Is dat nu allemaal wel zo nodig? Zal een eerste reactie bij niet weinig mensen zijn...
Ik (AD) vermoed van wel; zowel in de wereld van het entertainment, als in die van de Top van de Professionele Sport, en daar hoort Ajax echt toch wel bij, al lijkt het er vaak op van niet, en wordt dat nog harder geroepen door allerlei - al dan niet vermeende - 'Kenners' geroepen. Moderne accommodaties bieden nu eenmaal meer ruimte voor - 'state of the art' - evenementen, meer commerciële opties ook; en juist aan die Top gaat het erom om de race met de concurrentie - zeker ook financieel - vol te kunnen houden. Dus een Arena zoals de Amsterdam Arena van 2015 mag dan - zeker in Nederland - mooi en nog lang niet afgeschreven of aftands zijn, ten opzichte van wat er in het buitenland allemaal is gebeurd sinds de bouw van 'de Arena', komt die van Amsterdam wel steeds meer tekort.
Juist 'Wij Basketballers' hebben dat nog maar heel kort geleden in Lille - bij EuroBasket 2015 - kunnen zien..!
Dus modernisering van de Arena zou ook weleens goed kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van het Nederlandse Basketball...en zo heeft weer 'Alles met Alles te Maken'!
Samenvatting van het langere onderstaande bericht:
Arena in 2020 niet meer hol maar bol
(ANP) − 01/10/15
De thuisbasis van Ajax ondergaat tussen 2016 en 2020 een enorme metamorfose. Het uiterlijk van de Amsterdam Arena verandert van hol naar bol. In het voorjaar begint de grootste verbouwing sinds de opening in 1996.
In de aanloop naar Euro 2020 worden de publieke ruimtes achter de tweede ring van het stadion drie keer zo breed, zodat er voor arriverende en vertrekkende bezoekers meer ruimte ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten en roltrappen. Door de verbreding van de omloop verandert het uiterlijk van de ArenA ingrijpend. Ook de gevel van het stadion wordt vernieuwd. Tijdens het EK van 2020 zijn er vier wedstrijden in Amsterdam.
De capaciteit van het stadion blijft met 53.000 zitplaatsen gelijk. "Maar voor de 28.000 fans op de tweede ring wordt het bezoeken van de Arena door al deze aanpassingen een stuk aangenamer", aldus Arena-directeur Henk Markerink. De bouw kost in totaal 50 miljoen euro.
Aankondiging van de Arena zelf:
AMSTERDAM ARENA PRESENTEERT NIEUWBOUWPLANNEN 2020
De Amsterdam ArenA streeft samen met Ajax voortdurend naar verbeteringen. Het doel is en blijft om de supporters de best denkbare stadionbeleving te bieden. In de afgelopen jaren zijn hiertoe al stappen gezet met roltrappen (2005), een nieuw hoofdgebouw (2013), de aanleg van een wifi- en 4G-netwerk (2014) en mede dankzij het dichtleggen van de grachten aan de lange zijdes ook uitbreiding van het aantal zitplaatsen (2013 en 2015) naar een capaciteit van ruim 53.000. De komende jaren wordt dus opnieuw geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering, door middel van ambitieuze plannen: Plan 2020.
Omloop tweede ring
De ArenA heeft van de UEFA vier wedstrijden van het Europees Kampioenschap 2020 toegewezen gekregen. In aanloop naar Euro 2020 zal de omloop op niveau 7, dat is achter de tweede ring van het stadion, ingrijpend worden gemoderniseerd. Deze omloop wordt drie keer zo breed, waardoor voor de fans veel meer ruimte, maar ook licht en lucht ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten, cateringpunten en roltrappen. Het aantal zitplaatsen in het stadion blijft gelijk, maar voor de 28.000 fans op de tweede ring wordt het bezoeken van de ArenA door al deze aanpassingen een stuk aangenamer.
Van hol naar bol
Door de verbreding van de omloop verandert het uiterlijk van de ArenA ingrijpend: het stadion transformeert van hol naar bol. Daarnaast zal de gevel van het stadion worden vernieuwd waarmee het stadion een metamorfose ondergaat. Met de verbouwing wordt geprobeerd om zoveel mogelijk extra duurzame en innovatieve maatregelen te nemen. Zo zullen in de nieuwe gevel zonnecellen geïntegreerd worden en wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Binnen wordt uitsluitend met LED-verlichting gewerkt.
Ajax positief
Het ontwerp is onlangs door de directie van de Amsterdam ArenA gepresenteerd aan de directie van Ajax. De leiding van de club reageerde positief. Edwin van der Sar laat namens de directie van Ajax weten uit te kijken naar de verbeteringen: “De plannen van de ArenA passen bij Ajax. Het is vernieuwend en ambitieus, maar ook functioneel. Je moet als club en als stadion meegaan met de tijd. Met deze aanpassingen is de ArenA, net zoals bij de opening in 1996, haar tijd weer ver vooruit. Onze eerste reactie was dan ook positief.”
Nieuwe look & feel
Henk Markerink – CEO van de Amsterdam ArenA – is blij dat er nieuwe stappen gezet worden op het gebied van kwaliteit en service. “De ArenA investeert permanent in haar toekomst. Deze verbouwing van het stadion biedt de kans om onze bezoekers de hoogst mogelijke kwaliteit en service te leveren. Op dit moment is er 2.800 m2 beschikbaar voor 28.000 bezoekers op de tweede ring en de omloop daarachter, waardoor het nauwelijks mogelijk is om er even te zitten. Ook de in- en uitstroom van bezoekers is niet optimaal. Dat gaan we de komende jaren dus fors verbeteren. De ArenA kan vanaf 2020 weer 25 jaar mee.”
Planning
In het laatste kwartaal van 2015 zullen de voorbereidingen worden afgerond. Het gaat onder meer om het aanvragen van vergunningen en afstemming met de omgeving en organisaties waarmee de ArenA te maken heeft zoals Ajax en de andere huurders, de certificaathouders, gemeente en veiligheidsdiensten. In het eerste kwartaal van 2016 zal de verbouwing beginnen. Die vindt in drie stappen plaats. Eerst zal de oostkant van het stadion verbouwd worden (fase 1), vervolgens de zuidzijde en daarna de noordkant (fase 2 en 3). Elke bouwfase neemt ongeveer een jaar in beslag waarmee de gehele verbouwing naar verwachting in 2020 gereed is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten