donderdag 28 december 2017

AD SPORT / VERHAAL LEON WILLIAMS / TOPICS / ...: 'Amersfoorste international Leon Williams blikt terug op een mooi basketbaljaar

Foto overgenomen van 'Bggoettingen.de, artikel ---  Hier  ---
Beetje een bij elkaar geschraapt artikeltje van AD.nl; 'lekkere kop'...maar die is nog-al uit verband getrokken. Robin Smeulders wordt aan-ge-haald, maar komt verder niet aan de orde. En vervolgens worden oorzaak en gevolg volgens mij toch een beetje omgedraaid als het gaat over 'Opleving Oranje Basketball'; ik denk dat een flink deel van de Oranje spelers die nu in het buitenland spelen daar (ook) spelen door de opleving van Oranje... Tenslotte wordt er ook nog gerept over "...Johan Roijakkers...als mogelijke opvolger van Bondscoach Toon van Helfteren..."; beetje prematuur misschien?


Maar: "Ok; 'there's no thing like bad publicity'..."


Het originele stukje op AD-Sport lees je  via Topics   ---  Hier  ---

Williams maakt stappen

Amersfoorste international blikt terug op een mooi basketbaljaar

Er zijn van die sporters met ambitie die in ons land beperkt worden uitgedaagd en daarom het buitenland verkiezen om zich verder te ontwikkelen. Basketballer Leon Williams is er zo één. Bij BG Göttingen is de Amersfoorter één van de smaakmakers.


Dat het Nederlands basketbalteam een opleving kent, komt omdat een aanzienlijk deel van Oranje in de buitenlandse competitie speelt. Een aantal is op het wedstrijdformulier te vinden bij een team in de Spaanse, Italiaanse of Griekse competitie. Robin Smeulders is één van weinige spelers die ervan afweek. Hij was gevoelig voor de lokroep van een club uit de Duitse Bundesliga. Hij speelde recentelijk nog bij EWE Baskets Oldenburg.


De 26-jarige Amersfoortse spelverdeler Leon Williams trad in zijn voetsporen. De spelverdeler maakte vorig jaar de overstap van SPM Shoeters Den Bosch naar BG Göttingen. De Duitse ploeg staat al zes jaar onder leiding van Johan Roijakkers. De Nederlandse coach, die wordt getipt als opvolger van bondscoach Toon van Helfteren, volgde Williams al enige tijd. "Vorig seizoen was het voor ons het juiste moment om hem te halen", bekende Roijakkers na een training in de Sparkassen-Arena, de behuizing van de BG Göttingen.
De Duitse ploeg heeft amper oog voor de feestdagen. Op 30 december staat de uitwedstrijd tegen laagvlieger Gotha op de rol. Williams vult aan dat hij bij de Bossche ploeg weliswaar nog onder contract stond. "Ik had een clausule op laten nemen dat ik de stap naar het buitenland kon maken als er belangstelling voor me was. Die kwam van deze club. Ik heb geen spijt van mijn keuze. Alles is professioneel geregeld. Bovendien leeft deze sport in Duitsland en zeker in Göttingen. Als we thuis spelen, zijn alle 3.500 zitplaatsen bezet met uitzinnige fans die altijd achter deze club staan. Of je nu wint of verliest, het is altijd een basketbalfeestje."
Williams, die samenspeelt met zes Duitsers en zes Amerikanen onder wie de zoon van John Stockton, de bekende point guard van Utah Jazz, is tevreden over het niveau van de Bundesliga. Daarom heeft hij onlangs zijn sportief verblijf in Nedersaksen met twee jaar verlengd.

Niveau

"Het niveau ligt hoger dan in Nederland. Alleen Bayern en Bamberg zijn van een buitencategorie. Dit seizoen staan we veertiende in een competitie met achttien clubs, waarvan het grootste deel aan elkaar gewaagd is. Dat is wat anders dan in ons land. Van de acht clubs zijn er slechts vier dominant, waaronder het Groningse Donar dat het overigens goed doet in Europa."
Williams heeft de indruk dat hij zich sterk heeft ontwikkeld in de Duitse competitie waar hij tot de snelste spelers behoort. Volgens trainer Roijakkers leest hij situaties beter en heeft de geboren Amersfoorter zelden 'turnovers', wat als spelverdeler op dit niveau cruciaal is. En dat vertaalt zich terug in zijn sterke optredens voor het nationale team waar hij met Charlon Kloof de positie als spelverdeler deelt.
Williams kan als international terugkijken op een mooi jaar. Twee maanden geleden zorgde Oranje in zijn eerste duel in groep D van de WK-kwalificatie voor een stunt. In Almere werd topland Kroatië met 68-61 aan de kant gezet. "De eerste drie landen uit een poule van vier kwalificeren zich voor de volgende ronde van de kwalificaties voor het WK, dat in 2019 in China plaatsvindt. In 2013 hadden ons voor het eerst weer sinds 25 jaar weer gekwalificeerd voor het EK. Sindsdien hebben we stappen gemaakt.''


Geen opmerkingen:

Een reactie posten