zaterdag 18 februari 2017

ORANJE BASKETBALL / ORANGE LION WORTHY DE JONG: 'HET NIEUWE LEVEN VAN WORTHY DE JONG IN FRANKRIJK'

Een 'Nieuwe Worthy de Jong'? Of 'gewoon Worthy' die twee belangrijke stappen zette in korte tijd?

Oranje Basketball plaatste het volgende artikel:

HET NIEUWE LEVEN VAN WORTHY DE JONG IN FRANKRIJK
Vorig jaar rond deze tijd was Worthy de Jong een van de deelnemers aan het Ziggo Sport DBL All*Star Gala in Leiden. Dit seizoen vallen de acties van de swingman daar niet te bewonderen. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden komt tegenwoordig uit voor Boulogne-sur-Mer in de Franse Pro-B. Samen met drie andere basketbalgekken zocht Martin Hoekstra de 55-voudig international op in Boulogne-sur-Mer.
Het is een bijzonder seizoen voor Worthy de Jong. Niet alleen vanwege het feit dat hij voor het eerst bij een club in het buitenland speelt, maar ook omdat hij sinds 18 januari vader is. De swingman en zijn partner Zoë van der Heijden zijn nu de trotse ouders van Maze James Gray de Jong, een feit dat ook in de regionale krant op de geboortepagina te lezen was.
SOMB
Boulogne-sur-Mer is een stad in het Franse departement Pas-de-Calais. De plaats, die iets meer dan 42.000 inwoners telt, ligt aan de kust en het mag geen verrassing zijn dat de visserij een belangrijke inkomstenbron is. SOMB, zoals de club van Worthy ook wel genoemd wordt, speelt in de Pro-B, de een na hoogste competitie in Frankrijk. Op nog geen kilometer afstand bevindt zich de thuisbasis van Le Portel, een club die in de hoogste Franse klasse uitkomt. De plaats Le Portel maakt deel uit van het arrondissement Boulogne-sur-Mer.
Op 24 januari nam Boulogne-sur-Mer het op tegen Charleville-Mézières, de nummer drie van de Pro-B. De ploeg van Worthy doet het op dat moment niet goed. Boulogne-sur-Mer neemt de voorlaatste plaats in, met slechts vier zeges uit vijftien competitiewedstrijden. Een magere score voor de ploeg die vooraf als een van de kandidaten voor de play-offs werd gezien.
Franse kazen
De ingang aan de achterzijde van de hal leidt naar een kantine die door clubmensen wordt gerund. Bier wordt in een plastic bekertje getapt en de frisdranken worden vanuit flessen van anderhalve liter ingeschonken. Lang hoeven we hier niet te blijven, want we mogen mee naar de VIP-ruimte. En dat is andere koek. Of liever gezegd, andere kaas. Als liefhebber van Franse kazen kom je hier niets tekort. Na de wedstrijd zouden we in deze ruimte ook nog Teddy Gipson ontmoeten, een van de medespelers van Worthy en voormalig speler van Astronauts Amsterdam.
Waar Le Portel over een gloednieuwe accommodatie beschikt (betaald door de gemeente!), werkt Boulogne-sur-Mer de wedstrijden af in een oude hal. Een hoempaorkest speelt de hele wedstrijd door, ook als spelers van de eigen ploeg vrije worpen moeten nemen. Worthy begint het duel, dat geleid wordt door twee goed fluitende scheidsrechters, op de bank. Er zijn zeker in het begin van het seizoen, toen er ook nog voor de beker werd gespeeld, basisplaatsen geweest voor Worthy, maar sinds de komst van de Amerikaanse guard Tyreek Duren heeft Worthy de rol van zesde man.
Handen over de vloer
Pas bij aanvang van het tweede kwart komt Worthy binnen de lijnen. Natuurlijk veegt hij nog steeds zijn handen over de vloer. Binnen twee minuten weet hij twee schoten te blocken. Een daarvan leidt zelfs tot een break die afgerond wordt met een dunk. Het is opvallend hoe afstandelijk Worthy speelt. Hij wordt nauwelijks in het spel betrokken. Dat is ook te wijten aan de centers die de bal nooit meer uitpassen, maar zich op kracht een weg naar de ring banen. Aanvallend is het overigens toch al niet zo gestructureerd, ook niet bij de tegenstander.
Halverwege leidt SOMB verrassend met 48-35. Dat is vooral te danken aan de vier driepunters van Gipson. Hij mag dan 37 jaar zijn, zijn spel is nog niets veranderd ten opzichte van zijn jaren in Nederland. Aan het eind van het duel heeft Gipson 30 punten achter zijn naam staan, waaronder zes driepunters.
Drives
In de tweede helft krijgt Worthy iets meer minuten en komt hij ook wat vaker aan de bal. In de slotfase van het derde kwart speelt hij zelfs een belangrijke rol om het beslissende gaatje te slaan. Na het benutten van zijn tweede.....
....
...
..
.
Wil je het hele artikel lezen, doe dat dan op de Oranje Basketball site:   ---  Hier  ---
Overigens wordt goed voor 'het lichaam' zorgen voor zwaar belaste professionals die zowel bij hun club als bij Oranje actief zijn steeds belangrijker. Dat Worthy c.s. dat serieus nemen blijkt uit onderstaande foto, die ik overnam van de Orange Guardians:

Voorn-Van-der-Horst-De-Jong voor -of na?- een ijsbad na afloop van een training.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten