woensdag 1 februari 2017

MUST SEE TV VOOR IEDEREEN / WEERGALOZE DOCUMENTAIRE FILM (1h) / KIDS / WERELD-ECONOMIE & -ORDE / GAAT OVER ALLES IN HET LEVEN: 'Land of the Enlightened'


Alles wat ertoe doet zit in deze weergaloze 2Doc-documentaire, uitgezonden op NPO2 door IKON-EO:

-Belangrijkste thema = Nuance
-Zet aan tot denken
-De grootste Natuurpracht vs. de ultieme Lelijkheid van de Oorlog en de Markteconomie
-Kinderen zijn de hoofdpersoon
-De Bloemetjes 7 de Bijtjes
-Wijsheid & Domheid
-Oorlog & Vrede
-Rijk profiteert van Arm tot in de overtreffende trap
-Hoe ons Economisch Systeem werkt & wat ermee Mis is
-Jong & Oud
-Vrouwen & Mannen, Jongens & Meisjes
-Ultieme Kracht tot Overleven
-Het Nu, het Verre Verleden & de Nabije (en Verre) Toekomst
-Dromen & Nachtmerries
-en nog veel en veel meer
-en zei ik dat al?-Kinderen zijn de hoofdpersoon...Een odyssee door Afghanistan met oorlogskinderen als onze gids. Zij spelen hun eigen rol in de bewapening van de taliban en het voortduren van de oorlog.2Doc: Land of the Enlightened
Regie: Pieter-Jan de Pue
Omroep: EO (IKONdocs)
Uitzending: Dinsdag 31-01-2017
Trailer
Land of the Enlightened
2:51 min
De documentaire The Land of the Enlightened is een ongelooflijke cinematografische reis door de prachtige natuur van het door oorlog geteisterde Afghanistan. In de film, op het snijvlak van fictie en documentaire, volgen we een gewapende bende kinderen die proberen te overleven op de hoogvlakten van Afghanistan. In hun kinderlijke onschuld zijn ze onverschrokken, maar ook angstaanjagend.
Kinderen van de Kuchi-stam graven oude Sovjetmijnen op en verkopen de explosieven aan kinderen die Lapis Lazuli edelstenen delven in een mijn. Een andere bende kinderen houdt de karavanen, die de blauwe edelstenen samen met opium door het dorre Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten en staan klaar voor een overval. Intussen dromen ze over de dag dat het Amerikaanse leger wegtrekt uit Afghanistan. Parallel volgen we de Amerikaanse soldaten in hun observatiepost en tijdens hun patrouilles.

Regisseur Pieter-Jan De Pue geeft in zijn eerste lange film, die hij over een periode van zeven jaar meestal in z’n eentje heeft opgenomen, een ongewone maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, zien we hoe kinderen vogelvrije bendes vormen. Zij richten volgens hun eigen oorlogsregels hun leven in. Ze heersen over de handelsroutes en verhandelen de achtergebleven landmijnen.

Meer over 'Land of the Enlightened'
52 min

De 'making off' van Land of the Enlightened

The Last Omelette

vpro, ikon **Een Afghaanse jeugdbende van de Kuchi-stam graaft oude Sovjetmijnen op en verkoopt deze door aan andere kinderen die Lapis Lazuli edelstenen delven in een nabijgelegen mijn. Wanneer ze niet hardop dromen van de dag waarop het Amerikaanse leger zich eindelijk uit hun land zal terugtrekken, houdt een andere kinderbende de karavanen, die de blauwe edelstenen door het dorre Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten. In deze making of is te zien hoe de hybride documentaire 'The Land of the Enlightened' tot stand kwam.


Een recensie-overzicht vind je: --- Hier ---

Meer foto's vind je: --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten