donderdag 20 december 2018

UPDATE: MET SAMENVATTING / COLUMNIST AART DEKKER: Geen Schande dat...wel Jammer dat... Wat een Wedstrijd; ZZ Leiden-Avtodor Saratov / FIBA EUROPE CUP / ZZ LEIDEN / WORTHY DE JONG / RUSLAND /


ZZ Leiden speelde erg goed, maar had de Pech dat ook Avtodor Saratov op zijn Best speelde. Tare Golden werd door Fiba zelfs gekozen tot Speler van de Week...(Afbeelding: Fiba.com)
Zorg en Zekerheid Leiden speelde tegen een van de Russische topploegen -Avtador Saratov- en verloor met 72-97, alles over de wedstrijd vind je --- Hier --- (De wedstrijd is --- Hier --- in zijn geheel terug te zien in de bekende kwaliteit van Arie Int Veld en Martin Hoekstra)

Een flink verschil, maar aan de andere kant -relatief- toch ook weer niet. Er speelden aan Russische zijde meerdere spelers die elk goed zijn voor het gehele Leidse budget aan salaris, en dat was te zien; wat een klasse-spelers, wat een lengte, kracht, atletisch en technisch vermogen, en massa. En wat een diepte in het Roster, zeker als je dat afzet tegen de uiterst smalle Leidse ploeg. Maar het belangrijkste vond ik dat ik me niet kon heugen ooit een Russische ploeg zo met het mes tussen de tanden heb zien aantreden in Nederland tegen een Nederlandse club. Niet alleen begonnen ze superscherp, ze bleven ook scherp. Ze speelde flinke delen van de wedstrijd vol gas, zeker als het er ook maar even op leek dat Leiden wat terug zou komen.

Erg mooi vond ik het dat -toen laat in het derde kwart, bij ruim meer dan 20 punten achterstand voor Leiden, en het echt wel duidelijk was dat winst er niet inzat voor ZZ- het publiek er op zijn 'Leiden op zijn best' toch letterlijk en figuurlijk luid en duidelijk achter ging staan, de Leidse ploeg daarop reageerde met een kleine tussensprint; ze kwamen terug tot 15 punten. Leiden boog, maar brak niet, en daar neem ik mijn petje diep voor af. Na de Leidse 7-0 run volgde direct een Russische Time-out; 1m23sec en een Russische 0-7 run later moest ZZ in een Time-out vluchten. Maar dat betekende niet dat de Russen weer gas terugnamen; ze pressten direct na die minuut pauze Full-court en superintens door. Prachtige sport, waar iedere echte liefhebber van kon smullen. Echt 'Geen Schande' dus om dan uiteindelijk met 25 punten te verliezen.

Toch vond ik ook iets 'Wel Jammer'; ten eerste dat er zoveel lege plaatsen in de hal waren. Dit was weer een kans voor mensen om absoluut Topbasketball te zien, en dan toch zoveel ongebruikte zitjes; jammer, Jammer, JAMMER! Als je met je ogen dicht aanwezig zou zijn geweest, had je het aan de support voor het Leidse team evenwel nauwelijks gemerkt dat de zaal niet stampend vol zat, dus dat was ook gewoon top.

Wie er ook 'Top' was, en dan vooral in de eerste helft, was Worthy de Jong; die speelde bij vlagen onwaarschijnlijk goed en gedreven; ik complimenteerde hem daar achteraf mee: “Jij zat helemaal op je eigen planeet in de fase!?” Maar eigenlijk speelde de hele harde kern van Leiden -naast de Jong: Watson, Thompson, Kherazzi en Vette- gewoon goed. Maar ja, dat zijn er maar vijf, waar de Russische ploeg gewoon tien diep is, en als het nodig zou zijn waarschijnlijk nog aanzienlijk dieper. Saratov speelde in de vorige Groepsfase trouwens twee keer tegen New Heroes Den Bosch, en had het tegen die zwaar gehavende ploeg twee keer best lastig. Dat een een doorgevoerde coachwissel zorgden waarschijnlijk voor een tot de tanden toe bewapende en voorbereide ploeg, die Leiden geen ruimte gaf voor welk stuntje dan ook. Zo

Maar al met al heb ik genoten; Wat een Wedstrijd! Ik schreef het al eerder: vergeleken met voorgaande jaren is een een Weelde aan aanbod van wedstrijden met mooie tegenstanders, en als de Nederlandse club dan alles geeft, en strijdend ten onder gaat...dat hoort er gewoon bij. Je kunt niet verwachten dat elke wedstrijd spannend is en door Nederlanders gewonnen wordt. Maar er valt zoveel meer te genieten dan dat...
Voor Darius Thompson Darius zaten naar verluid scouts van drie NBA-ploegen op de tribune, ook voor een jonge Rus trouwens, hij speelde zeker niet slecht; ik vond zelfs dat hij soms -gezien zijn lichte bouw- verbazend sterk zijn mannetje stond tegen beukende tegenstanders, maar kon de wedstrijd niet overnemen zoals hij dat tegen Sakarya wel kon en deed, dat zat er deze keer (nog) niet in. En dat had zeker ook te maken met een uiterst goed voorbereidde Russische ploeg. Die NBA is denk ik -mocht het zover komen- nog wel een jaar of wat weg; maar het blijft leuk dat zo'n speler -net als Maurice Watson Jr. trouwens- voor een Nederlandse club spelen.

Al met al: een welbesteedde avond, en ik kan iedereen die er niet bij was -maar eventueel wel bij had kunnen zijn- alleen maar aanraden de volgende (minimaal) twee wedstrijden niet aan zich voorbij te laten gaan.

Nog een gevalletje van 'jammer': waar is ZiggoSport dit seizoen? De drie DBL-clubs speelden tezamen al een aardig lijstje geweldige wedstrijden bij elkaar, die het zeker verdienden op de buis te komen. Geldt ook voor de NOS trouwens...


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten