dinsdag 25 december 2018

COLUMNISTEN LEON KERSTEN & AART DEKKER / Q&A / (A)HBW & DBL & BE-NE-LIGA: 'Hey Leon, Hey Aart()' - Transfers DBL en Cruciale Qualifiers voor Oranje_EuroCup_BeneLiga_(A)HBW

Hey Leon,

na de toch wel een beetje deceptie van wat een Grote Wedstrijd was/had kunnen/had moeten worden van de Orange Lions in de Maaspoort, heb ik even een adempauze nodig gehad. Ten eerste omdat ik eens rustig wilde herkauwen wat er was gebeurd, wat dat voor implicaties had, en hoe ik het onderwerp Oranje Basketball met je wilde aansnijden, ten tweede ook doordat ik in die periode veel tijd en energie moest besteden aan mijn persoonlijke zaken. Jij had natuurlijk prompt na de uitwedstrijd in en tegen Hongarije je wekelijkse column klaar, en die vond ik interessant, maar ik wilde er niet direct op ingaan. Ik vond sommige dingen -in tegenstelling tot jouw titel- wel 'raar', en die facetten lagen op erg divers vlak. Maar misschien moeten we daar rond Window-6 eens op doorgaan?

Ondertussen dendert de (Internationale) Basketballtrein gewoon door, want als iets het Mondiale Basketball wel kenmerkt, dan is het dat er nergens meer natuurlijke rustige periodes zijn; Basketball speelt altijd wel ergens op de wereld -en dan bedoel ik met altijd dus letterlijk ALTIJD, 24 uur per dag, zowat 365 dagen per jaar, er is speelt altijd wel iets, ergens op deze aardbol iets rond die Grote Oranje Bal. Ook in en rond Nederland dus; inmiddels hebben Donar en ZZ Leiden er alweer twee wedstrijden elk opzitten in de Tweede Groepsfase Fiba Europe Cup, in de DBL is er alweer flink wat gespeeld in die paar weken, en ook wat betreft komen en gaan van spelers speelt er van alles. Uit een lange lijst van mogelijke onderwerpen, pak ik er een paar.

Fiba Europe Cup


Q-Hey Leon: Donar coach Erik Braal antwoordde voor de loting, gevraagd naar zijn voorkeuren: “Doe maar Italianen...” Fiba gaf hem maximaal Italianen; Sassari en Varese. Het loopt niet soepel op dit moment voor Donar; de thuiswedstrijd tegen Sassari ging met een klein verschil verloren, Donar won wel op Cyprus. Wat betekent dat? Is Donar 'gezien' waar het gaat om het overleven van de Tweede Groepsfase? Of zie jij ze nog wel een konijn uit de hoge hoed toveren?

A-Hey Aart: Braal zal bij zijn voorkeuren toch niet gerekend hebben op twee Italiaanse ploegen. Het maakt de groep wat zwaar, de Lega A is gewoon een sterke competitie. Voor zijn eigen carrière zal Braal ook willen presteren, vorig seizoen heeft hij natuurlijk een aardige indruk gemaakt.
Donar in goede kunnen kan opspelen tegen de twee Italiaanse subtoppers. Thuis tegen Sassari was het verschil niet groot. Tegen Varese zal het niet anders zijn. 9 januari moet er thuis wel gewonnen worden van Varese. Dan ligt voor de return ook de druk bij deze Italianen. De Cyprioten zijn waarschijnlijk een non-factor in deze groep, ik zie ze geen enkel duel winnen. Het is moeilijk voor Donar in deze groep, maar het kan.

Q-Hey Leon: Zorg en Zekerheid Leiden stormde door de Eerste Groepsfase, vermoordde min of meer het Turkse Sakarya -kijk maar naar de ontwikkelingen daar na de spektakelwedstrijd in Leiden- maar ging er zelf verschrikkelijk op bij Bakken Bears, en speelde gisteren een in mijn ogen behoorlijk unieke wedstrijd thuis tegen Avtador Saratov. Zelden zal een Russische topploeg zo met het mes tussen de tanden zijn aangetreden in Nederland tegen een Nederlandse club. Niet alleen begonnen ze superscherp, ze bleven ook scherp; met als logisch gevolg dat het verschil redelijk hoog(25 punten) opliep. Worthy de Jong zat trouwens ook in een geheel eigen 'Zone'; wat speelde die -vooral in de eerste helft- goed! Darius Thompson -waarvoor naar verluid scouts van drie NBA-ploegen aanwezig waren, ook voor een Rus trouwens- speelde zeker niet slecht, maar kon de wedstrijd niet overnemen zoals hij dat tegen Sakarya wel kon en deed. Ik denk dat de goede wedstrijden van New Heroes Den Bosch tegen diezelfde Russische ploeg daar mede debat aan waren; ze waren voorbereid tot en met, en haalden flink wat angels uit het Leidse arsenaal weg. Leiden boog, maar het brak niet; en daarvoor neem ik mijn petje af. Ook wat betreft de kansen van ZZ; wat denk je?


A-Hey Aart: Ik vrees een beetje voor Leiden in de tweede ronde. Winst op Kataja 9 januari thuis is noodzakelijk om niet het lachertje van de groep te worden. Dat verdient de ploeg ook niet. De twee nederlagen tot nu toe geven wel aan dat het verschil tussen de Eredivisie, waar je wegkomt met een 5,5 mans rotatie, en Europa erg groot is.

DBL

Hey Leon: Aan het begin van het seizoen verscheen een een Polletje voor de Facebookgroep Basketball-liefhebbers NL/BE waar je kon aanvinken wie er Kampioen zou worden. Ook al vind ik het eigenlijk onzin -zo vroeg in het seizoen, terwijl je lang nog niet iedereen (goed) hebt gezien, en wanneer er nog ongelofelijk veel kan veranderen- om op dat moment een prognose te geven, maar deze keer deed ik dat toch eens. Ik vinkte Den Bosch aan als Kampioen; gevoel, je ziet wat tendensen, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik toen voorzag wat er allemaal zou gaan gebeuren sindsdien, en al helemaal wat er nog zou kunnen gaan gebeuren. Ik zou er ook zeker (nog) niet veel geld op willen inzetten dat New Heroes Basketball in juni inderdaad met de beker omhoog staat. Maar toch...gezien alles wat er in en rond het team is gebeurd; zowat een record aan geblesseerde spelers, een coachwissel, een zwaar programma...de resultaten zijn eigenlijk verbijsterend goed, en nu kan de club het team zich nog flink versterken ook.

Q Hey Leon: Jij zit er dicht bovenop; waar ligt 'the Limit' voor de Bosschenaren? En hoe gaat het met de respons van het Bossche publiek, zie je die wel groeien naar het niveau van een potentiële Kampioen? Komt de droom van Bob van Oosterhout -altijd een uitverkochte Maaspoort- in zicht dit seizoen? Wat denk je?

A-Hey Aart: Met de huidige selectie wordt Den Bosch geen kampioen. Hoeven we niet moeilijk over te doen.Evenwel komen er nog twee spelers als vervangers van Van Oostrum en Cook. Dat gaat heel bepalend worden.


Q Hey Leon: En wat te denken van de anderen van de Top-4? Heeft Landstede Zwolle zich voldoende versterkt om kansrijk 'All the way' te gaan? Kan ZZ Leiden zo'n zwaar seizoen met zo weinig spelers succesvol blijven? En is de matige fase van Donar een voorbode van een goed team dat toch een beetje 'Over the hill' is?

A-Hey Aart: Is Donar over the hill? Dat weet ik zo net nog niet. Is het op dit moment minder dan vorig jaar? Jazeker. Zoiets als vorig jaar, dat echt alles klopt van begin tot eind, komt gewoon zelden voor. De eindafrekening is, zoals iedereen weet, in mei en niet nu. Plus ik zie in Nederland nog geen team dat straks in twee weken vier keer gaat winnen van de Groningers. 
Ik weet dat Landstede al twee keer gewonnen heeft van Donar. Leiden heeft een fascinerend vijftal en ik hoorde dat er iemand bij gaat komen. Ik hoorde een 3/4, ik zou een comboguard kiezen, mits fit (en als de vriendin van Thompson weer het land uit is) dan kan Leiden een eind komen. En Den Bosch heb ik net uitgelegd.
Een factor die van invloed kan zijn is het thuisvoordeel in de finale. Vooral als dat Leiden mocht worden. De Vijf Meihal is niet mooi, is niet groot, maar, mits vol, wel echt een thuisvoordeel. Het publiek leeft daar echt voor het spel en hun spelers. Interessant dus de strijd in de top vier en op dit moment hebben Zwolle en Leiden pas één nederlaag en Den Bosch en Groningen al drie. 3 januari is het Leiden-Donar en 6 januari Zwolle-Leiden. Al snel gaat de toon gezet worden. 

Q Hey Leon: En dan 'de rest'; Dutch Windmills heeft zijn eerste dipje goed verwerkt, en was al dicht bij winst tegen Donar, en speelde een helft erg goed in en tegen Leiden. De club staat nu 'los' op de vijfde plaats. Ik heb het gevoel dat alleen Feyenoord Basketball ze nog zou kunnen benaderen voor die vijfde plek, maar Geert Hammink inschattend denk ik dat die juist zelf voorzichtig naar boven wil kijken. Hoe kijk jij tegen die tweestrijd aan? Of zie jij nog een van de andere vier zich in de strijd om plaats vijf mengen? Den Helder Suns doet het ook steeds beter, Aris Leeuwarden worstelt nogal, maar ook van Apollo Amsterdam en BAL Weert mag nog best wat progressie verwacht worden waar het gaat om kwaliteit van spelen. Maar de achterstand is al zo groot...

A-Hey Aart: Windmills wordt vijfde. No worries. BAL wordt laatste. Helaas Weert. De strijd om plek acht kan nog interessant worden, zeker als Aris blijft aanmodderen. Apollo heeft een goede coach en met Roye terug, wie weet. Evenwel gaat geen van deze ploeg voor een stunt zorgen en ik blijf me afvragen wat de sportieve gedachte is bij acht play-offdeelnemers. 

Basketball Week - Een Groot Internationaal Evenement In Nederland


Q Hey Leon: Het is weer 'die tijd van het jaar', de periode waar we onszelf decennia lang mochten verheugen op, en vermoeien met de (A)HBW. Waren er enkele jaren geleden een, twee of zelfs drie Internationale Eindejaars Toernooien -de Zwolse Basketball Days, eenmaal de Groninger Basketball Week, en een aantal keren de Rinus de Jong Invitational voor Jeugd in de Maaspoort in Den Bosch- nu is het alweer even stil op dat front. Dat voelt toch nog steeds een beetje leeg bij mij. Bij jou ook? En is dat niet een soort van amputatie voor het Nederlandse Basketball? Zou het nou echt niet mogelijk zijn om met vereende kracht er iets voor in de plaats te creëren? Jouw kijk daarop graag.


A-Hey Aart: Het gaat om het totaalplaatje. De hele agenda bij het mannenbasketbal klopt voor geen meter. Een dubbele competitie en teams die Europees spelen dat past niet. Dat zag je vorige seizoen en nu weer. Er is geen balans in het speelschema van de Eredivisie. 

Dan wil de NBB nog een bekercompetitie. Leuk. Uit en thuis vanaf de kwartfinale. Past alleen niet met een dubbele competitie en Europees basketbal. Dan zijn er nog de Oranje windows.
Er moet iets veranderen. 
Je kunt zeggen speel geen Europees basketbal, maar dat is tegelijk nuttig voor de teams die het wel doen en leuk voor sponsoren en fans. 
Ik zou zeggen stop met de dubbele competitie. Speel een enkele en daarna Elite. Top 4 en de rest apart. Het bekertoernooi mag van mij rond kerst in de HBW-tijd gespeeld worden. Kan ook final-4 zijn waarbij Europees spelende teams zeker zijn (in dit geval 3) en de andere 7 een competitievorm spelen in de periode dat er Europees gespeeld wordt door de rest en zich zo één team plaatst voor de final-four. 

Hey Leon:  Ik ben bezig met een Kerst/Einde-jaars-verhaal waar dit onderwerp ook in voor komt. Dus nog even geduld daarop.

Be-Ne-Liga


Q Hey Leon: Tenslotte de geluiden die steeds luider en serieuzer klinken dat er nu toch eindelijk eens werk gemaakt zou kunnen gaan worden van een Regionale League van Nederland en België. “EINDELIJK!” zou ik haast willen brullen. Wat denk jij? Gaat het gebeuren? En zo ja, wanneer zou het dan zover kunnen zijn? Er zijn nog wel een aantal andere kanten aan te bespreken, maar die bewaar ik nog even voor later.

A-Hey Aart: Ik ben niet heel enthousiast over een Beneliga. Bottom line is dat er geen sprake is van gelijkwaardigheid tussen de Belgische clubs en de Nederlandse. Ik vrees dat dit heel slecht uitpakt voor de breedte van het Nederlandse topbasketbal. 
Vraag is dan of dat erg is? En daar ben ik nog niet helemaal uit. 
De top van de Eredivisie bestaat nu ook maar uit vier teams, de rest is vulling, de opleiding van spelers geschied vooral niet in Nederland en de toppers spelen in het buitenland. 
Ik begrijp dat het uitgangspunt van de Beneliga is dat alle 10 (op dit moment) de Nederlandse clubs mee gaan doen. Gezien de situatie van enkele Nederlandse clubs denk ik dat we er zo een paar kwijt zijn. 
Natuurlijk zie ik ook wel de voordelen van een competitie met de Belgen. De affiches zijn beter en om mee te doen moet het niveau (zowel sportief als organisatorisch) omhoog. 
Toch knaagt het. De Belgen zoeken eigenlijk nog een paar teams om een volwaardige competitie te organiseren en kloppen in Nederland aan. Zij hebben nu tien teams en zes erbij zullen ze voldoende vinden, al zullen ze dat niet hardop uitspreken. 
Dan kom je vanzelf bij de vraag of zes Nederlandse clubs in staat zijn om beter te worden sportief, qua organisatie en hal. Ook hier heb ik grote vraagtekens bij. 
Het gevaar is levensgoot dat Nederlandse clubs als vulling gaan dienen voor de Belgische competitie. Maar ik zie graag de plannen tegemoet waaruit het tegendeel gaat blijken. Plannen zwart op wit die reëel zijn. 

Hey Leon:  In tegenstelling tot jou ben ik er wel positief over. We zien overal in Europa steeds meer succesvolle Regionale Leagues, Internationaal spelen verhoogt het niveau; dus ik zie het als een Must. Ik heb er al vaak over geschreven, en zou om te beginnen graag de toevoeging 'LUX', al zou dat ook het Nationale Team kunnen zijn. Op de langere termijn zou ik die ontwikkeling graag verder doorgetrokken zien worden naar bijvoorbeeld een North Sea League. Bakken Bears uit Denemarken doet het nu al jaren uitstekend, haalde vorig seizoen net als Donar de Final-4 van de Fiba Europe League, en veegde dus onlangs ZZ Leiden van het veld. Met andere woorden: er zijn ook in de nog kleinere Basketball-landen zoals Denemarken, Engeland, Schotland, Wales, Ierland, Noorwegen en IJsland vergelijkbare problemen als in de Lage Landen, en soms ook ontwikkelingen die clubs uit die landen een verrijking voor zo'n Regionale League in onze contreien zouden kunnen zijn. Maar waarschijnlijk hebben we het dan inderdaad over de lange termijn...

Ik vind trouwens wel dat we er met een eventuele Be-Ne-Liga nog lang niet zijn; de competitie moet -jij geeft dat ook al aan- veel verder op de schop. En natuurlijk mogen we geen van de tien huidige DBL-clubs kwijtraken; in tegendeel, het aantal zou moeten groeien. Ook al lang een stokpaardje van mij: ik vind dat er serieus werk gemaakt moet worden van het tot stand brengen van aansluiting en liefst ook doorstroom van de Promotie-divisie naar de DBL. Er moet dus een soort van dakpan-model komen waarbij er meer contact komt tussen de onderkant van de Eredivisie en de bovenkant van de Promotie-divisie, en dan uitgebreider dan een of twee Bekerwedstrijden per seizoen. Ik was afgelopen donderdag bij Almere Pioneers tegen Apollo Amsterdam voor de NBB-Beker, en dat verrassend leuk! Het Estlandse model spreekt mij ook wel aan: Clubs die Europees spelen treffen de anderen in het reguliere seizoen eenmaal uit en eenmaal uit, maar die wedstrijden tellen dubbel mee in de stand. Dan zouden die anderen dus tegen de top van de Promotiedivisie kunnen spelen om aan het aantal wedstrijden te komen en schep je een overlap. Het is allemaal niet eenvoudig, en er zitten voor- en nadelen aan iedere variant, maar zoals jij schreef: "...nu is het ook niet goed in balans..."


LEON KERSTEN &
AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten