woensdag 31 augustus 2022

COLUMN AART DEKKER: 🇳🇱 NED - 🇪🇸 ESP De Wereldkampioen kwam langs...maar de Landelijke Media schitterden in afwezigheid / ORANGE LIONS MANNEN NATIONAAL TEAM BASKETBALL / FIBA / EUROBASKET /

🇳🇱 NED - 🇪🇸 ESP

Basketball Highlights - #FIBAWC 2023 Qualifiers

27 aug. 2022  

Enjoy the highlights of the game between Netherlands and Spain of the FIBA Basketball World Cup 2023 - European Qualifiers!

*

SHARTIE AART DEKKER:  🇳🇱 NED - 🇪🇸 ESP 

De Wereldkampioen kwam langs...maar de Landelijke Media schitterden in afwezigheid

Ik heb heel wat EK's, Pre-Olympische Toernooien en zelf een paar WK's Basketball beleefd; mét en zonder Nederlandse deelname...Spanje was altijd van de partij. Dus ik heb Spanje vaak zien spelen en ben al zeker een jaar of 40 een groot liefhebber van het Spaanse Basketball.

Maar Nederland vs. Spanje heb ik zo zelden gezien dat ik zonder veel moeite (TV-)beelden van de enige winstwedstrijd van die unieke wedstrijd terughalen (Leon Kersten haalde   ---  Hier  --- het wedstrijdverslag van NRC en de Fiba-stats terug in zijn voorbeschouwing van de wedstrijd van zaterdag j.l.). Op de een of andere manier troffen beide landen elkaar gewoon zelden, terwijl bijvoorbeeld Italië alleen al in recente jaren vier keer tegen elkaar speelden en wat langer geleden de toen oppermachtige teams van de Sovjet Unie en Joegoslavië ook regelmatig tegenstander van Oranje waren.

Maar afgelopen zaterdag was het dus na meer dan 30 jaar zover: Spanje kwam naar Almere voor een WK-kwalificatie-wedstrijd...uniek!

We hebben het dus over een van de drie Grote Wereldsporten: en de regerende Wereldkampioen kwam in Nederland een officiële wedstrijd spelen. Dan zou je toch zeggen dat daar veel interesse van de media voor zou zijn...

Maar nee: Leon Kersten zat er voor NOS Langs de Lijn en deed live verslag, ZiggoSport bracht de wedstrijd mooi live op TV  - maar helaas is dat een zender die niet voor iedereen te zien is -, de Volkskrant was er - in het kader van een verhaal dat nog moet verschijnen -  en Trouw had een verhaal over het afscheid van Worthy de Jong van de Nederlandse 5X5-velden, maar of de krant ook echt in het TopsportCentrum aanwezig was? Ik heb mijn twijfels. En verder? Ik heb gezocht  - zowel in de zaal, na de wedstrijd bij de persconferentie als op TV en on-line -  maar volgens mij schitterde de rest van de landelijke media in afwezigheid. En ik vind dat ronduit belachelijk!

Van twee kanten trouwens: je zou toch zeggen dat als je als landelijk medium dan van mening bent dat het vaderlandse basketball niet zoveel voorstelt, dat je dan tenminste als de absolute Wereldtop in 'dit ontwikkelingsland' komt spelen, dat je dan toch wel eens een kijkje komt nemen. Maar nee; ook Wereldkampioen Spanje is blijkbaar de tijd, moeite en ruimte/tijd niet waard. En dan was het natuurlijk ook nog eens zo dat de Orange Lions niet alleen een kwalificatiewedstrijd in de laatste groepsfase voor het WK speelden, deze wedstrijd was tevens hun 'uitzwaaiwedstrijd en generale repetitie' voor het EK (EuroBasket) dat aanstaande vrijdag in Praag en drie andere Europese steden begint. Toen Oranje zich acht jaar geleden voor het eerst na 26 jaar afwezigheid voor dat Mega-toernooi plaatste sprong zo'n beetje alle media op dat 'Cinderella-verhaal' en ook in de aanloop naar Zagreb 2015 besteedden vele kranten, zenders en on-line media daar ruim aandacht aan. Waarom nu dan niet (meer)? Ik kan er met mijn pet niet bij. 

Van de andere kant bekeken zou je verwachten dat de organiserende instantie  - de NBB dus -  hemel en aarde zou bewegen om de media te interesseren aandacht aan deze unieke wedstrijd tegen de Wereldkampioen en het aanstaande EK te besteden. Ik heb geen idee of  - en zo ja; hoe -  dat gebeurd is. De concurrentie met andere  - niet zelden grotere -  sporten wordt steeds heviger; dus vanzelf gaat het niet meer. Ik ben er best benieuwd naar welke inspanningen zijn gedaan! Maar hoe dan ook; het heeft (nog) niet veel resultaat afgeworpen. En dat is dood- en dood-zonde.

Dan nog kort over die unieke wedstrijd zelf. Ik heb er meer van genoten dan ik vooraf verwachtte. De volle zaal, de verwachting die in de lucht hing, de ongelofelijk goede start van de Orange Lions, en toch ook het zien spelen van Spanje in eigen land; het was gewoon meer dan de moeite waard en ik zal ook de herinnering aan deze unieke gelegenheid koesteren.

Ik vind wel dat we er met zijn allen hard aan moeten gaan werken meer uit dit soort wedstrijden te halen; ik schreef daar voorafgaand aan de wedstrijd al een stukje over: 'A Giant Night of the Orange Lions'. Want ja: de ontwikkeling van de toeschouwersaantallen bij de Mannen Orange Lions-interlands de laatste jaren is zeker positief. Maar als dit soort uitverkochte zalen door de media blijkbaar als niet relevant worden gezien, dan moeten we maar zorgen dat voor dusdanig imponerende entourages dat niemand er meer omheen kan! Dan moeten we ook maar eens heel duidelijk zichtbaar maken dat juist in grotere Basketball-landen  - ja zelfs in Top-landen - vele duizenden mensen af komen op oefenwedstrijden van deze Orange Lions. Dat ze 'ons' in het buitenland blijkbaar stukken serieuzer nemen dan wij in Nederland erkenning krijgen, ja zelfs dan wij onszelf serieus nemen!

Aanstaande vrijdag begint EuroBasket en Nederland doet weer mee. 'Gemakkelijk zal het niet worden' zoals Worthy de Jong tijdens de Persconferentie na Nederland - Spanje zei. Hij voegde eraan toe: 'Maar hey, wie zou willen dat het gemakkelijk zou zijn?' 

Laten we onszelf serieuzer gaan nemen, en het gevecht aangaan; Basketball is een te mooie sport om die blijvend aan het Grote Sportpubliek in Nederland voorbij te laten gaan...

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten