maandag 8 juni 2015

COLUMN AART DEKKER: Oranje, Net als de Finnen!?

Nog ongeveer 90 dagen, en het Nederlandse Nationale Mannen Team speelt voor het eerst in 26 jaar weer mee in het Toernooi waarin gespeeld wordt om het Europese Kampioenschap – tegenwoordig getiteld 'EuroBasket'.

In die 26 jaar is er onnoemelijk veel veranderd: toen speelde de USA nog met College-spelers/Amateurs en was het – nog net – onaantastbaar voor de tegenstanders – al was het moment waarop dat niet meer zo zou zijn, op dat moment al dichterbij dan iemand voor mogelijk hield.
Ja, John Thompson, de laatste coach van een USA-Basketball van louter college-jongens, die coach zag de bui al hangen...dat hoorden wij toen hij bij de WK-Finales van 1986 drie dagen naast hem zaten, en hij kreeg gelijk op de volgende Olympische Spelen...
Toen was Europa nog een twee delen verdeeld, en hing er een 'IJzeren Gordijn' tussen die delen, dan wel stond er een 'Muur'. Toen waren er nog 'Europese Basketball Power-houses' in de vorm van de Sovjet-Unie en Joegoslavië – veelal zogenaamde 'Staats-amateurs', ook al waren de spelers daar zeker zo professioneel als de Professionals in West- en Zuid-Europa, en werden de Europese Titels (en andere Ereplaatsen) verdeeld tussen diezelfde Sovjet-Unie, Joegoslavië, Spanje, Italië, Griekenland, en af en toe kwam er eens een ander land bij de Top-4, van wat in die periode veelal een Eindtoernooi met acht – of 12 – landen was; Tsjecho-Slowakije bijvoorbeeld, of...Nederland (dat gebeurde in 1983).

Het Basketball is sindsdien ongelofelijk geëvolueerd; het spel is sneller, atletischer, en is technisch-tactisch van een heel andere orde. Toen waren er voor het eerst – enkele – Europese Spelers die zich een plek in de NBA bevochten, nu is een derde van de NBA-spelers 'Internationaal'.
Toen kwam het weleens voor dat een Europees team tegen een NBA-team – of een team samengesteld uit NBA-spelers – speelde, en dat leuk deed – Nashua Den Bosch won zelfs eens van een team met louter NBA-Sterren! –, maar dat was niet structureel. Nu is dat wel het geval, en zijn die Internationale – vooral Europese – clubs vaker competitief, en komt het voor dat een zelfs een Europese sub-topper zoals Berlijn zelfs weet te winnen van de NBA-Kampioen – dat waren de San Antonio Spurs in de vorige herfst.
Daarnaast zijn zowel het Amerikaanse Basketball, als de Internationale Top-clubs/-landen oneindig veel verder op het vlak van commercialiteit, zijn de zalen groter en mooier, is de exposure in de media en vooral op TV bijna overal groter en gelikter.
En zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan...

Een van de facetten die – deels – de lange afwezigheid van Nederland op het hoogste Europese podium kan verklaren, is het feit dat er nu ruim 50 Europese landen zijn waar wordt gebasketbald, en dat dat er toen zo'n 15 minder waren. En van die huidige 15 naties meer, zijn er op dit moment een stuk of acht, negen die directe concurrenten voor Nederland zijn als het gaat om plaatsing voor het Eindtoernooi. Maar dit punt is geen volledige verklaring voor het zo lang ontbreken van Oranje op EK's; het aantal deelnemende landen is inmiddels uitgebreid tot 24 – al is dat nog maar recent het geval – daarvoor waren het er het een tijd lang 16.

Er zijn nog twee andere oorzaken die ik wil noemen:
1) de interne zwakte die het Nederlandse Basketball lang kenmerkte – gekoppeld aan voor het Basketball slecht uitpakkende beleid van Overheid en Media – , en
2) er zijn min of meer met Nederland vergelijkbare landen die de voorgaande jaren relatief veel progressie boekten; ik noem bijvoorbeeld België – vooral recent, gebaseerd op een goede Talent-ontwikkeling en een stabiel beleid rond de Nationale Teams – , Duitsland – al wat langer, o.a. gebaseerd op goede accommodaties, de wet van de grote getallen en de grootte en sterkte van de economie, en het goed benutten van hun 'Star-power' – , en Finland – vooral recent, o.a. gebaseerd op goed beleid en zeer goede Talent-ontwikkeling – .

Op het voorbeeld dat Finland voor ons kan zijn wil ik nog even doorgaan, en dan met name op het goede voorbeeld dat 'het Finse Publiek' ons Basketball-liefhebbers in Nederland sinds enkele jaren geeft.

Eerst nog even wat vergelijkingen tussen Finland en Nederland:


Bevolking:

Nederland: bijna 17Miljoen (Dutch 80.7%, EU 5%, Indonesian 2.4%, Turkish 2.2%, Surinamese 2%, Moroccan 2%, Caribbean 0.8%, other 4.8% (2008 est.) )
Finland: iets meer dan 5Miljoen (Finn 93.4%, Swede 5.6%, Russian 0.5%, Estonian 0.3%, Roma (Gypsy) 0.1%, Sami 0.1% (2006) )

Economie

Nederland: BNP per hoofd van de bevolking = 47.000$, totale omvang Economie = $800Miljard
Finland: BNP per hoofd van de bevolking – 40.000$, totale omvang Economie = $220Miljard
(Bovenstaande gegevens komen van het Factbook van CIA/FBI)

Sporten:

Nederland: Voetbal, Tennis, Zwemmen, Hockey, Watersporten, etc.
Finland: IJshockey, Wintersporten, Watersporten, Atletiek, etc.

Basketball-gegevens van de site van Fiba: ( http://www.fiba.com/pages/eng/fc/FIBA/fibaStru/nfLeag/sear.asp)
Quick Facts Finland:
260 Registered Clubs
6000 Licensed Female Players
10500 Licensed Male Players
50000 Unlicensed Players
Date of Affiliation to FIBA: 1939
Rank on FIBA Ranking: 60

Quick Facts The Netherlands:
450 Registered Clubs
12264 Licensed Female Players
33323 Licensed Male Players
Date of Affiliation to FIBA: 1946
Rank on FIBA Ranking: 41

Fiba-Europe-informatie over Finland vind je --- Hier ---


En dan nu het punt dat ik wil maken: ooit was Nederland een baanbrekend voorbeeld voor de wereld met zijn knotsgekke (voetbal-) Fans. En was dat des te meer voor de Finnen; ik weet dat omdat mij bij mijn eerste bezoeken aan Finland – we hebben het dan over de jaren-80 – steeds weer werd verteld: “Wij introverte Finnen zijn jaloers op jullie Nederlanders; jullie zijn zo extravert, jullie kunnen zo goed feest vieren op straat (Koninginnedag haalde elk jaar het Finse TV-Journaal!) en in stadions!”.

Inmiddels is 'de Finse Fan' een voorbeeld voor andere Europeanen; dat begon bij IJshockey, maar is ondertussen ook in het Basketball het geval. Finland werd zelfs 'Strategische Partner' van Frankrijk bij EuroBasket 2015, vanwege de vele duizenden knotsgekke fans die hun 'Wolven' volgen op de grote toernooien!


Finse Fans op het Wereldkampioenschap 2014 in Spanje


Het Finse Volkslied in Bilbao

De Finnen zetten trouwens – volgens mij uniek – voor een week een Finse School op in Montpellier zodat ouders hun kinderen kunnen meenemen naar Frankrijk voor EuroBasket 2015, zonder een dag school te hoeven verzuimen! Je leest het bericht --- Hier ---

Als we de cijfers hierboven tot ons door laten dringen, dan zouden 'Wij Oranje Basketballers' het toch lelijk laten afweten als er niet meer dan een handje vol 'Oranje Basketballfans' in Zagreb ons Mannen Team zouden gaan steunen!?

Dus daarom is mijn stelling: “Als we onszelf serieus nemen als Nederlandse Basketballers/Basketball-liefhebbers, dan moeten er minstens 1.000 Oranje Fans naar Zagreb!”

Dus: wie gaat er mee?

Maak elkaar enthousiast en help elkaar aan informatie om met zoveel mogelijk M/V naar Zagreb te gaan. De facebookpagina die ik daarvoor heb aangemaakt vind je --- Hier ---

Andere sites die daarbij kunnen helpen zijn:

iBasketball.nl

Alle informatie over het team en organisatie rond het team --- Hier ---



AART DEKKER meer Basketball

Geen opmerkingen:

Een reactie posten