De voorbeschouwing van Patrick Ceulemans op de site Nieuwsblad.be is dus een 'Aanrader', eingelijk gewoon een 'MustRead', want geeft in de notendop alles wat er dit jaar van belang/nieuw/gewijzigd is in de Mannen Basketball League bij onze Zuiderburen.
Nieuwe basketseizoen start vanavond: elf dingen die u moet weten
‘Je hebt Oostende en dan de rest,’ zei coach Fulvio Bastianini van Luik na het verlies in de Supercup vorig weekend. Oostende hield acht spelers uit de kampioenenploeg en versterkte zich verstandig met de ervaren Katic, de attractieve Gibson en talent Buza. De kern blijft tevens stevig Belgisch getint.
2. Charleroi en Bergen de challengers
Bergen en Charleroi lijken op papier de twee voornaamste challengers richting Oostende. Bergen heeft wel pech dat Fields maanden out is. Charleroi spiegelt zich aan Oostende en kiest eindelijk ook voor een Belgische touch. ‘Over twee jaar moeten we opnieuw klaar zijn richting prijzen,’ zegt coach Jacques Stas.
Langs Vlaamse kant wordt het uitkijken naar Antwerp Giants en Okapi Aalstar. De havenploeg doet het weer met een blik nieuwe Amerikanen (6) en wil zich met jonge Belgen profileren. De aansluiting met de top 3 is de ambitie. Okapi Aalstar ontpopte zich de afgelopen jaren meer als challenger als Antwerp Giants richting Oostende, Bergen en Charleroi. Enig minpuntje is wel dat de Ajuinen geen Europees spelen. Zeker in een financieel aantrekkelijke Fiba Europe Cup zou het zijn jongeren als Kesteloot, El Khounchar en Mariën Europese wedstrijden moeten presenteren.
Limburg United kende vorig seizoen een debuut door de grote poort. Kwalificeerde zich voor de play-offs en maakte van de Alverberg in Hasselt een sfeervolle baskettempel. Bryan Lynch werd verkozen tot Coach van het Jaar. Uitkijken of de Limburgers in het altijd moeilijke tweede jaar kunnen bevestigen. De kern telt een Amerikaan minder en is jong en Belgischer.
Elk seizoen is er wel een verrassing in de Scooore!League. Vorig seizoen was die rol weggelegd voor debutant Limburg United. Deze campagne zou op papier Brussels, met versterkingen als Brandon Ubel en Guy Muya, die rol moeten invullen.
Lionel Bosco (Bergen) blijft met zijn 1m73 de kleinste speler. De Slovaak Michael Fusek (Charleroi) is met zijn 2m21 (schoenmaat 51) de grootste speler.
Opmerkelijk: 11 clubs hebben een selectie van 12 spelers. Van de 132 spelers hebben er liefst 78 de Belgische nationaliteit, komen er slechts 43 uit Amerika en 11 (Serbië, Bosnië, Canada, Slovakije, Denemarken, Australië, Senegal) uit andere landen.
De elf clubs van de Scooore!league, zijn goed voor een budget van ongeveer 22 miljoen euro. Omgerekend is dat een 2,2 miljoen euro per club. In Europa staat België daar mee in de middenmoot. Ter vergelijking: in de Franse Pro A is het budget gemiddeld 4,5 miljoen euro.
Kathleen Broeckx, vorig seizoen de eerste vrouwelijke scheidsrechter, zet omwille van beroepsactiviteiten een stapje terug en fluit dit seizoen in tweede klasse. 20 referees vatten vanaf dit weekend het nieuwe seizoen in de Scooore!League aan. Zonder Mathieu Bayot, die omwille van werkverplichtingen naar Frankrijk verhuist en in de Pro A aan de slag gaat.
Vier clubs trekken Europa in. Charleroi, dat een wildcard kreeg, blijft de Eurocup (organisatie Euroleague) trouw. Oostende, Bergen en Antwerp Giants komen uit in de nieuwe Fiba Europe Cup. Fiba Europe wil enerzijds op korte termijn de Eurocup overvleugelen en anderzijds over enkel jaren ook de Euroleague (champions league basketbal) weer overnemen. Voor de Belgische clubs zou dat geen slechte zaak zijn. De Euroleague is momenteel een ‘gesloten’ (lees rijke landen, tv-contracten) competitie. In het Fiba-model krijgen de kampioenen uit ‘kleinere’ landen ook een kans. Renaud Geller en Nick Van Den Broeck zijn de Belgische refs die Europees fluiten.
Na de eerste speelronde van 20 speeldagen werken de eerste vijf en de laatste zes een tweede ronde af. Poule A met als inzet een goede uitgangspositie voor de play-offs. In poule B kampen zes ploegen voor de laatste drie tickets voor de eindronde. De play-offs gaan door met acht (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Kwartfinale best of three, halve finale en finale een best of five. Het Belgische basketbal komt op Sporting Telenet en VOO, maar ook op Sporza/RTBF en op regionale (TVL, TV Oost en ATV) zenders.
Het originele artikel van 'Nieuwsblad.be' en nog veel meer lees --- Hier ---
Sporza.be Beschouwde alsvolgt voor:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten