maandag 17 december 2018

AART DEKKER VERSLAG / DBL: Dutch Windmills verslaat Apollo nipt in een aantrekkelijke, spannende wedstrijd / AMSTERDAM / DORDRECHT /

Jumpball tussen twee hoogspringers inside: Jito Kok vs. Berend Weijs(Foto van de wedstrijd van 31 oktober, Apollo-Dutch Windmills, DBL-site)
'Een goed begin is het halve werk' zegt een Nederlands Spreekwoord, en dat gaat waar het het team van Dutch Windmills betreft vooralsnog zeker op. Het wedstrijdschema was in het begin bijna perfect, en de Dordtenaren maakten er optimaal gebruik van met vijf overwinningen op zes wedstrijden, waarbij alle concurrenten voor de vijfde plaats op rij werden verslagen. Dit kan niet gezegd worden voor Apollo Amsterdam, de tegenstander van gisteren in Sportboulevard Dordrecht. Toen ik afgelopen zomer coach Patrick Faydherbe sprak was hij er van overtuigd dat Apollo een leuk team zou hebben in 2018-2019; “Zeker beter dan vorig seizoen”. Maar dan moet een Low-budgetclub als Amsterdam niet teveel tegenslag hebben, een goede voorbereiding draaien en liefst (bijna) altijd compleet zijn...en dat gaat dit seizoen niet op; blessures, afwezigheid door onder andere bezigheden -bijvoorbeeld vanwege de 3X3- en andere malheur -Aron Roye zit er bijvoorbeeld al een tijd naast door hartritmestoornissen- zorgden juist voor een tot nu toe zelden of nooit complete ploeg. Dus de uitgangssituatie voor de tweede wedstrijd tussen Dordrecht en Amsterdam was dat Dutch Windmills op de vijfde plaats stond met 6W:6L, terwijl Apollo onderaan stond met 2W:12L; best wel een fors verschil als je de punten vooral moet pakken tegen de andere vijf clubs buiten de Top-4. Op 31 oktober stonden deze twee in de Apollohal ook al tegenover elkaar, toen wonnen de Windmills relatief gemakkelijk; 81-95. Dat was trouwens met afstand de hoogste score van Dordrecht in de DBL; het team scoort in de DBL -als het redelijk/goed speelt- eigenlijk altijd in de zeventig punten.

Maar iedere wedstrijd begint op 0-0 zo ook deze; 'resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie...' Windmills begon met de inmiddels beproefde eerste vijf van Overbeek, Richardson, de Vries, Coleman en Kok, en daar stonden tegenover Mack Bruining, Dimeo van der Horst, Matthew van Tongeren, Malevy Leons en Berend Weijs. De jumpbal tussen de twee misschien wel beste inside shot-blockers/-intimidators in de DBL, Jito Kok en Berend Weijs werd gewonnen door Kok, de eerste drie schoten van de wedstrijd waren driepunters: Shavon Coleman miste de eerste, Dimeo van der Horst de tweede, maar hij pakte wel zelf de aanvallende rebound en gaf de assist voor poging nummer-3; uitgerekend Berend Weijs zette de 0-3 op het bord. Misschien was het wel deze start die de toon voor de rest van de wedstrijd zette...

Pas na twee minuten kwamen de eerste Dordtse punten op het bord; na een aanval waarin Ryan Richardson een driepunter miste, pakte Coleman de rebound, miste Jito Kok dicht bij de basket, pakte Coleman nogmaals een aanvallende rebound, waaruit hij dan tenslotte zelf maar scoorde; 2-3. Zo'n wedstrijd dus... Mocht iemand de indruk krijgen dat ik het verhaal van een slechte en onaantrekkelijke wedstrijd aan het optekenen ben, die indruk is niet juist; ik vond het vanaf het begin een leuke wedstrijd om naar te kijken. Beide ploegen speelden met veel energie, speelden snel, en lieten de bal vaak goed en snel rondgaan. Alleen het laatste stukje -het afmaken van (mooie) aanvallen met scores tegen een behoorlijk percentage- daar ontbrak het beide teams deze wedstrijd wel een beetje aan. Dutch Windmills eindigde over-all met 34% schotpercentage, en Apollo met 40%. Driepunters: Windmills 12:30(40%), Apollo 13:33(39%), Tweepunters: Windmills 12:40(30%), Apollo 13:31(41%). Bedreven stats-lezers kijken dan meteen verder; waar zit hem dan het verschil? Nou wat scoren betreft op de vrije-worplijn: Windmills 11:15(73%), Apollo 4:11(36%). En nog een slagje dieper, Rebounds: Windmills 38(14OR), Apollo 50(15OR), en Turnovers: Windmills 10, Apollo 16.

Alhoewel het begin van de wedstrijd dus een driepunter voor Apollo was, was het eerste kwart toch duidelijk voor Dutch Windmills, maar de eerste vijf minuten bleven de teams dicht bij elkaar; 12-10 met nog 4m14 te gaan. Die stand bleef twee minuten staan. Toen was het Ryan Richardson -die ik trouwens veel consistenter energiek en agressief vond spelen dan tot dusver- die met een layup en een And1 de ban brak, en een run startte die pas bij 23-10 in het tweede kwart stopte. Goede rekenaars merkten dus op dat Apollo erg lang niet scoorde. Dat klopt: de 12-10 was een driepunter van Mack Bruining met 4m14 te gaan, 23-10 was een driepunter van Roel van Overbeek, en pas bij 9m28 -een tweepunts-jumper van Matthew van Tongeren- kwam Apollo weer aan scoren toe. Stellen dat Dordrecht daar de wedstrijd al won, is te kort door de bocht; al met nog 3m39 te gaan en 46-45 -een driepunter van Mack Bruining- in kwart-2 was Apollo weer bij, en kwam daarna ook nog meermaals op een kleine voorsprong. Aan het eind van het derde kwart was het 52-50 voor Windmills, en datzelfde verschil stond ook aan het eind van de wedstrijd op het scorebord: 71-69.

Nog een statistiekje van deze wedstrijd: Punten uit Turnovers: Windmills 14(0), Apollo 7(3), tussen haakjes dat cijfer over de eerste helft. Dordrecht is meestal op zijn best als het goed verdedigt, reboundt en rent in de aanval, en dat is ook waar coach Geert Hammink van de Dordtenaren zich regelmatig over opwond; ik had de indruk dat hij vond dat het allemaal nog stukken sneller kon. Meestal maakte Windmills in de gewonnen wedstrijden inderdaad op die manier dus het verschil, maar deze wedstrijd dus niet; en dat kwam omdat Apollo het hoge tempo goed bij kon houden. Want uiteindelijk waren het dus de gemiste vrije-worpen van Apollo die het verschil maakten.

Ik heb deze keer het verhaal van de wedstrijd maar eens aan de (sleutel) statistieken opgehangen en niet het wedstrijdverloop geschetst van kwart naar kwart. De reden? Omdat het gewoon een leuke -want spannende en aantrekkelijke- pot basketball was, waarin de intensiteit en het tempo hoog lagen, en er veel strijd geleverd werd, maar er niet altijd even bekeken gespeeld werd. Met gedurende de wedstrijd over en weer wel de nodige aantrekkelijke en soms spectaculaire hoogstandjes, maar daarover straks meer. Wel een aantrekkelijke wedstrijd voor het publiek dus -tenminste dat is mijn mening- maar helaas voor (nog) veel te weinig publiek -ik schat ongeveer 100M/V-...en daar ligt dus de grote uitdaging voor het management van Dutch Windmills; want een afgetekende vijfde plaats na ongeveer een derde van het reguliere DBL-seizoen -en wat betreft thuiswedstrijden de winterstop- is voor een nieuwe club gewoon keurig. De ploeg is ook netjes op schema voor een aantrekkelijke positie in de Play-offs.

Maar mijn stelling is altijd: “Je speelt professionele sport voor publiek!”, en dat betekent dus dat de hal sfeervol en vooral (tenminste redelijk) vol moet lopen met betrokken publiek, en dat is ondanks de mooie resultaten en het leuke basketball dat er in Dordt gespeeld wordt door Dutch Windmills Dordrecht nu nog verre van het geval.

Uit het niets een geweldige doordunk van Hidde Roessink(Foto: DW)
Nog wat highlights van de wedstrijd uit mijn notities: beide PG's Roel van Overbeek(13p, 1r, 4ass, 1to, 40min) en Mack Bruining14p, 2r, 2to, 1steal, 1bs, 28min) waren goed bezig in de nog voortdurende afwezigheid van de beoogde starters Wintering / Dority (Windmills) en Roye (Apollo). De shotblockers / rebounders / intimidators Berend Weijs(11p, 14r(1or), 3ass) en Jito Kok(3p, 9r(5or), 3ass, 1steal, 1bs) waren zeer aanwezig -en wellicht (mede) een verklaring voor de lage schotpercentages dicht bij de basket- maar Jito Kok had wel erg veel moeite de bal in de basket te krijgen(1:10schot). Ryan Richardson dus consistenter en actiever dan voorheen maakte de laatste driepunters van de wedstrijd voor Windmills en daarmee een groot verschil, Shavon Coleman had zijn zoveelste Double-double met 11 punten en 11 rebounds. Bij Apollo was Matthew van Tongeren productief(7p, 11r(3or)) en droeg Dexter Hope met 3:3 driepunters, (14p, 4r) ook flink bij. Dimeo van der Horst kon scorend niet domineren -ik denk dat de Dordtse verdediging hem aardig onder controle had-, maar kwam wel dicht bij een Triple-double(11p, 7r(3or), 10 ass). Tenslotte was ook Hidde Roessink het vermelden waard; ook hij was agressiever in de aanval, met als hoogtepunt een geweldige doordunk.

De uitdagingen voor Dutch Windmills zijn dus duidelijk; voor het team, zich verder ontwikkelen en de positie op de ranglijst handhaven of verbeteren, voor het management en team, de zaal goed gevuld met betrokken publiek zien te krijgen. Voor Apollo Amsterdam is de uitdaging ook duidelijk; gezien het vertoonde spel in deze wedstrijd zou de ploeg flink omhoog moeten (kunnen) kijken, zeker als iedereen weer fit en beschikbaar is. Maar gezien het feit dat het niveau van de teams onder de Top-4 opgewaardeerd en genivelleerd is, is het behalen van de Play-offs al een flinke kluif als eerste doel. Dutch Windmills speelt aanstaande woensdag een Bekerwedstrijd uit bij Feyenoord Basketball Rotterdam, en sluit dan af uit in Weert tegen Basketball Academie Limburg op zondag alvorens er een zeer korte Kerstbreak is. Apollo Amsterdam speelt aanstaande donderdag in Topsport Centrum Almere voor de Beker tegen Almere Pioneers, en direct de volgende dag de laatste wedstrijd voor de break thuis in de Apollohal tegen Feyenoord.