zondag 24 december 2017

TALENT ONTWIKKELING / CTO'S / NIEUWS: 'Nieuws CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht een feit'

CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht een feit

Nieuws  CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht een feit

Den Haag, Rotterdam en Dordrecht bundelen krachten

Deze week is het contract van het vijfde landelijke CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) ondertekend door door Maurits Hendriks namens NOC*NSF en mevrouw Anneke van Zanen–Nieberg (voorzitter) namens het CTO Metropool bestuur. Hiermee is CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht een feit. De steden en aangesloten sportbonden zorgen samen voor een duurzaam voordeel voor de topsport in de regio. Door het bundelen van kennis, krachten en uitstraling biedt het CTO Metropool extra middelen en mogelijkheden voor talentontwikkeling en topsport.

Het CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht wil voorloper zijn in de ontwikkeling van innovatieve aanpakken voor topsport en talentontwikkeling. Ook wilt het CTO Metropool voor iedere sporter de optimale combinatie tussen werk of studie en trainen mogelijk maken. Er is een compleet onderwijsaanbod mogelijk, zodat sporters hun ideale opleiding binnen de regio kunnen volgen in combinatie met hun sport.

Voorzitter CTO bestuur Anneke van Zanen-Nieberg:Als bestuur van het CTO Metropool zijn we blij met de unieke samenwerking van de drie steden Den Haag, Rotterdam en Dordrecht bij het tot stand brengen van het CTO Metropool, die op initiatief van de betrokken wethouders tot stand is gekomen. En we zijn heel blij dat NOC*NSF het volledige vertrouwen heeft uitgesproken in deze aanpak. Door nauw samen te werken met de drie deelnemende gemeenten, het Watersportverbond, Nevobo en de partners uit sport, onderwijs-, kennis- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven kunnen we op het gebied van topsport en talentontwikkeling voor alle partijen een win-win situatie en synergie bereiken.”

Wethouder Sport van Den Haag Rabin Baldewsingh: “Deze accreditatie is een prachtig resultaat van jarenlange investeringen in sport. De waardering op deze manier vanuit NOC*NSF sterkt ons nog meer dat we op de goede weg zijn met ons sportbeleid in de stad Den Haag en de gehele metropool, met dit centrum hebben we er weer een belangrijke pilaar bij voor de regio. Naast de recent geopende Sportcampus in het Zuiderpark, een Papendal achter de duinen, is dit een enorme versterking van het kloppend sporthart van Den Haag. Wij gaan door, vol enthousiasme voor sport als verbindende factor in onze stad en metropool.”

Wethouder Sport van Rotterdam Adriaan Visser: “We zijn erg blij met deze beslissing. Het Centrum voor Topsport en Onderwijs dat we samen met Den Haag en Dordrecht ondersteunen, sluit perfect aan bij Rotterdam als topsportstad en stad voor talentontwikkeling. Samenwerken binnen de metropool is op andere gebieden bovendien al heel gewoon. Nu gebeurt dat ook in de sport. Dat is een goede ontwikkeling.”

Wethouder Sport van Dordrecht Rinette Reynvaan: “Heel trots ben ik op het CTO Metropool! Jaren van intensieve samenwerking met onze partners zijn hier aan vooraf gegaan. Excelleren is goed en dus krijgen talenten in Dordrecht de ruimte en de kans om zich maximaal te ontplooien en zijn daarmee een voorbeeld en inspiratiebron voor hun leeftijdsgenoten. De komst van het CTO en de kwaliteit van de programma's elders in de regio bieden kansen voor onze talenten, specifiek die in de vijf regionale talentcentra (RTC) op de Sportboulevard (korfbal, ijshockey, kunstschaatsen, shorttrack, waterpolo). Uiteraard is dit andersom ook het geval want de RTC's in Dordrecht zijn kwalitatief hoogwaardig. Ook de sportbonden zijn tevreden en willen de samenwerking meerjarig continueren. Wij gaan er vanuit dat de CTO-status de afspraken met NOC*NSF en de sportbonden verduurzamen.”

CTO Metropool is tot stand gekomen door een samenwerking tussen sportbonden Nevobo en Watersportverbond en de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Het management en het bestuur van het nieuwe Centrum voor Topsport en Onderwijs wordt gehuisvest in de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. CTO Metropool is het vijfde CTO van Nederland, CTO Amsterdam, CTO Zuid, CTO Noord en CTO Papendal zijn de andere CTO's.

Topsport- en instroomprogramma’sNaast de topsportprogramma’s beachvolleybal en zeilen coördineert het CTO Metropool de 23 instroomprogramma’s in de RTO Metropool (gebied Zuid-Holland) waaronder de instroomprogramma’s Badminton, Honkbal, Judo, Korfbal, Rugby, Schaatsen, Waterpolo en Zwemmen in Den Haag; de instroomprogramma’s Atletiek, Honkbal, Boksen, Basketbal, Judo, Roeien, Volleybal en Waterpolo in Rotterdam; de instroomprogramma’s Korfbal, Shorttrack en Waterpolo in Dordrecht en de instroomprogramma’s Handboogschieten, Tafeltennis, Handbal en Waterpolo en Turnen in de rest van Zuid-Holland.  Al deze programma’s zijn door NOC*NSF erkend en worden door het CTO Metropool ondersteund. Het CTO faciliteert deze bond gestuurde programma’s op het gebied van kwaliteitsverbetering van de programma’s door het toepassen van inhoudelijke leerlijnen en moeten op 1 lijn functioneren ten behoeve van de topsport.

***

Nieuw CTO in (Dordrecht,) Rotterdam en Den Haag

Nederland krijgt een vijfde Centrum voor Topsport en Onderwijs. Sportkoepel NOC*NSF heeft vanaf 2017 in de budgetten rekening gehouden met een CTO Metropool Den Haag/Rotterdam. Topsporters konden eerder al terecht op de CTO's van Amsterdam, Noord (Heerenveen), Papendal en Zuid (Eindhoven).
Het nieuwe CTO moet nog wel op 1 juli aan alle voorwaarden voldoen, maar krijgt dan een accreditatie tot 2020. De centra worden samen jaarlijks met een kleine 5 miljoen euro ondersteund door NOC*NSF. Papendal is met 549 sporters veruit het dichtstbevolkt, met de kanttekening dat het hier voor een deel gaat om tijdelijke behuizers. Zo bereiden sommige teamsporten zich in het sportcentrum in Arnhem voor op grote toernooien.

De onafhankelijke commissie Topsportinfrastructuur heeft de bestaande centra positief beoordeeld. Geconcludeerd werd dat het aantal top 10-prestaties in Rio grotendeels is voortgekomen uit programma’s die op de topsportcentra zijn geconcentreerd.

***

Het NOC*NSF maakte op maandag 5 december bekend dat er een nieuw Centrum voor Topsport en Onderwijs in de regio Den Haag, Rotterdam en Dordrecht gaat worden gerealiseerd. Voor Rotterdam Topsport-directeur Hans den Oudendammer kwam de toezegging niet volledig uit de lucht vallen.
"Er is vanuit het kabinet 10 miljoen euro extra in de topsport gestoken. Daardoor werd een vijfde CTO te realiseren. We zijn al jaren in gesprek met onze partners uit Den Haag en Dordrecht. Dus we beginnen niet helemaal op nul. Eerst was de toewijzing nodig en nu kunnen er stappen worden gemaakt", aldus Den Oudendammer. Nederlandse topsporters konden eerder al terecht op de CTO's van Amsterdam, Noord (Heerenveen), Papendal en Zuid (Eindhoven).

Welke sportbonden zich aansluiten bij het nieuwe CTO is nog niet bekend. "Dat wordt een gesprek van onderhandeling. We zijn in gesprek met de roeibond. We willen graag die nieuwe Willem Alexanderbaan in de markt zetten. We zijn in gesprek met de boksbond. En de karatebond, dat is een van de nieuwe Olympische sporten in 2020 in Tokio. Dus dat geeft ook zeker kansen om die binnen te halen voor Rotterdam."

De regio Rijnmond kent veel sterke judoka's, maar voor hen biedt de komst van het CTO geen uitkomst. "Zij blijven in Papendal. Dat is een beslissing die een jaar geleden is genomen door de Judobond. In Papendal is een speciale judohal gebouwd. Dat draaien ze niet meer terug. Sometimes you win, sometimes you lose", legt Den Oudendammer uit.

Hoewel het nieuwe CTO Metropool Den Haag/Rotterdam/Dordrecht in eerdere berichten werd vergeleken met Papendal is daar volgens Den Oudendammer geen sprake van. "Papendal is echt een heel groot gebied, waar heel veel takken van sport optimaal kunnen trainen. Wij hebben hier niet de toeters en bellen als in Papendal. Het gaat om tientallen sporters die hier moeten gaan wonen en studeren. We hebben niet de ambitie om zo groot te worden als Papendal", aldus de directeur van Rotterdam Topsport.

Het CTO Metropool Den Haag/Rotterdam/Dordrecht krijgt geen fysiek gebouw in een van de drie steden. "Het is een Centrum voor Topsport en Onderwijs, dat is een regio waarin een aantal nationale programma's waar de nationale top in een aantal takken van sport kunnen trainen, wonen en studeren", legt hij uit.

Accreditatie voor 2020
Het nieuwe CTO moet op 1 juli 2017 aan alle voorwaarden voldoen om een accreditatie te krijgen voor de komende Olympische cyclus, die loopt tot en met 2020. "We gaan een stichting oprichten met bestuurders uit de steden, de sportbonden en een onafhankelijke voorzitter. We gaan een CTO-manager benoemen. We gaan de eerste maanden in gesprek hoe we dit gaan vormgeven en op 1 juli is de pijldatum waarop NOC*NSF gaat beoordelen of we dat op een goede manier doen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten