maandag 5 november 2018

VERSLAG AART DEKKER / DBL: Matig spelende Dutch Windmills pakken op het eind de winst tegen BAL Weert / DUTCH WINDMILLS DORDRECHT / BASKETBALL ACADEMIE LIMBURG BAL /

Shavon Coleman met een van zijn trademark drives door het midden, hier tegen Apollo afgelopen donderdag.  Foto: Martin Blom
Als je als nieuwe club, met een compleet nieuw en jong team, de DBL binnenkomt en met drie keer winst uit vier wedstrijden begint, dan mag dat een droomstart genoemd worden. Dutch Windmills Dordrecht begon de vijfde wedstrijd met dat resultaat. Daartegenover stond het verlies van een van de beste spelers -Floorleader Alec Wintering- deze is inmiddels geopereerd en zat voor het eerst sinds die operatie weer op de bank. Deze wedstrijd zat Floris Versteeg naast hem, die kwam ook niet in actie. Ook Basketball Academie Limburg Weert was niet compleet; Elay Wirjo en Joey Liem kwamen niet in het veld. Sinds gisteren -toen Feyenoord Basketball de eerste winst pakte- stond BAL als enige team in de DBL nog op nul, en die nul zou het graag wegpoetsen in Dordrecht.

Radenko Varagic startte met Ivan Simic, Robin van Heukelom, Jules Schild, Wietze Nossek en Tony Washington, en daar zette Geert Hammink Roel van Overbeek, Ryan Richardson, Pim de Vries, Jito Kok en Shavon Coleman tegenover. BAL won de jumpbal en nam het eerste schot van de wedstrijd maar haalde daar geen score uit. Daaropvolgend ging Shavon Coleman vanuit de verdedigende rebound coast-to-coast recht door het midden -dat blijkt zo'n beetje zijn trademark move- trok de persoonlijke fout en maakte een van de twee vrije worpen. Weert kwam terug met een driepunter. Nogmaals Coleman door het midden, maar deze keer wel met een directe score leverde een stand op van 3-3. Dat was zo'n beetje het beeld voor de rest van het eerste kwart; Weert in een stugge zone-verdediging en Dordrecht dat minder energiek speelde dan we de laatste wedstrijden gewend waren te zien. Coach Geert Hammink toonde daarover al snel zijn misnoegen, en liet zijn mannen af en toe full-court verdedigen, maar hij kreeg zijn spelers aanvankelijk niet in het goede spoor. Jito Kok had zijn handen vol aan Tony Washington en kwam aanvallend ook niet los. Windmills kreeg wel nogal wat vrije worpen, maar miste er geruime tijd steeds een van de twee; uiteindelijk stopte de teller van de streep voor Dordt met 12:21 FT's, waar Weert daar op 9:12 eindigde. BAL speelde het eigen spel consequent goed en stug door en bleef vrijwel het hele eerste kwart op een kleine voorsprong. En Windmills deed dat zowel aanvallend als verdedigend (net) niet. Het resultaat na tien minuten was ernaar; 13-14 voor BAL. Een paar individuele highlights nog die het vermelden wel waard zijn: Coleman die opnieuw de bal van de ring af tikte nadat de bal de ring heeft geraakt -we zien het in Nederland niet zo vaak; Coleman doet het regelmatig- en een schot dat hij in de hoek van het veld weg blokte nadat hij van ver aan kwam vliegen. Snoepjes voor het publiek.

Het tweede kwart bracht min of meer meer van hetzelfde; de punten waren duur. Door een reeks goede acties van Pim de Vries in zowel de verdediging als in de aanval ging het voordeel wel licht naar Windmills. Tony Washington blokte en intimideerde met zijn lengte en atletisch vermogen een aantal Dordtse schotpogingen en vergde de aandacht van de Windmills verdediging. Wietze Nossek kwam af en toe aardig door. Maar de aanvallende kracht van Weert was nu ook weer niet zo groot dat het de wedstrijd naar zich toe kon trekken. Bij rust was de stand 29-27 en het humeur van coach Hammink was er niet beter op geworden. Desondanks bleef hij niet heel lang in de kleedkamer.

Zijn inbreng in de kleedkamer had wel het gewenste effect; de verdediging van Dutch Windmills werd wat energieker en scherper en dat begon te werken, met ook positieve aanvallende gevolgen. Wat meer mogelijkheden voor de fast-break doen vaak wonderen. Ryan Richardson ging zich ook met het scoren bemoeien en met nog 4:10 op de klok en 42-32 op het scorebord probeert coach Varagic het Dordtse momentum te stoppen met een time-out. Dat lukt wel een beetje, met als meest opmerkelijke resultaat een 5-punts-aanval van Nino Gorissen; Roel van Overbeek bumpte zijn teamgenoot van vorig seizoen op het moment dat hij aanzette voor een fast-break. Dat werd bestraft met een onsportieve fout. Gorissen maakte beide vrije worpen en schoot er een pull-up driepunter overheen voor 42-37. Ook Hidde Roessink drukte in die fase even zijn neus tegen het raam met een paar hustle rebounds in de aanval en een fraaie pull-up score vlak voor de 24-seconden buzzer. In deze fase was er ook een aantal malen onbegrip bij spelers over gefloten aanvallende fouten bij picks en screens. Uiteindelijk veranderde ook de derde periode weinig aan het wedstrijdbeeld; 46-42.

Wat in zich bij vlagen in het derde kwart al een beetje aftekende, gebeurde ten volle in het laatste bedrijf; een energieker, sneller en beter als team spelend Windmills begon afstand te nemen van Weert dat het overigens niet opgaf. De Dordtse verdediging sloot steeds beter en onder andere daardoor kwamen er meer fast- en quick-breaks van de Dordtenaren (die trouwens niet allemaal goed af werden gerond), er werden meer aanvallen goed uitgespeeld met een paar fraaie driepunters als gevolg, en toen Weert een press neerzette werd die volgens het boekje gebroken. Dat alles was teveel voor Basketball Academie Limburg; het verschil liep op tot maximaal twintig punten (70-50) en de eindstand werd 70-52.

Het lukte BAL nog niet om van 'de nul' af te komen, maar misschien lukt dat de komende week als het thuis speelt tegen Feyenoord Basketbal en Den Helder Suns.

Dutch Windmills speelde verre van goed, maar pakte toch alweer de vierde overwinning in het prille bestaan. Met Aris Leeuwarden thuis op donderdag voor de boeg is dat een goede zaak. Daarna wordt het schema stukken zwaarder met achtereenvolgens uitwedstrijden tegen Den Bosch, Zwolle en Leiden.

Coach Geert Hammink werd na de wedstrijd op de vloer geïnterviewd en sprak expliciet zijn ongenoegen uit over hoe zijn team aan de wedstrijd vanaf het begin speelde. “Er werd niet hard genoeg gevochten, en onvoldoende als team gespeeld en dat kan niet tegen een goed spelend Limburg.”

AART DEKKER (Meer over Dutch Windmills van Aart Dekker   ---  Hier  ---)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten