woensdag 30 januari 2013

Soberheid, glaasjes ranja en flutbestuur...

English: Queen Beatrix of the Netherlands in V...
English: Queen Beatrix of the Netherlands in Vries Français : La reine Beatrix des Pays-Bas à Vries. Nederlands: Koningin Beatrix der Nederlanden in Vries (Photo credit: Wikipedia)
Het lang-, maar toch nog onverwachte- nieuws breekt, voor ons 'normale mensen' dan, want ons mp'tje-de tweede (Mark Flutte himself) wist het natuurlijk wel wat eerder; hij had zich er dus op voor kunnen bereiden... Direct na de toespraak van Koningin Beatrix, waar om 19:00h toch 7 Miljoen kijkers voor klaar waren gaan zitten (wie zei er dat nieuws niet snel gaat?) mocht Markje dus ook aan de bak. Na een aantal zaken die een premier bij dit soort gelegenheden moet zeggen, al kan ik me mensen voorstellen die dan met warmere en minder obligate woorden zouden zijn gekomen, 'moest' hij er ook nog wat actueels (en persoonlijks) aan toevoegen; "Het zou een 'sobere' plechtigheid worden want...het is crisis..."!? Toen ik hem dat hoorde zeggen begon het bij mij al een beetje te kriebelen. De volgende dag in de Kamer voegde hij eraan toe dat "...het toch ook wel een beetje feest mocht zijn; we hoefden het feest 'heus niet op een glaasje ranja sec uit te zitten'..." Pardon!?! Wat bedoelt hij nu eigenlijk?
De klap op de vuurpijl was 'dat er geen geld uitgegeven hoefde te worden aan een Nationaal Cadeau'..."...dit op verzoek van de Vorstin zelf...", 'die blijkbaar ook wel door had dat het land op zwart zaad zat, en dat ons mp'tje zulks niet aan het volk zou kunnen verkopen!...'

Wat hebben wij toch een leeghoofd, met slechts oog voor eigen positie en belangen, als 'leidertje'. Hoe moet Nederland ooit de, grotendeels zelf gefabriceerde, 'crisis' te boven komen met een politicusje aan het hoofd die niets zelf kan bedenken, behalve veelal foutieve eigen electorale belangen, en 'ons' continu crisis aan probeert te praten en verder als een windvaan aan een hoge mast heen en weer draait?

Als het niet zo bedroevend was, dan zou het beschamend zijn...

En wat een verschil met onze Koningin die in een moeilijke situatie, wel meestal de juiste wijze van opstellen, goede woorden, en menselijk gevoel weet uit te dragen; en dat al 33 jaar en op haar bijna 75e nog steeds! Je zou je bijna gaan generen voor je 'leidende politicus', nou ja, dat deed ik al, en de Majesteit is wel wat gewend...
Rutte-2 volgens Ruben Oppenheimer in NRC
De aankondiging, de precieze woorden van 't mp'tje, en verdere feiten rond de Troonwisseling in NRC
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten