dinsdag 6 november 2018

AANRADER! / STEVEN VERSEPUT VAN NRC / LANG VERHAAL OVER DUTCH WINDMILLS: 'Amerikaanse dromen in een matig gevulde sporthal' / BASKETBALL IN DE LANDELIJKE MEDIA / DBL / OPZET NIEUWE CLUB / ONDERNEMEN /

Pim de Vries van Dutch Windmills verslaat Wietze Nossek van Basketball Academie Limburg(BAL) naar de basket. (Foto overgenomen van NRC)

Amerikaanse dromen in een matig gevulde sporthal


Basketbal De nieuwe Dordtse basketbalclub Dutch Windmills werkt naar Amerikaanse model. Kruisbestuiving tussen bedrijven uit Nederland en de VS moet financiële basis leggen.


Hij speelde midden jaren negentig bij de Orlando Magic als back-up van ster Shaquille O’Neal. Nu staat Geert Hammink (49) als coach van de Dutch Windmills voor zo’n 200 toeschouwers in een sportzaal in Dordrecht. „Make some layups, bloody hell!”, schreeuwt hij zondagavond, als een van zijn spelers mist.

De Windmills debuteren dit seizoen in de eredivisie basketbal, de competitie die zo vaak geplaagd werd door faillissementen. De filosofie achter de nieuwe club is om de historische band tussen Nederland en de Verenigde Staten in te zetten voor het basketbal hier. Met als doel bedrijven, die actief zijn in één of beide landen, te bewegen te investeren in de club. 

Er wordt dit seizoen gewerkt met een begroting van 450.000 euro, qua financiële slagkracht een positie in de subtop. De ambitie is om binnen drie jaar door te groeien naar ruim één miljoen én om mee te strijden om de landstitel, vertelt initiatiefnemer en voorzitter Ton Sels (57). Het begin is prima: vier van de eerste vijf duels werden gewonnen, de Windmills staan gedeeld derde. 

Sels, thans ondernemer, is van huis uit historicus en de Nederlands-Amerikaanse band heeft hem altijd geïnteresseerd. Het viel hem op dat bedrijven, spelers en coaches met (verre) Nederlandse roots actief zijn in de NBA, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie die mondiaal toonaangevend is.
Voorbeeld: familie DeVos kocht zich begin jaren negentig met hun bedrijf Amway in bij Orlando Magic. De familie is trots op hun Nederlandse achtergrond, vertelt Sels. Hammink heeft nog contact met de familie DeVos. 

Daar ziet Sels kansen, zakelijk en sportief. Al moet het vooralsnog op kleinere schaal gezocht worden. Pyr-Oil – een Nederlands bedrijf dat plastic omzet in olie – stapte als een van de eerste investeerders in bij de Windmills. Eigenaar en oprichter Jan Kuipers – John voor Amerikanen – woonde decennia in de VS en zag heil in het concept van de club. Hij wordt voor zestig procent aandeelhouder. De club werkt, in de geest van de NBA,................................................
...................
..........

Het complete Originele NRC-artikel met meer foto's, lees je   ---  Hier  --- 
Steven Verseput krijgt van zijn krant meerdere keren per jaar de ruimte voor een lang achtergrond-verhaal over het Nederlandse Basketball. Het is nog niet vaak, maar als het gebeurt, doen ze het wel gelijk goed! Zie ook hieronder, of onder de Tag 'Verseput' in de Tag-cloud rechts op deze Blog. (AD).

**

Geen opmerkingen:

Een reactie posten