrukkelijk uit...'Prove them wrong!'

Betekenis van de evaluatie:

*= basisniveau prestatieve basketball-speler, ** = DBL-speler onderin het spectrum, *** = Dragende speler in de DBL(of vergelijkbare competities), **** = Solide, of zelfs Dragende speler in de Top van de NCAA, de Top-leagues van Europa (of vergelijkbare competities), ***** = Solide NBA-speler of een Dragende-/Ster-speler in de Grootste Leagues buiten de NBA. Het deel van de '*'-en tussen '()' geeft de geëvalueerde 'Upside'. Dus bijvoorbeeld: '**(**)' betekent dat de Talent-evualatoren de betreffende speler zien als iemand die op dit moment in de DBL zou kunnen spelen -maar nog niet in een dragende rol- en dat zij het mogelijk achten dat -als deze speler zich snel en optimaal ontwikkelt- hij op zijn top een goede rol zou kunnen spelen in een van de grote competities in de wereld, maar waarschijnlijk niet in de NBA.


Eerdere afleveringen van 'Even voorstellen de MU20 van 2016:

#04 - Shaquille Austin
#05 - Mack Bruining
#06 - Rens Butter
#07 - Raidell De Pree 
#08 - Joey Liem 
#09 - Jan Driessen
#09 - Jan Driessen
#10 - Coen Stolk
#11 - Sjoerd Koopmans
#12 - Steve Bleeker
#13 - Terrence Bieshaar
#14 - Freek Vos
#15 - Mark Laros

Geen opmerkingen:

Een reactie posten