maandag 4 februari 2019

VERSLAG DBL AART DEKKER: Dutch Windmills Dordrecht door Blessures in Last, Leon Williams voor Suns goede Vervanger Holland / BESCHOUWING / DEN HELDER /

Alec Wintering probeert te finishen tegen Thibault Vanderhaegen  van Den Helder Suns(Foto Martin Blom, 20190203)
DORDRECHT, 4 februari 2019 – Dutch Windmills Dordrecht miste basisspelers Jito Kok en Ryan Richardson, maar leidde desondanks de hele eerste helft (42-41). In de tweede helft nam Den Helder Suns de leiding over, en die werd tegen het einde onoverkomelijk groot voor Windmills. Suns won verdiend in een attractieve wedstrijd 75-83 en verkleint de achterstand tot twee verlieswedstrijden.

In een DBL waarin de verhoudingen ineens behoorlijk in beweging zijn gekomen – Donar dat struikelend en vallend aan het zwoegen is ineens 'stevig' op de vierde plaats, Top-4-teams die onderuitgaan tegen teams als Dutch Windmills, Aris en Apollo, Landstede dat struggelde en weer bovenkomt, en ook Den Helder Suns dat aan een flinke opmars bezig was, is het ineens stukken moeilijker om de uitkomst van wedstrijden te voorspellen. Slechts ZZ Leiden is nog ongenaakbaar, maar ook dat kan niet eeuwig duren, zou je tenminste redelijkerwijs mogen verwachten, – wordt elke wedstrijd meer en meer van belang.

Dutch Windmills was lang oersolide; zelfs langdurig zonder beoogde sterspeler en floorleader Alec Wintering werden steevast de wedstrijden tegen de vijf teams van het rechter rijtje gewonnen, mede doordat de jonge Roel van Overbeek hem goed verving. Toen verscheen er een Amerikaanse vervanger in Lavonte Dorrity, en kwamen zelfs overwinningen tegen de Top-4 in beeld. Alec Wintering werd vroeger dan verwacht weer uit de hoge hoed getoverd; geen vuiltje aan de lucht zou je denken...maar vorige week was Ryan Richarson geblesseerd en werd er voor de tweede keer verloren van Feyenoord...

Den Helder Suns daarentegen kwam erg langzaam op gang, verloor keer op keer (ruim) tegen Windmills, maar kwam de laatste weken sterk opzetten. Maar verloor recent -als een donderslag bij heldere hemel- zijn belangrijke Amerikaanse Guard Lavone Holland, en dan moet je maar weer afwachten hoe je zo'n speler kunt vervangen... Die vervanger stond er sneller dan verwacht -want Nederlands!- in de vorm van Leon Williams; wellicht het lot uit de loterij voor de jarige Suns-coach Peter van Noord.

De vierde ontmoeting tussen Windmills en Suns werd in het licht van het bovenstaande een cruciale; bij winst van Dordrecht zou het verschil met Den Helder oplopen tot vijf nederlagen, en dat met Donar afnemen tot slechts drie -waarmee het visioen van coach Geert Hammink, deel uit gaan maken van een Top-5, weer wat op zou lichten-, bij winst van Suns zou het verschil tussen de nummers-5&6 slinken tot drie.

Toen bleek dat Ryan Richardson(rug) en Jito Kok(knie) geblesseerd aan de kant zouden blijven zag van Noord ineens mogelijkheden voor zijn team. Hij had ook geblesseerden maar kon zijn sterkste vijf wel op het veld brengen (van Vuurst de Vries, van Vliet, Williams, Harris en Laurent). Hammink verving Kok door backup Koch, andere startters: Wintering, Dorrity, de Vries en Coleman.
Bennett Koch vloog uit het startersblok; nadat Shavon Coleman de tip won, ging hij sterk naar de basket, maakte zijn layup en trok een fout van Boy van Vliet, maar miste de vrije And1-worp. Later in de eerste helft zou hij met een kleine blessure uitvallen, hij kwam in de tweede helft nog wel terug, maar kon dus niet het verwachte surplus aan minuten bij afwezigheid van Kok niet maken en zeker niet vertalen in een prestatie waarmee hij zijn coach wellicht wat hoofdbrekens wat betreft de startende vijf zou kunnen bezorgen. Er ontvouwde zich een snelle, open -te open vond Hammink na de wedstrijd want: te weinig verdedigende intensiteit- wedstrijd waarin Windmills ongebruikelijk snel scorend op gang kwam, maar waarin Suns weliswaar op kleine achterstand gewoon meeging. Pim de Vries, verdedigend vaak cruciaal voor de Dordtenaren, pakte binnen 39 seconden al twee fouten, en werd naar de kant gehaald, wellicht speelde dat ook een rol. Nieuwkomer Leon Williams pakte zijn leidende rol vanaf het begin; met een penetratie en dish op Alex Laurent voor 4-3. Bij 10-5 zorgde de meer dan goed spelende Boy van Vliet met de eerste rake driepunter van de wedstrijd en een persoonlijke 5-punts-run voor de eerste gelijke stand. Het eerste kwart werd afgesloten met 20-15.

In het tweede kwart bleef het een open wedstrijd, maar vooraleerst leek Windmills -in lijn met de meeste eerdere onderlinge wedstrijden- wel ongebruikelijk vroeg -binnen ruim twee minuten- afstand te nemen van Suns; ze liepen uit naar het grootste verschil van de wedstrijd 30-17 en misten slechts een schot, een driepunter van Hidde Roessink, Roel van Overbeek pakte echter de aanvallende rebound, dus het rendement bleef in die fase maximaal. De 10-2 run werd afgesloten met een driepunter van de weer ijzersterk spelende Coleman(25p, 13r(4or), 2a, 4st) vlak nadat hij tot op dat moment ook goed spelende Koch na diens blessure verving. Het verschil van rond de tien punten bleef enige tijd in stand, in die fase onderscheidde van Overbeek zich met een aantal schitterende assists. Williams antwoordde met ook een sterke fase, die begon met een driepunter op assist van Boyd van Vuurst(35-25) en vanaf dat moment begon de wedstrijd eigenlijk te kantelen richting Suns waar de eerste vijf het merendeel van de minuten, en vrijwel de hele productie voor hun rekening namen. De rust kwam bij 42-41.

Na de rust startten de Windmills met een furieuze en veel fysiekere verdediging, maar opvallend genoeg was het Suns dat daarvan alleen maar profiteerde; het kostteze nog een minuut om de voorsprong te pakken -een driepunter van de sterk spelende Laurent- en die stonden ze nooit meer af. Dordrecht klampte wel aan, kwam iedere keer terug tot een paar punten, maar het kwam niet meer langszij, laat staan voor. En de man die daar misschien wel het meest verantwoordelijk voor was was Boy van Vliet die -zelfs als hij gewoon goed verdedigd werd- rustig bleef en zijn schoten -zelfs een aantal onmogelijke- bleef maken. Hij sloot de wedstrijd af met 25 punten(70%), waarvan zes driepunters zonder er een te missen. Maar ook zijn 7 rebounds en 4 assists mochten er wezen.

Via 56-60 na drie kwarten werd het verdiend 75-83 voor Den Helder Suns, dat mag constateren dat het in Leon Williams een meer dan uitstekende vervanger voor Holland heeft binnengehaald, en dat het deze spelerswissel vrijwel zonder kleerscheuren heeft overleefd, de achterstand op Windmills is wat kleiner geworden, alhoewel nog steeds drie nederlagen meer. De komende wedstrijden brengen afwisselend Top-4-teams en concurrenten, alhoewel er nog wel een varkentje gewassen moet worden waar het om de thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden gaat die tegen de zin van Suns uit het programma is gehaald.

Voor Dutch Windmills is er veel werk te verzetten alvorens een van de hoogtepunten van het seizoen -de eerste Halve Finale voor de NBB-Beker tegen Landstede, aanstaande donderdag thuis, 20h00- kan worden aangevangen; drie spelers fit krijgen, en het gecontroleerde spel terug zien te vinden waarmee de nieuweling in de DBL tot voor kort zoveel succes boekte. Het is te hopen dat het Dordtse publiek die prestaties herkent en erkent en massaal de weg naar de Sportboulevard weet te vinden.

AART DEKKERGeen opmerkingen:

Een reactie posten