vrijdag 18 januari 2013

Mensen die mij (al langer) kennen weten het: ik ben een schaatsgek. Doordat mijn gezondheid me al vele jaren in de steek laat is echt lange tochten maken er niet meer bij, helaas, maar dat neemt niet weg dat ik op mijn 4e leerde schaatsen van mijn vader (dat was in 1963), en dat de schaatskoorts me nog steeds bevangt als het er ook maar even naar uitziet dat er schaatsijs aan zit te komen...

Toch kom je dan soms dingen tegen die je nog niet weet, ondanks al die jaren... Zo heeft NRC op de 17e januari dit bericht:

Wat is warme voeten-ijs?

| pagina 32 - 33
Is de huidige vorst het begin van een langdurig strenge winter? „Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt”, luidt een van de spreuken over ijs en winterweer in het onlangs verschenen Wegwijs op natuurijs van Huub Snoep en Fred Geers.
Mocht de winter toch langer duren, dan biedt dit handzame boekje uitkomst. Volop praktische tips over schaatsen op natuurijs. Met in het voorwoord een waarschuwing van Doekle Terpstra, voorzitter van schaatsbond KNSB. „Natuurijs is het ultieme, daar droomt elke schaatsliefhebber van. Hoe kouder, hoe mooier. Als het vriest, loopt heel Nederland ‘warm’. Maar als er dan eenmaal natuurijs ligt, willen we soms te graag! Schaatsen slijpen, hup het ijs op, want we glijden wel.”
Wegwijs met natuurijs komt met ‘twintig gouden regels’ voor veilig schaatsen op natuurijs. Van de uitrusting (denk aan helm, ijspriem en fluitje) tot voeding. Alle toertochten gerangschikt per provincie. En daarnaast aardige wetenswaardigheden over gevoelstemperaturen en verschillende soorten ijs. Krijgt de sneeuw aan de oppervlakte een ruwe structuur? ‘Warme voeten-ijs.’ De hobbeltjes zorgen voor betere doorbloeding en daardoor warme voeten. ‘Kneckebrödis’, zeggen de Zweden. (MS)

Ik heb het nooit geweten...dus een mens is nooit te oud om...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten