woensdag 7 november 2018

AART DEKKER: PREVIEW DUTCH WINDMILLS VS. ARIS LEEUWARDEN; Absoluut geen 'Do or Die'-wedstrijd - Wel een Wedstrijd om een plaats bij de Top-5



Donderdag speelt Dutch Windmills Dordrecht tegen Aris Leeuwarden; en alhoewel je in dit stadium nog niet kan spreken van 'Do or Die'-wedstrijden, is dit wel degelijk een wedstrijd 'die er toe doet'! Deze wedstrijd biedt namelijk een eerste glimp van hoe de komende maanden in de DBL eruit gaan zien; wie voegt zich bij de Top-5 van dit moment, en wie valt daar voor dit moment buiten.

Dutch Windmills Basketball Dordrecht bestaat nog maar een maand drie, vier en beleeft een soort van Droomstart. Ik schreef het al in mijn verslag van de wedstrijd afgelopen zondag tegen Basketball Academie Limburg/BAL- als nieuwe club starten met 4-op-5 keer winst, dan moet je jezelf misschien even in de arm knijpen: 'Is dit wel echt? Of droom ik het...?'

Ik hoorde -toen het team van Dutch Windmills Basketball Dordrecht vorm begon te krijgen- veel uiterst positieve woorden van echte insiders/kenners; “...nou die kunnen weleens de vijfde plek gaan pakken...” Dat vond ik een beetje vroeg; je moet toch altijd maar afwachten hoe zoveel nieuwe, jonge en grotendeels onervaren spelers met elkaar, met de staf en met de organisatie klikken, welke chemie er in de -eigenlijk best wel korte voorbereiding van de Dordtenaren; ze begonnen als allerlaatste aan de voorbereiding en speelden een beperkt aantal oefenwedstrijden- ontstaat, al had ik daar onder leiding van Geert Hammink best wel vertrouwen in.

Maar vooralsnog valt alles mee, op die ene -en dat is echt een hele grote!- domper na; na een paar wedstrijden al voor lange tijd je Floorleader en Co-captain kwijtraken, een van de weinige spelers met echte ervaring als leider in Europa onder zijn riem bovendien, kwijtraken, dat is geen kattenpis. En dan die gezichten van sommige van de jonge Windmills, dat zijn sleutelmomenten waarbij een muntje zomaar de verkeerde kant op zou kunnen vallen. Maar ook die tegenvaller werd werd (ook vooralsnog, maar waarom zou dat niet definitief zijn?) weer goed verwerkt; het team miste zoals het engels dat zo mooi uitdrukt 'geen hartslag', als je niet beter zou weten zou je kunnen denken dat er helemaal niets aan de hand was. Ik denk dat team en staf daarvoor nauwelijks lof genoeg voor kunnen krijgen...

Maar 'Basketball Never Stops', het schema was tot nu toe erg gunstig en relatief rustig; dus de Windmolens konden rustig op gang komen, maar vanaf nu wordt het andere koek. En daarmee bedoel ik dus niet dat het noodzakelijkerwijs minder zal gaan, maar wel dat het tempo van wedstrijden die elkaar opvolgen nu fiks omhoog gaat, en dat de op papier wat zwakkere teams allemaal al aan de zegekar zijn gebonden, tenzij...ja tenzij, aanstaande donderdag de zegereeks wordt voortgezet, tegen het enige andere team dat nog aardig aanklampt in de eerste weken van het seizoen 2018-19 met de – de laatste seizoenen 'traditionele Top-4 van de DBL' (Donar Groningen, Landstede Zwolle, Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch). Aris Leeuwarden -want dat team bedoel ik natuurlijk- leek mij dit seizoen ook wel een potentiële top-midden-moter, en vooralsnog wordt die verwachting goed waargemaakt; tussen de Top-4 en 'de Rest' staan op dit moment twee teams die beide kanten op kunnen; zowel Dordrecht als Leeuwarden kan over een paar wedstrijden bij de laatste vier staan, maar net zo goed nog een hele tijd in het spoor van de Top-4 blijven. En dat tweede is natuurlijk zeer aantrekkelijk; dus hebben we aanstaande donderdag -de eerste midweekse thuiswedstrijd voor Dutch Windmills Basketball- zomaar een heel aantrekkelijk affiche:

Dutch Windmills Basketball Dordrecht Vs. Aris Leeuwarden

Donderdag 7 november

20h00

Sportboulevard Dordrecht


De winnaar staat nog zeker een paar speelronden bij de Top-4/-5.

Daarnaast denk ik dat Aris een leuk team op de been heeft gebracht, coach Tony van den Bosch is in zijn tweede jaar van zijn tweede periode in Leeuwarden, dus iedereen weet van elkaar hoe het gaat, is op elkaar ingespeeld en kan aantrekkelijk basketball spelen. Datzelfde heeft Dordrecht ook al vijf wedstrijden lang bewezen, alhoewel de wedstrijd afgelopen zondag een dipje was wat dat betreft.

Een mooie wedstrijd mogen de toeschouwers dus zeker verwachten, hopelijk ook een echte wedstrijd met spanning en al het andere dat basketball zo'n mooie sport maakt.

Goed spelen op de manier zoals hij -coach Geert Hammink- dat wil en het publiek verdient, dat waren zijn woorden voor het publiek na afloop van de wedstrijd afgelopen zondag. Hij vond dat zijn spelers toen te lang niet hadden laten zien. Ik denk dat die boodschap ook bij zijn spelers goed zal zijn overgekomen. Als de Windmills dat donderdag op de vloer leggen, en Aris mocht onverhoopt met de punten de lange rit terug naar Leeuwarden maken, dan kan iedereen toch tevreden zijn.

So-wie-so weten we na afloop (veel) meer over de krachtsverhoudingen in de DBL op dit moment.

Ik hoop dat veel mensen uit Dordt en verre omstreken deze donderdag de gang naar de Sportboulevard zullen maken; ik weet bijna zeker dat ze er geen spijt van zullen krijgen!

Ik zie u (hopelijk) dan!

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten