zondag 17 februari 2019

EVEN NADENKEN / CITAAT / GEO-POLITIEKE MACHTSVERHOUDINGEN: 'China maakt vrienden, het Westen vooral vijanden' / BOEK/ RECENSIE / CHINA VS. HET WESTEN / ECONOMISCHE OORLOG / TOEKOMST /

CITAAT(NRC ECONOMIE, Boekrecensie, 'De nieuwe zijderoutes'):


"........De Franse essayist noemde de technologische suprematie van de Europeanen als belangrijkste reden voor de Europese overheersing, en dat zou al teruggaan tot de oude Grieken – de stelling van Pythagoras is immers niet verzonnen door een Pers of een Chinees.

Frankopan bestrijdt die lezing: niet Europa, maar de landen aan de zijderoutes hebben de wereld duizenden jaren gedomineerd. Hij koppelde in De zijderoutes de oude Grieken min of meer los van Europa: zij waren nauwelijks geïnteresseerd in wat er aan de andere kant van de Donau of de Sava te vinden was. Alexander de Grote veroverde Perzië en India – want daar was het te doen. Daar liepen de handelsroutes die beschavingen verbonden, van de Chinezen in het Verre Oosten tot de Grieken en Romeinen in het Westen. De handel, de wetenschap, de kunsten bloeiden er gedurende millennia. Europa had de rest van de wereld een tijdlang niks te bieden – of het moeten de Vikingen zijn geweest, die slaven verkochten aan de elite in het oosten.

Europese machten blonken op geen enkel vlak uit ten opzichte van hun Aziatische tegenstrevers. Behalve dan in oorlogvoeren, want de ene oorlog was nog niet afgelopen of de volgende begon. Daarin werden steeds nieuwe wapens uitgeprobeerd en geperfectioneerd..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten