donderdag 8 oktober 2015

BASKETBALL / BIJ DE BUREN BELGIE / PREVIEW 2015 2016 / AANRADER / MUSTREAD: Voorbeschouwing Belgische Scooore!-League

België, dichtbij en we hebben er zoveel mee gemeen... Toch denk ik dat het - in zekere zin - ook best ver weg is voor veel Nederlanders, zelfs voor Nederlandse Basketball-liefhebbers. Als je 'ons Basketball' in een wat breder perspectief wilt bekijken, dan is op de hoogte zijn van wat er in het Belgische Basketball gebeurt een must. Zeker beschouwende artikelen zoals het onderstaande..!

De voorbeschouwing van Patrick Ceulemans op de site Nieuwsblad.be is dus een 'Aanrader', eingelijk gewoon een 'MustRead', want geeft in de notendop alles wat er dit jaar van belang/nieuw/gewijzigd is in de Mannen Basketball League bij onze Zuiderburen.



Nieuwe basketseizoen start vanavond: elf dingen die u moet weten

Oostende ging vorige week al met de Supercup aan de haal
Oostende ging vorige week al met de Supercup aan de haal
Met Brussel-Oostende begint vanavond de 83ste campagne in de eerste klasse van het basketbal, de Scooore!League. Met een licht gewijzigde competitieformule, een nieuwe voorzitter, een nieuw tv-contract – maar wel weer dezelfde favoriet, Oostende. Elf ploegen, elf dingen die u moet weten.
1. Oostende favoriet voor 5de titel op een rij
‘Je hebt Oostende en dan de rest,’ zei coach Fulvio Bastianini van Luik na het verlies in de Supercup vorig weekend. Oostende hield acht spelers uit de kampioenenploeg en versterkte zich verstandig met de ervaren Katic, de attractieve Gibson en talent Buza. De kern blijft tevens stevig Belgisch getint.

2. Charleroi en Bergen de challengers
Bergen en Charleroi lijken op papier de twee voornaamste challengers richting Oostende. Bergen heeft wel pech dat Fields maanden out is. Charleroi spiegelt zich aan Oostende en kiest eindelijk ook voor een Belgische touch. ‘Over twee jaar moeten we opnieuw klaar zijn richting prijzen,’ zegt coach Jacques Stas.
3. Antwerp Giants en Okapi Aalstar Vlaamse uitdagers
Langs Vlaamse kant wordt het uitkijken naar Antwerp Giants en Okapi Aalstar. De havenploeg doet het weer met een blik nieuwe Amerikanen (6) en wil zich met jonge Belgen profileren. De aansluiting met de top 3 is de ambitie. Okapi Aalstar ontpopte zich de afgelopen jaren meer als challenger als Antwerp Giants richting Oostende, Bergen en Charleroi. Enig minpuntje is wel dat de Ajuinen geen Europees spelen. Zeker in een financieel aantrekkelijke Fiba Europe Cup zou het zijn jongeren als Kesteloot, El Khounchar en Mariën Europese wedstrijden moeten presenteren.
4. Kan Limburg United bevestigen?
Limburg United kende vorig seizoen een debuut door de grote poort. Kwalificeerde zich voor de play-offs en maakte van de Alverberg in Hasselt een sfeervolle baskettempel. Bryan Lynch werd verkozen tot Coach van het Jaar. Uitkijken of de Limburgers in het altijd moeilijke tweede jaar kunnen bevestigen. De kern telt een Amerikaan minder en is jong en Belgischer. 
5. Brussels de verrassing?
Elk seizoen is er wel een verrassing in de Scooore!League. Vorig seizoen was die rol weggelegd voor debutant Limburg United. Deze campagne zou op papier Brussels, met versterkingen als Brandon Ubel en Guy Muya, die rol moeten invullen.
6. Bosco (1m73)  de kleinste, Fusek (2m21) de grootste
Lionel Bosco (Bergen) blijft met zijn 1m73 de kleinste speler. De Slovaak Michael Fusek (Charleroi) is met zijn 2m21 (schoenmaat 51) de grootste speler.
7. Minder Amerikanen
Opmerkelijk: 11 clubs hebben een selectie van 12 spelers. Van de 132 spelers hebben er liefst 78 de Belgische nationaliteit, komen er slechts 43 uit Amerika  en 11 (Serbië, Bosnië, Canada, Slovakije,  Denemarken, Australië, Senegal) uit andere landen.
8. 11 clubs=22 miljoen euro budget
De elf clubs van de Scooore!league, zijn goed voor een budget van  ongeveer 22 miljoen euro. Omgerekend is dat een 2,2 miljoen euro per club. In Europa staat België daar mee in de middenmoot. Ter vergelijking: in de Franse Pro A is het budget gemiddeld 4,5 miljoen euro.
9. Geen vrouwelijke ref meer in Scooore!League
Kathleen Broeckx, vorig seizoen de eerste vrouwelijke scheidsrechter, zet omwille van beroepsactiviteiten een stapje terug en fluit dit seizoen in tweede klasse. 20 referees vatten vanaf dit weekend het nieuwe seizoen in de Scooore!League aan. Zonder Mathieu Bayot, die omwille van werkverplichtingen  naar Frankrijk verhuist en in de Pro A aan de slag gaat.
10. Vier clubs Europa in
Vier clubs trekken Europa in. Charleroi, dat een wildcard kreeg, blijft de Eurocup (organisatie Euroleague) trouw. Oostende, Bergen en Antwerp Giants komen uit in de nieuwe Fiba Europe Cup. Fiba Europe wil enerzijds op korte termijn de Eurocup overvleugelen en anderzijds over enkel jaren ook de Euroleague (champions league basketbal) weer overnemen. Voor de Belgische clubs zou dat geen slechte zaak zijn. De Euroleague is momenteel een ‘gesloten’ (lees rijke landen, tv-contracten) competitie. In het Fiba-model krijgen de kampioenen uit ‘kleinere’ landen ook een kans. Renaud Geller en Nick Van Den Broeck zijn de Belgische refs die Europees fluiten.
11. Licht gewijzigde competitieformule, nieuw tv-contract
Na de eerste speelronde van 20 speeldagen werken de eerste vijf en de laatste zes een tweede ronde af. Poule A met als inzet een goede uitgangspositie voor de play-offs. In poule B kampen zes ploegen voor de laatste drie tickets voor de eindronde. De play-offs gaan door met acht (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Kwartfinale best of three, halve finale en finale een best of five. Het Belgische basketbal komt op Sporting Telenet en VOO, maar ook op Sporza/RTBF en op regionale (TVL, TV Oost en ATV) zenders.


Het originele artikel van 'Nieuwsblad.be' en nog veel meer lees --- Hier ---


Sporza.be Beschouwde alsvolgt voor:

Wie legt BC Oostende het vuur aan de schenen in de Scooore League?

VR 02/10/2015 - 11:04Brussels-Oostende is vanavond de opener van het nieuwe basketbalseizoen. Sporza blikt met Philip Debaere, Yves Defraigne, Paul Vervaeck, Brian Lynch en Arthur Goethals vooruit op de competitie. Wat verwachten BC Oostende, Bergen, Antwerp Giants, Limburg United en de Profliga van het seizoen?

Oostende: "Moeilijke voorbereiding door afwezigheid van internationals"

Na vier titels op een rij lijkt BC Oostende ook dit jaar weer de grote favoriet. "Maar we leven niet in het verleden", waarschuwt manager Philip Debaere.
"We hebben een moeilijke voorbereiding gehad. We hebben vier spelers moeten afstaan aan de nationale ploeg, net als onze coach. En we sukkelen ook met enkele blessures."
"Pas vorige week woensdag hebben we de voorbereiding met onze volledige ploeg kunnen aanvatten. De voorbije dagen zijn de spelers en de coach ook op afzondering geweest om het groepsgevoel te maximaliseren."
Oostende heeft niet al te veel transfers gedaan, maar heeft zich naar eigen zeggen wel versterkt op "enkele cruciale plaatsen". "Voor de rest zullen we voortbouwen op onze jonge Belgen, zoals Serron, Salumu en Gillet. Ondanks de korte voorbereiding zullen de automatismen dus misschien sneller gevonden worden."
Denkt Debaere dat de andere Belgische teams de kloof met Oostende kleiner hebben gemaakt? "Charleroi heeft ons recept gebruikt: jonge Belgische talenten aangevuld met karaktervolle buitenlanders. Maar pas over 2 maanden kunnen we kijken hoe de kaarten liggen. Het is niet omdat je een aantal goeie spelers hebt, dat je ook een goeie ploeg hebt."

Bergen: "Geblesseerde Fields is moeilijk te vervangen"

Bergen was de voorbije seizoenen een van de voornaamste uitdagers van Oostende. Als het team van coach Yves Defraigne beter wil doen, moet het dus eigenlijk kampioen worden.
"Dat is een flinke uitdaging", zegt Defraigne. "Bij deze competitieformule moeten we helaas snel klaar zijn en kunnen we niet beter pieken naar de play-offs. Of we opnieuw de play-offs kunnen halen? Dat is een dubbeltje op zijn kant. Je moet geluk hebben en je moet er op het juiste moment staan."
Is Defraigne tevreden met zijn huidige spelerskern? "We hebben een zeer talentvolle ploeg, maar we hebben John Fields verloren. Hij scoorde vorig seizoen erg veel en is moeilijk te vervangen. We proberen iemand te vinden, maar onze middelen zijn beperkt. Zijn blessure is een aderlating, maar we maken er het beste van."

Antwerp: "Jonge ploeg, met vallen en opstaan"

De Antwerp Giants hebben afgelopen zomer een kleine metamorfose ondergaan. "We hebben een volledig nieuwe ploeg, waarin we veel jonge gasten moeten integreren", vertelt coach Paul Vervaeck. "Van die jonge groep moeten we één geheel maken."
"Of dat een moeilijke taak is? Daar kruipt veel werk in", zegt Vervaeck. "Dat zal met vallen en opstaan gebeuren, maar ik geloof in deze groep. We hebben in de voorbereiding al veel progressie gemaakt en moeten dat ook tijdens het seizoen doen."
Krijgt Vervaeck voldoende tijd van het bestuur en de fans? "Ik denk het wel", zegt de coach. "We hebben veruit de jongste ploeg in de Scooore League en voor de toekomst is dit de juiste basis."
"We hebben de juiste talenten en moet hen een kans geven. Dat zal met ups en downs gebeuren, maar het is logisch dat jonge spelers fouten maken. Daar moeten ze uit leren."
"We willen tot de Belgische top blijven behoren en dat zal wel lukken. Maar het zal misschien iets langer duren voor er een constante in ons spel zit. En de ervaring van Roel Moors zullen we natuurlijk missen, maar we kunnen zijn ervaring nu wel naast het veld gebruiken."

Limburg United: "We moeten er meteen staan"

Limburg United was vorig seizoen dé verrassing in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau. Coach Brian Lynch beseft wel dat het verrassingseffect wellicht weg zal zijn. "We zullen er meteen moeten staan", klinkt het.
"Of er veel veranderd is bij ons? Toch een halve ploeg", zegt Lynch. "Er spelen nog maar 5 Amerikanen bij ons en we spelen met meer Belgen. Ons team is ook wat jonger, want we hebben een beetje ervaring verloren."
Durft Lynch te zeggen dat de kloof met Oostende iets minder groot is? "Dat kun je moeilijk voorspellen. Maar ik ben onder de indruk van Oostende. Elk jaar wordt er van hen verwacht dat ze kampioen spelen en dat doen ze. Dat is zeer moeilijk. Maar iedereen wil hen bijbenen en ik vraag me af of we de kloof zullen dichten."

Profliga: "Ideale competitie bestaat uit 12 ploegen"

Het laatste woord is voor Arthur Goethals, die zijn eerste seizoen als voorzitter van de Belgische Profliga basketbal zal aansnijden. Hoe luiden zijn doelstellingen?
"Ik wil me vooral focussen op de professionalisering van de Profliga. Het budget kan groeien door meer aandacht van de media en de fans. Die aspecten moeten we sterk bewerken."
"Dat kunnen we doen door kwaliteit te geven in onze competitie. Dat is dit jaar gedeeltelijk gegarandeerd door de meer evenwichtige samenstelling van de ploegen, de kwalitatieve instroom en de doorbraak van veel jeugdspelers."
Dat er op het hoogste niveau in België met een onpaar aantal clubs gespeeld moeten worden, wringt ook bij Goethals. "Het is niet goed dat een bepaalde ploeg een weekend eens niet moeten spelen."
"We zoeken een oplossing, maar dat moet opgelost worden binnen een regio die de ploeg economisch kan ondersteunen. We hopen dat we naast de huidige clubs enkele "blind spots" kunnen invullen. In België zou een ideale competitie uit 12 professionele ploegen moeten bestaan."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten