zaterdag 16 december 2017

MAFKEES VD WEEK / THIERRY BAUDET FVD / NRC OPINIE / ONDERWIJS: 'Baudet moet stoppen met zijn heksenjacht op linkse leraren'

[afbeelding]Wat een krankzinnig hypelandje kan Nederland toch zijn. Ik moet toegeven -of misschien moet ik mezelf er juist op beroemen?!?- dat de hele (hieronder genoemde) Twitterstorm geheel aan me voorbijgegaan is. Dat zal er wel wat mee te maken hebben dat ik op een of andere manier het fenomeen Twitter nog niet helemaal doorgrond heb. Dat is wel zo rustig ook, ook al zou ik het als zender van mijn stukjes wel graag onder de knie krijgen...

Maar zelfs al zou ik een volbloed Twitteraar(t) zijn, dan nog zou ik een Mafkees als Thierry Baudet niet, Niet, NOOIT(!) gaan volgen op Twitter; er zijn al veel teveel lieden die dat wel doen, waaronder dus ook veel teveel Journalisten. En daardoor krijgen Mafkezen als Baudet, Wilders en Trump onevenredig veel aandacht - die ze ook helemaal niet verdienen, en al helemaal niet zouden moeten krijgen.

Ja, als ze in het Politieke Debat -en dan vooral waar zich dat primair afspeelt; in de de arena van het Parlement bijvoorbeeld- een zinnige bijdrage leveren -voor mijn part een onzinnige- dan mogen ze naar rato van het werkelijke belang van die bijdrage, best in de Media in beeld/geluid komen.

Maar een Twitterstorm voor een ingebeelde kwast die zijn primaire taken -een rol spelen namens zijn kiezers in de parlementaire arena- (b-)lijkt te verzaken? Dacht niet dat je die soort van wanprestatie moet belonen met (nog meer) Aandacht..!

En hij moet al helemaal geen leraren of onderwijzer gaan afhouden van hun werk, omdat meneertje koekepeertje weer eens -onterecht!- op zijn zielige pikkie is getrapt. Wat nou 'Forum voor Democratie'? Als iemand iets doet om de Democratie te bevorderen, leerlingen te laten nadenken over...gelijk van de hoogste toren gaan brullen dat jou onrecht wordt aan gedaan door 'foute mensen'..? Wat een MAF-Kees! Teveel eer en aandacht voor dit heerschap(-je)...geef hem die niet!

AART DEKKER
 
 
Goed voor degenen die -net als ik- de oorspronkelijke 'storm' hebben gemist:
 
Uit NRC:
 
Michelle van Dijk

Baudet moet stoppen met zijn heksenjacht op linkse leraren

Alleen in totalitaire staten worden uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt, schrijft Michelle van Dijk in reactie op een oproep van Thierry Baudet.
14 december 2017 opinie

Baudet moet stoppen met zijn heksenjacht op linkse leraren

Alleen in totalitaire staten worden uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt, schrijft in reactie op een oproep van Thierry Baudet.
 

Stel, je bent leraar Nederlands. Je leest kranten en romans en daarmee verzin je elke week nieuwe, actuele lesonderwerpen en opdrachten. En dan vindt Thierry Baudet een van je opdrachten, waarop een Twitter-storm van kritiek losbarst: ‘RT voor ontslag’. Kan een docent zijn werk nog wel doen? Of moet een docent zo politiek neutraal zijn dat er nooit reden is voor kritiek?

Leraren zijn vaak links georiënteerd. Wie dat een probleem vindt, mag het lerarentekort vandaag nog oplossen door zelf voor de klas te gaan staan. Maar goed, het is een gegeven. Volgens sommigen kiezen linkse mensen vaker voor het onderwijs. Volgens anderen word je links dóór het onderwijs. Ik kan alleen voor mezelf spreken. In het onderwijs vind ik het onmogelijk om níet te werken vanuit kansengelijkheid. Ik denk dat het moeilijk is om alle leerlingen een veilig klimaat te bieden als je eigenlijk vindt dat moslims hier niet thuishoren. En ik denk net zo goed dat het moeilijk is om leerlingen een veilig klimaat te bieden als je vindt dat alle PVV-stemmers dom zijn. 

De echte vraag is: wat boeit het? Doet het ertoe dat leraren vaker GroenLinks stemmen dan VVD? Nee, zolang er een veilig klimaat is voor alle leerlingen waarin de leerdoelen bereikt worden; zolang iedereen zichzelf mag zijn; zolang iedereen leert om voor zichzelf te denken.

Mag een docent dan in de klas alles zeggen, roepen en schrijven, om te testen of zijn leerlingen kritisch denken? Nee, want dan is de klas geen veilige plek meer. Alle vormen van discriminatie zijn uit den boze, die grens is simpel. Zodra je je negatief over anderen uitlaat, begeef je je al op glad ijs. Een leerling kan denken dat zijn ideeën er niet mogen zijn. Daar is iets mis mee.

Maar het is zinloos je persoonlijkheid en politieke kleur te verbergen. Ze hebben het toch wel door, nog voordat je staat te stamelen omdat je niet weet of je nou wel of niet moet antwoorden op de vraag op welke partij je hebt gestemd. Leerlingen brengen drie uur per week met je door. Ik denk dat er opa’s en oma’s zijn die het met minder aandacht moeten doen. Je persoonlijkheid is altijd op de achtergrond zichtbaar.

En mag een docent buiten de klas alles zeggen, roepen en schrijven? Platte beledigingen aan het adres van volksvertegenwoordigers? Vrouwonvriendelijk gereutel op dito sites? Niet verstandig, maar ook niet verboden, denk ik. Demonstreren met antifa of Pegida? Dat gaat te ver. Extremen passen niet bij de voorbeeldfunctie die je ook nog buiten school hebt.

Het is een belangrijke kwestie. Discussie is de voedingsbodem van onze democratie. Een docent lokt die discussie uit: in zijn lokaal of op papier. De jongeren van nu moeten immers mediakritische burgers worden. Wij, leraren, wij zijn zelf geen politici. We proberen het beste voorbeeld te zijn in die mediakritische houding en wij hebben geen assistenten die alles voor ons uitzoeken, geen speechschrijvers die de woorden voor ons wegen, geen spindoctors die ons de frames van de dag influisteren. We hoeven ook geen stemmen te winnen. Thierry Baudet framet mensen in het onderwijs nu als indoctrinerend en haatzaaiend. Ik wil dat frame nadrukkelijk verwerpen. Bij indoctrinatie manipuleer je alle informatie met als doel de kritiekloze acceptatie ervan. Dat is juist het tegenovergestelde van wat leraren trachten. Baudets woordkeuze, zijn frame, vanuit zijn positie, vind ik vele malen schadelijker voor onze democratische principes dan één overdrijving van een docent.
Baudet heeft scholieren opgeroepen alle voorbeelden te melden waarin zijn partij negatief in beeld komt. Een heksenjacht. Alleen in totalitaire staten worden uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt zodat ze ontslagen kunnen worden (waartoe Yernaz Ramautarsing van FvD opriep). Gelukkig leven wij niet in zo’n land, maar op Twitter kan het, een dubbele moraal: docenten mogen hun politieke voorkeur niet uiten tenzij die naar Baudet uitgaat. 

Het was beter geweest als hij die scholieren had opgeroepen hun school hierop aan te spreken. Als je ervaart dat een leraar met zijn uitspraken het klaslokaal minder veilig maakt, dan moet je dat zeker melden. Maar niet bij politici. Zij komen je niet helpen in de klas – en gelukkig maar, want bedenk eens hoe onveilig de wereld van school dan zou zijn. Meld het bij je eigen school. Daar kan er ook iets aan gedaan worden.

Michelle van Dijk is docent Nederlands te Rotterdam en publiceert op www.michellevandijkschrijft.nl.

Ophef over schrijfopdracht

Een docent Nederlands gaf leerlingen in 5 vwo een schrijftoets, waarbij ze de keuze hadden uit tien onderwerpen, prikkelend gepresenteerd: ‘De EU is een moloch die te duur is, niets oplevert en zorgt voor onrust. De EU opheffen en terug naar een Europa met wat basale economische en militaire afspraken is hard nodig. Of toch niet?’ Leerlingen moesten zelf een vraag of stelling formuleren en onderbouwen en de inleidingen vooral niet letterlijk overnemen. Voor docenten Nederlands is dit een gangbare manier om leerlingen op weg te helpen. 

Onderwerp 10, ‘Alternatief rechts’, deed veel stof opwaaien toen Thierry Baudet zichzelf hier gepresenteerd zag: ‘Als het aan Baudet ligt, moeten we naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben.’ Baudet liet zijn afschuw blijken op Twitter, waarop de docent een storm van kritiek over zich kreeg. ‘RT voor ontslag’ was een van die reacties (Yernaz Ramautarsing, kandidaat FvD Amsterdam: ‘RT voor ontslag, Like voor schorsing’). Volgens Baudet worden scholieren ‘geïndoctrineerd’ en hij riep leerlingen op nog meer voorbeelden van ‘haatzaaiende docenten’ in te sturen.
[afbeelding]
Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag, 9 december 2017, pagina 6 - 7

***

Behandel Baudet correct in les

Dickjan Lust herkent in het artikel van lerares Michelle van Dijk de verongelijkte ‘kritiese leraar’ uit de jaren 70.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten