dinsdag 6 november 2018

VANAVOND / VERKIEZINGSAVOND IN DE USA / WELKE KANT GAAT HET UIT? Beto O’Rourke-Een witte Obama met cowboylaarzen / FRAGMENT GROENE VERHAAL:

Cartoon overgenomen van 'claytoonz.com', Origineel   --- Hier  --- Kon ik maar zo tekenen, dan zou ik per direct ex-columnist worden en cartoonist zijn...(AD)
Texas gaat stemmen

Een witte Obama met cowboylaarzen

Wat is er aan de hand in Texas, een Republikeins conservatief bastion? De rauwe aantrekkingskracht van Democraat Beto O’Rourke kan de staat blauw kleuren. En zonder Texas kunnen de Republikeinen het schudden.

Beto O’Rourke wacht op zijn introductie tijdens een campagnebijeenkomst in Dallas, Texas, op 13 augustus © Tamir Kalifa / The New York Times / HH
Meer regels voor wapenbezit, een minimumloon van vijftien dollar, schrappen van veroordelingen voor marihuanabezit, ziektekostenverzekering voor iedereen en compassie voor migranten – het is standaardrepertoire voor progressieve Democraten, maar de man die dit bepleit wil senator worden voor Texas. En hij heeft er verrassend veel succes mee. In Texas, de staat van conservatisme, lage belastingen, anti-overheid?

Beto O’Rourke, een 45 jaar oude Congres-afgevaardigde uit El Paso, was een jaar geleden nauwelijks bekend buiten zijn kiesdistrict. Nu legt hij de zittende senator voor Texas, de maar al te bekende Ted Cruz, 
Toen 'Lying Ted', nu Trump-favoriet...(Cartoon van ---  Hier  ---)

in 2016 de laatste tegen-stand-er van Donald Trump, het vuur aan de schenen. O’Rourke straalt jongens-achtig charisma uit, is knuffelbaar en voert campagne met enkel zijn voornaam. Texanen lopen rond in Beto for Senate-T-shirts en de vele verkiezingsborden in de tuinen en langs de weg veronderstellen dat iedereen weet wie Beto is.

Zo ver is het nog niet, maar O’Rourke heeft in korte tijd veel terrein veroverd in een staat die in 2016 nog voor Donald Trump stemde. In opiniepeilingen ligt O’Rourke dicht genoeg bij Cruz om hem een kans te geven in november bij de midterm-verkiezingen, zeker als de gehoopte Democratische golf op het juiste ogenblik topt. Cook Political Report veranderde zijn inschatting van Lean Republican in Toss Up.

Wat er gebeurt in Texas heeft landelijke betekenis. De Republikeinen hebben in de Senaat, waarvan een derde deel aan verkiezingen is onderworpen, een meerderheid van twee zetels. Ook al zijn er dit verkiezingsjaar veel meer Democratische Senaatszetels kwetsbaar, vanwege Obama’s winst in 2012, de Republikeinen zullen alle zeilen moeten bijzetten om de meerderheid te behouden. Verlies van Texas stond niet op het programma.

Wat is er aan de hand in Texas, een betrouwbaar Republikeins conservatief bastion? Het is meer dan enkel afkeer van Donald Trump, al geeft dat energie aan de Democratische kiezers en is de afkeer bij sommige Republikeinen voelbaar. Dat laatste moet niet overdreven worden. De Republikeinen die ik in Texas sprak vonden Trump een hork maar waren wel geporteerd voor zijn beleid en het opschudden van Washington. Ze zullen niet snel voor een Democraat stemmen, zelfs niet een met de rauwe aantrekkingskracht van Beto O’Rourke.

De verrassende nieuwkomer Beto O’Rourke is een begenadigd spreker, zoals een treinlading YouTube-filmpjes laat zien: hij live-streamt zijn campagne. Al is hij slechts twee jaar jonger dan Ted Cruz, diens oubollige gladjakker-uitstraling geeft Beto de bonus van jeugdig enthousiasme. O’Rourke loopt over van energie en kan met gemak een grote menigte uit haar dak laten gaan.
De sleutel tot zijn Beto-faam (zijn doopnaam is Robert) is.................................
.....................
......
Verschenen in de Groene Amsterdammer nr. 42 Het complete originele Groene-artikel lees je --- Hier --- 

De Cartoon, maar dan bewegend:

Claytoonz, Episode 227, Beto VS. Creep-o

Poster overgenomen van   --- Hier  ---

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten