woensdag 5 december 2018

MEMORIAM BD / TOEVALLIG OVER GESTRUIKELD: 'Overleden stadsfotograaf Jan Verhoeff, met dat petje, was Den Bosch en Oeteldonk' / BASKETBALL DEN BOSCH /

Jan Verhoeff met zijn eeuwig petje ©(C) Marc Bolsius
CITAAT(Memoriam BD, Originele bericht via Topics.nl   ---  Hier  ---)":
"Verhoeff kende Den Bosch als zijn broekzak, maar was in 1973 ook bij de gijzeling in een boerderij in Deil, de gijzeling in het Indonesisch consulaat in 1977 in Den Haag en de Bijlmerramp in 1992. En kind aan huis in de Bossche sport, bij FC Den Bosch en het basketbal maar ook bij de laatste verreden Elsftedentocht in 1997"


Overleden stadsfotograaf Jan Verhoeff, met dat petje, was Den Bosch en Oeteldonk


DEN BOSCH – Iedereen in Den Bosch kende fotograaf Jan Verhoeff, de fotograaf kende iedereen. De stadsfotograaf van het Brabants Dagblad overleed zaterdag op 74-jarige leeftijd. Uit het vooral analoge en zwart-wit tijdperk maakte Verhoeff kleurrijke foto’s in Den Bosch en de regio.


Jos van de Ven 2 december 2018, 12:13



Verhoeff begon als dimafonist (artikelen uittikken die correspondenten via de telefoon inspraken) bij zijn krant aan het Emmaplein. Na zes jaar Koninklijke Marine en af en toe als invaller-fotograaf kwam Verhoeff na het volgen van de fotovakschool in 1971 bij het Brabants Dagblad in dienst. Voor deze krant maakte Verhoeff 70.000 tot 80.000 foto’s. Steeds weer met dat petje op, gekocht tijdens een vakantie in Normandië, als het Kuifje onder de fotografen.

Niemand in Den Bosch die zoveel contacten had als Verhoeff, met mensen op straat, in het stadhuis van Den Bosch of bij de provincie. Hij leverde het Brabants Dagblad onmetelijk veel tips op. Bij de ongeveer tien tot vijftien foto’s die Verhoeff dagelijks maakte zat altijd wel een foto van een zelfgekozen onderwerp, op eigen initiatief. Verhoeff kende Den Bosch als zijn broekzak, maar was in 1973 ook bij de gijzeling in een boerderij in Deil, de gijzeling in het Indonesisch consulaat in 1977 in Den Haag en de Bijlmerramp in 1992. En kind aan huis in de Bossche sport, bij FC Den Bosch en het basketbal maar ook bij de laatste verreden Elsftedentocht in 1997.

Mensen, daar ging het bij Verhoeff om. Jarenlang verzette hij zich tegen het maken van foto’s van ongelukken, uit piëteit met familieleden. Hij was liever onder en met de mensen, bij koninklijke onderscheidingen en huwelijksfeesten. Menig keer is Verhoeff aangesproken, om zijn foto’s te kunnen gebruiken voor bidprentjes.

Oeteldonk

Oeteldonk en Verhoeff was één. Lid van De Bossche Bollen (met Cor Versteeg), hoffotograaf en mede-oprichter van de Oeteldonkse Kletsavonden. In die dagen ruilde hij zijn blauwe petje in voor een roodwitgeel exemplaar. En toog hij op de carnavalsmaandag na zijn werk Oeteldonk in. Met in zijn zak foto’s van die dag, tot een klein pakketje opgevouwen om te geven aan de Oeteldonkers die hij had vastgelegd.

Verhoeff nam in juni 2007 afscheid van het Brabants Dagblad, met een expositie in het Noordbrabants Museum en een boek met 500 foto’s. De selectie viel vooral op foto's waar mensen op staan.

Ook een belangrijke figuur in het Bossche Carnaval dus:



Jan Verhoeff krijgt de Gouden Kees uit handen van Peer vaan den Muggenheuvel

Gepubliceerd op 26 feb. 2017
Naast veel waardering voor drie kletsacts op de laatste van de Kletsavonden Oeteldonk, klapte het publiek ook de handen stuk voor Jan Verhoeff - Professional, voormalig fotograaf van het Brabants Dagblad. Hij was 42 jaar geleden mede-oprichter van de Oeteldonkse Kletsavonden en kreeg daarvoor de hoge Oeteldonkse onderscheiding de Gouden Kees uit handen van Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten