woensdag 28 november 2018

COLUMNIST AART DEKKER / AANRADER / BIJZONDERE MAN/COACH / STAAT VH NLD'se BASKETBALL / MEDIA: Prachtig Moment - Persconferentie Donar - Spirou Charleroi / (EX-)CHARLEROI-COACH LYNCH OVER DONAR & GRONINGER PUBLIEK


Persconferentie Donar - Spirou Charleroi 201118

Live gestreamd op 20 nov. 2018
1.134 weergaven

SHARTIE AART DEKKER: Een Bijzonder, Mooi Moment tijdens de Post-game Persconferentie - Coach Brian Lynch over Donar en de Evaring van het Spelen in Martiniplaza

Precies een week na de Thriller waarin Donar Groningen ondanks vier overwinningen uit vijf wedstrijden in de Eerste Groepsfase van de Fiba Europe Cup -na kort voor tijd op het randje van uitschakeling stond tegen Spirou Charleroi, dat met drie uit vijf, maar wel met een onderling resultaat van 30+-punten uit de thuiswedstrijd voordeel had tegen Donar- alsnog voorbij Charleroi kwam en de Belgen uitschakelde, wil ik nog even terug komen op de wedstrijd en wat erna gebeurde.

Vooraf werd de groep met Donar, Charleroi -een paar jaar geleden nog jarenlang deelnemer aan de EuroLegaue-, en twee sterk geachte Turkse clubs, 'de Groep des doods' genoemd. Dat was dus niet overdreven; na een slechte start (uit tegen Donar) gaf een van die Turkse clubs het op, waardoor er drie kanshebbers op overleven -de nummers-1&-2 zouden doorgaan- overbleven. Donar won alles, op een veegpartij uit bij Charleroi na. Het komt niet zo heel veel voor in een groep van vier, dat een club die uiteindelijk vijf wedstrijden wint, een paar minuten voor tijd in de laatste wedstrijden aan een zijden draadje bungelt. Toch was dat zeker het geval. Had Charleroi iets van de voorsprong van vijf
punten kunnen vasthouden, dan zouden zij zijn doorgegaan en zou Donar uitgeschakeld zijn geweest. Zelfs in de laatste seconde bungelde Donar nog een keer aan hetzelfde zijden draadje; Charleroi speelde een uitstekende aanval voor de ongeveer 1.6sec die hun laatste balbezit duurde, en het schot was ook niet slecht, zou dat gevallen zijn dan hadden we een verlenging hebben gekregen, met wie weet van voor een uitkomst..!

Nog lang na de wedstrijd gierde de opwinding en energie door de hal - tenminste, ik heb in Groningen nog niet eerder (zowat) een uur na de wedstrijd een groot aantal supporters een spelers toe horen zingen ruim voor de Kerst-break (Teddy Gipson was de Held in kwestie). 'Nou, hier moet je iets moois over kunnen schrijven!?" zei Femke Ponsioen a.k.a. mw. Slagter ruim na afloop tegen me, ook al met het vuur nog in haar ogen... Daar was ik nog niet zo zeker van; wat zou ik kunnen schrijven dat iets toevoegt? Deze wedstrijd moe(s)t je gewoon zien -desnoods een week later nog!- of nog beter: je had er bij moeten zijn, deze wedstrijd Live mee beleven in MartiniPlaza, dat is een lange reis meer dan waard...

Dus wil ik het over iets anders hebben, iets dat veel minder mensen hebben gezien, en nog veel minder Live meebeleefd...de Persconferentie, en dan vooral de bijdrage daaraan van -toen nog Charleroi-coach- Brian Lynch en speler Dorian Marchand, de talrijke aanwezigen in de ruimte waar Donar na iedere wedstrijd een Persconferentie houdt onder leiding van Hink Jan Apotheker moesten een flink op wachten (in de video ongeveer 7min40, dus spring daar gerust naar toe), maar toen de beide Spirou-mannen binnen waren gebeurde er in enkele minuten heel wat...

Brian Lynch heeft in zijn sportleven al heel wat gezien en meegemaakt -voor de niet-insiders: hij was niet alleen een goede speler, en is een goede coach, hij is ook 'meneer Kim Klijsters' en die dame is natuurlijk een van de grootste Belgische Sporters Ooit en deed heel bijzondere dingen op en om de velden

Natuurlijk was de deceptie bij hen groot, en dat dat begrepen werd door de vele tientallen present bleek al uit het klaterende applaus toen de mannen dan eindelijk binnenkwamen. Dit soort Persconferenties zijn veelal obligaat, desalniettemin nuttig, maar zeker Donar-coach Erik Braal geeft er soms toch blijk van dat het obligaat is in lichaamstaal en gezichtsexpressie. En het obligate straalt er zeker bij de start -waar de uitspelende coach als eerste het woord krijgt en dan vrijwel altijd -al dan niet gemeend- zijn felicitaties (bij verlies) dan wel complimenten (bij winst, maar dat gebeurt in Groningen in het recente tijdperk niet heel vaak) uitspreekt voor de thuisploeg en soms ook voor het thuispubliek.

Deze keer was het -volgens mij dan, maar misschien ben ik sentimenteel- anders; in de eerste plaats omdat ik denk dat de woorden van de Charleroi-mannen echt gemeend waren, en in de tweede plaats ook terecht. Lynch zij dat het voor zijn ploeg een Ervaring was om in Groningen deze wedstrijd -voor dit publiek- te mogen spelen, hij zei zelfs dat zijn spelers 'enjoyed it very much'(!!!), dat Donar een uitstekend team waren dat erg goed gespeeld had "...a hell of a team..." en dat het "...was Fun watching the film..." (bij het bestuderen van het Donar-spel in de voorbereidingen op beide wedstrijden, AD) omdat Donar de bal zo goed rond laat gaan en maar driepunters erin blijft gooien "...in a way they play like the Warriors...". Ondertussen was het ook erg leuk om naar Erik Braal te kijken, zijn expressie was -ik weet niet helemaal hoe ik het moet duiden, maar kijk vooral zelf; Reageren? Graag!- 'verrast'? 'Dankbaar?' Iets in die richting denk ik... Hij sloot zijn opmerkingen over Donar en zijn Publiek af met "I can see why the fans enjoy watching games her..."
Natuurlijk sprak hij ook zijn teleurstelling uit over het verlies en de daarmee gepaard gaande uitschakeling voor de rest van het Internationale Seizoen, en meende hij -m.i. terecht- dat zijn team ook best verdiend had te winnen, maar dat hij blij was dat als er dan iemand door moest gaan het Groningen was, en (dus) niet beide Turkse teams in deze groep.

Speler Dorian Marchand -net zo gemeend en in dezelfde stijl- sprak er zijn verbazing over uit dat er op een dinsdagavond zoveel mensen naar een wedstrijd waren komen kijken "Rare!" -zeldzaam dus,laat dat vooral even tot u doordringen!- en "Congrats to crowd..."

Behalve dat het tekenend is voor Grote Sportmensen om na zo'n teleurstelling op deze manier, dit soort woorden uit te spreken op een Persconferentie die voor de meeste spelers en coaches toch een soort van corvee zijn, is het ook een blijk van waardering voor het Nederlandse Basketball -immers, er waren nog twee Nederlandse clubs actief de afgelopen zes weken, en die deden het niet Zorg en Zekerheid Leiden,  (veel, New Heroes Den Bosch) minder dan de Groningers, die inmiddels ook al twee nederlagen meer hebben dan het nog steeds ongeslagen Landstede Zwolle! Nogmaals: Charleroi speelde nog niet heel lang geleden jarenlang in het miljoenenbal dat EuroLeague heet, en won daar ook best nog zijn wedstrijden, speelt in een hele grote accommodatie waar twee keer zoveel mensen in kunnen als in MartiniPlaza, en is een icoon van Wallonië...en dan toch zoveel bewondering voor wat er in Groningen gebeurt... Er zijn nog steeds mensen die het Nederlandse Basketball als 'helemaal niks' en/of 'ten dode opgeschreven' kwalificeren; hoe misplaatst is dat!

Ik wil wel van de gelegenheid gebruik maken om maar weer eens met het vingertje te wijzen naar de Nederlandse Media, die het in dit stadium nog vrijwel totaal af lieten weten -in Groningen, maar nog meer in Leiden en Den Bosch- tijdens de wedstrijd zei ik al tegen mijn buurman Ronald van Dam -deze keer niet in functie van Ziggo, of welke van zijn vele opdrachtgevers dan ook, maar aanwezig als Liefhebber- "Stel je nu eens voor de NOS Studio Sport deze wedstrijd Live op de buis had gezet, wat zou er dan gebeuren?!?" Van Dam weet natuurlijk als geen ander de kijkcijfers van dit soort wedstrijden op ZiggoSport, en zei "Bij ons liepen de kijkcijfers ook pas tegen het eind (van de geweldige campagne van Donar vorig seizoen) op..." Maar ja, 'de kost gaat nog altijd voor de baat', en ik zei bewust NOS, dan heb je al snel veel meer 'toevallige' kijkers, en het kost nu eenmaal tegenwoordig grote investeringen iets nieuws -en dat is Basketball in Nederland helaas in feite nog steeds- aan de man te brengen;iedere sportliefhebber kan uit zoveel kanalen kiezen, en de promotie is dus ook versnipperd over de vele outlets...

Dus, net als vorig jaar, zullen 'de Landelijke Media' het succes van Donar en hopelijk ook ZZ gaan oppikken als...ook andere Media dat doen(!)...want zo werkt het in het Nederlandse Medialandschap; er zijn er gigantisch veel, maar de meeste hebben middelen noch ruimte om 'alles bij te houden', laat staan dat men tijdig door heeft dat er toch wel degelijk iets heel bijzonders gaande is in het Nederlandse Basketball -let wel; een van de Top-2 Wereldsporten!- we hebben nu namelijk vier clubs die van het niveau zijn dat ze mee zouden kunnen in vrijwel alle Europese Leagues, uitgezonderd de EuroLeague, en -vooral door gebrek aan diepte- enkele Echte Internationale Top-liga's zoals NBA, ACB, Bundesliga en bijvoorbeeld ook de Russische en misschien ook nog de Turkse Top-liga (alhoewel...die laaste dus wel de oren gewassen heeft gekregen van zowel Donar als ZZ!)

Hieronder nog wat links; ik kan eenieder die er nog geen kennis van had genomen aanraden dat alsnog te doen. Veel plezier daarbij!

O ja, en dan is het laatste nieuws dus dat coach Brian Lynch ontslagen is bij Charleroi...als u het mij vraagt geen slimme actie van de leiding van de Waalse club, maar -helaas- zo gaat het dus (te) vaak in de Topsport; derest van het seoizen zal uitwijzen wie er gelijk krijgt in deze kwestie.

AART DEKKER


De wedstrijd is trouwens in zijn geheel terug te zien;   --- Hier  --- Weinig tijd? Kijk dan bijvoorbeeld alleen de laatste drie minuten vanaf ongeveer 1h35m. Met niet heel veel moeite zijn daar ook de andere Donar-wedstrijden en wedstrijden van Leiden en Den Bosch terug te vinden, en ook daar zaten een paar 'plaatjes' van wedstrijden bij!

Brian Lynch Basketbalspeler/Coach

Afbeeldingsresultaat voor brian lynch basketball
Brian Lynch is een Amerikaans voormalig basketbalspeler. Wikipedia
Lengte: 1,98 m
Positie: Small-forward, Shooting-guard

Voorpaginanieuws

Spirou Charleroi heeft met de Kroaat Niksa Bavcevic al een vervanger voor ontslagen Brian Lynch
Gazet van Antwerpen·4 uur geleden


Ook de Post-game-interviewtjes van Donar-TV waren trouwens leuk, aan het eind voor coach Erik Braal) ook Sebastian Bellin - Ex-Donar-speler, Belg en nu in de staf van Charleroi, en overlever van de bomaanslag op Brussels, hij was zwaar gewond en ondervindt daar nog steeds de gevolgen van. Ook hier weer de geweldige ambiance en het bijzondere MartiniPlaza-publiek als onderwerp":

Donar TV na de FEC game tegen Spirou Charleroi (met o.a. Teddy, Shane en Sean) 201118


Geen opmerkingen:

Een reactie posten