vrijdag 9 november 2018

AART DEKKER VERSLAG DBL: Windmills flikt het hem weer in de eindfase tegen Aris; maakt grote stap!

Dutch Windmills Dordrecht coach Geert Hammink ijsberend langs de lijn in de winstwedstrijd tegen Aris Leeuwarden

Windmills flikt het hem weer in de eindfase tegen Aris; maakt grote stap!


Donderdagavond, fileavond; ik kruiste mijn duimen voor Aris dat hun lange reis niet -wat vorige week donderdag zeker het geval zou zijn geweest- ergens zou stranden en dat de wedstrijd tenminste door zou gaan. Met vier extra midwekers dit seizoen, zie ik het nog wel een keertje fout lopen dit seizoen. Maar de Aris-ploeg vertrok om 15h00 uit Leeuwarden, deed er drie-en-een-half uur over, en was dus ruim op tijd in Opti Sportboulevard aanwezig.

Het was aardig weer vandaag en ik vond dat de warming-ups er goed uitzagen; zeker de Windmills hadden energie te over.

In Dordrecht heeft natuurlijk nog bijna niemand het in het systeem dat er op zo'n avond een aantrekkelijke semi-topper staat geprogrammeerd, een wedstrijd die je eigenlijk niet mag missen. Dus het viel mij eigenlijk mee dat voor aanvang zo'n 150 mensen de gang naar de hal hadden gevonden. Van vloer, via boarding, naar media en entertainment; alles 'is in the works', of is onderweg naar Nederland, dus het is iedere keer weer afwachten wat er bij een wedstrijd nieuw is. Deze keer was dat een wedstrijdprogramma-leaflet en de DJ-uitrusting, en dat zou later belangrijk blijken.

Tony van den Bosch start Griffin Kinney, Deividas Kumelis, Bas Veenstra, Nick Masterson en David Michaels en Hammink Ryan Richardson, Roel van Overbeek, Pim de Vries, Jito Kok en Shavon Coleman. Vooral van Overbeek wist dat hij een pittige kluif voor zijn neus had, want sinds Alec Wintering -met wie het trouwens, gegeven de omstandigheden, goed gaat- uitviel met die zware blessure, was hij van een tot passiviteit gedwongen (door de BAL affaire) als back-up gedachte, plotsklaps starter op PG. En dat weten de tegenstanders natuurlijk ook allemaal; dus die zetten extra druk op hem. Dat is dan weer wel meteen een kans om forse stappen te maken. De nieuw eerste vervanger is op dit moment Stefan Topalovic. Ook Aris moest trouwens zonder de eerste PG spelen; Jonathan Williams was niet inzetbaar.

In de beginfase had ik het idee dat de Windmills zichzelf en elkaar van enthousiasme voorbijliepen, terwijl Aris degelijk, intens en fysiek speelde vanaf de jumpbal. Dus was het niet zo raar dat de eerste klap voor Aris was; Michaels maakte 0-3. Daarna werd het heel rommelig; balverlies, missers en fouten van beide kanten, maar de Dordtenaren leken voor even al de overhand te krijgen door scores van Shavon Coleman(3), Ryan Richardson(2) en Jito Kok(2). 7-3 derhalve; niets aan de hand voor Dordrecht zou je denken. Maar dat was schijn, Nick Masterson voedde een 0-6 run, alvorens Kok er met een van zijn vier dunks 9-9 van maakte. Niet veel aan de hand zou je zeggen, maar daar dacht Geert Hammink heel anders over; toen Pim de Vries bij een gewonnen reboundduel in zijn gezicht werd geraakt, vroeg hij een Ref; “ Hoe kan dat nou geen fout zijn? Wijzend naar zijn spelers: 'Ik weet niet waar zij mee bezig zijn, maar...' ” Op dat moment had Aris al een gaatje geslagen(11-17). De Dordtenaren speelden dan wel energiek en 'happy', maar aanvallend er teveel mis... Waarbij vermeld dient te worden dat dat mede te danken was aan de energieke en fysieke Aris-verdediging. Dat het kwart op 13-22 eindigde kwam door een score van Bennett Koch en een gemist buzzerschot van Deividas Kumelis, die in de drie resterende seconden nog een goed schot wegkreeg. De negen punten verschil waren te danken aan hoge schotpercentages van Aris en matige van Windmills.

Coach Hammink liet mij eerder deze week weten winst te verwachten. Maar het gat dat Dordrecht liet vallen groeide -ondanks een paar stevige dunks van Kok- binnen vier minuten uit tot 14-28. De andere insideman -Bennett Koch- kwam veelvuldig aan de bal rond de basket, maar had moeite de geblokte Aris-verdedigers voorbij te komen. Hij stapt goed met de bal, maar het zou alles stukken eenvoudiger maken als hij zijn linkerhand net zo zou vertrouwen als de rechter. Met een steal en layup van Roel van Overbeek, begon het momentum de Dordtse kant op te schuiven; de Windmills kregen meer grip op de wedstrijd, maar Leeuwarden bleef het Dordrecht moeilijk maken; defensief door fysiek spel en veelvuldig bumpen, aanvallend door rustig door te scoren. Toch sloot Dordt met drie minuten te gaan voor rust weer aan. Bennett Koch kwam goed door met een dunk en bonus vrijeworp; 30-34. Een aantal defensive stops van Dutch Windmills leverden aan de andere kant geen scores op, waardoor Aris weer iets uitliep(30-36) door meesterschutter Nick Masterson; de open midrange jumper was voor hem een eitje. Het laatste woord was aan de weer zeer actief en atletisch spelende Coleman; hij stond nog op vijf punten, maar met zijn eerste driepunter(uit 5) en nog een tweepunter pakte hij nog voor rust alweer dubbele cijfers. Daarmee gingen de teams rusten bij 37-41.

Ook na rust aanvankelijk nog een slordig spelend Dordrecht. Windmills goed als het rent, en dat deed het duidelijk niet genoeg, bleek ook aan de intens coachende en vocale Geert Hammink: “Go, go Gooo!” schreeuwt hij na een verdedigende rebound. In deze fase zorg Richardson voor de punten; een mooie spinmove en een drietje verder was het een 1-punts wedstrijd. Hammink na DR
Richardson 3ptr en 1p game. Wie zou als eerste de ban breken? het eerst? Shavon Coleman gaf nog meer gas, en bleek nu ook op snelheid in staat te zijn tot meerdere eurosteps in een coast-to-coast drive. Tony van den Bosch zocht bij 5:34 en 46-47 een timeout.

Van de tribunes, waar het aantal toeschouwers door steeds meer binnendruppelende mensen in de loop van de tweede helft bijna verdubbelde, klonken “oh's en ah's”; Bennett stopte Griffin Kinney als een paal met zijn handen omhoog...maar de Refs zagen het anders, Kinney makte beide FT's. Er volgde een dunk van Coleman op assist van Koch. Voor het eerst in de Windmills-geschiedenis liep het publiek echt warm, daarvoor klaargestoomd door gelegenheids-DJ Derrick Veira die de juiste geluiden op de juiste momenten uit de nieuwe apparatuur wist op te dienen.

En alhoewel Dutch Windmills slordig bleef spelen had het vanaf dat moment wel de juiste versnelling en mate van aanvallende agressie gevonden. Bij 53-53 en 2:00 te gaan nam Coleman de wedstrijd over. Een fraaie actie was het toen tussen meerdere verdedigers in moeilijkheden leek te komen; hij toverde zich eruit via een korte give-and-go met Pim de Vries. Dat leverde de go-ahead-score op. Zouden de Windmills dan opnieuw in het vierde kwart toeslaan? Dat is toch wel een kracht als je zelfs slecht begonnen wedstrijden weet te winnen door goed te finishen..! Koch pivoteerde zich een ongeluk, en kwam, nog steeds met de verkeerde hand, door het midden, trok de vierde fout van Kinney bracht de score op 57-54. Het derde kwart werd afgesloten met een driepunter van Sjoerd Koopmans op assist van Kumelis. Nog steeds geen streepje licht tussen Aris en Windmills: 57-57.

Aris meestal iets voor. Ondertussen heeft Pim de Vries de bewaking van Masterson op zich genomen en die heeft het -ondanks uitstekend bewegen zonder bal- daar moeilijk mee. Stefan Topalovis zag een gaatje in de Aris verdediging en benutte dat met een floater en Jito Kok slamt een van zijn vier dunks door de ring. De Nederlands-Braziliaanse aanwinst van Aris -Leonardo Eltink- heeft ondertussen zijn opwachting gemaakt, en was net niet bij machte een wegketsende aanvalsrebound binnen te houden. Even later mist hij zijn eerste DBL-schot. Het werd meer en meer een heerlijke spannende wedstrijd; op een gegeven moment letterlijk puntje-puntje. De fraaie livestream -tenminste dat was mijn indruk op basis van af en toe een glimp- trok voor rust nauwelijks 30 kijkers, maar dat groeide in de spannende eindfase tot tegen de 300; hopelijk trekt dat volgende wedstrijden weer meer mensen naar de zaal, want die mensen maakten deze wedstrijd sfeervol. Kinney buffelde ondanks zijn vier fouten stevig door; 70-70. En toen flikten die duivelse Windmills het gewoon weer; twee driepunters -Coleman via het bord en Richardson- sloegen ineens het gaatje dat uiteindelijk winnend werd(76-70). Vanaf 78-70 vocht Aris furieus om terug te komen; vlak voor tijd zou een rake driepunter van Koopmans het gaatje tot 78-76 met nog wat seconden op de klok hebben gemaakt, maar dat mocht niet meer zo zijn. De mannen uit Friesland zagen de lange reis en een heel lang goed spelen niet beloond gezien met winst.

Windmills staat met 5:6 stevig op de vertekende ranglijst gedeeld tweede met Donar Groningen, effectief (op basis van verloren wedstrijden) is dat een derde plaats met de aankomende uit-tegenstander New Heroes Den Bosch met een keer verlies meer daar achter. Maar nu komt er een heel nieuwe fase aan, met veel toppers als tegenstanders, maar wel toppers die het allemaal zwaar hebben in Europa... Aris speelt zaterdag in Rotterdam en verdedigt zijn behoorlijke voorsprong op Feyenoord.

Maar het belangrijkste voor een club in opbouw was de aantrekkelijke wedstrijd voor het publiek en de positieve respons van dat publiek; mijn stelling is altijd dat je professionele sport in de eerste plaats bedrijft voor het publiek, en dat zat deze wedstrijd best goed.

AART DEKKERGeen opmerkingen:

Een reactie posten