zondag 30 september 2018

KICK-OFF NIEUWE DBL-CLUB / DUTCH WINDMILLS: Een: Goede Generale; Windmills Winnen Drieluik in Den Helder 'Een - Vandaag v.a. 14h00 - Sportboulevard Dordrecht-Open Dag, Gratis Toegang / NIEUWS / BASKETBALL NEDERLAND / DORDRECHT /


VANDAAG:

Zorg dat je erbij bent op 30 september! 

⁩ ⁦ 
⁩ ⁦ 

Programma Open Dag

30 September 2018

14h00 - 18h15


14.00-15.00 uur Media Hour

(1. spelers gaan op de foto's en

2. spelers worden een voor een uitgenodigd voor de camera

3. korte interviews met etv. vragen van fans)

15.00-15.45 uur DJ (spelers gaan zich voorbereiden op wedstrijd)

*) 15.45-16.00 uur Tip off (*

**) 16.00 - 18.00 uur Wedstrijd tegen Den Helder (**

Toegang = Gratis (Na Aanmelding, kan Online, of bij de Ingang)


GISTEREN:

Dutch Windmills wint drieluik

Bericht overgenomen van de DBL-site door Wop van Eis (Den Helder Actueel), originele bericht  --- Hier  ---


DEN HELDER, 29 september 2018 – Den Helder Suns heeft zich zaterdagavond gepresenteerd aan het Helderse publiek. In een drieluik met Apollo Amsterdam en de kersverse eredivisieclub Dutch Windmills uit Dordrecht trokken de Suns aan het kortste eind. Dutch Windmills won het evenement.
 

Elk bedrijf bestond uit 2x10 minuten. In de eerste wedstrijd traden de Suns aan met diverse nieuwe spelers, die voornamelijk veel lengte toevoegen aan het team, tegen Apollo Amsterdam. Apollo kwam toch in actie met van Dimeo van der Horst en Aron Royé, die volgens eerdere berichtgeving afwezig zouden zijn. 

De eerste score in het nieuwe basketbalseizoen in sporthal Sportlaan komt van Van der Horst. Boy van Vliet mag namens de Suns de score openen. Via 10-10, 16-16 eindigt het eerste kwart in 20-22 in het voordeel van de Amsterdammers. In het tweede kwart loopt Apollo uit naar 22-30. Echter, met achtereenvolgende dunks van Alex Laurent en de Amerikaan Steve Harris wordt het verschil verkleind naar vier. Via 30-37 komen de Suns met nog anderhalve minuut speeltijd op één punt (38-39). Echter, het is Apollo dat in de laatste seconden van de wedstrijd het netje weet te vinden. Eindstand 38-46, met als topscorers Van der Horst (13) en Lavone Holland namens de Suns (10).
Apollo mag na zo’n twintig minuten pauze op het veld aantreden tegen de Dutch Windmills. Het team van coach en ex-NBA- speler Geert Hammink en international Jito Kok. Aanvankelijk lijkt de ploeg uit Dordrecht snel uit te lopen, maar Apollo weet niet van opgeven en sluit aan bij 14-14. De eerste tien minuten eindigen bij 19-20. Tijdens de tweede tien minuten gaan beide ploegen nog steeds gelijk op. Via 22-22, naar 26-31. Bij 28-36 weet het team van Hammink dan toch een gat te slaan van tien punten, 28-38. Het kruit van Apollo is verschoten, want de basketballers uit Dordrecht brengen de eindstand naar 29-44.

Steve Harris mag in de derde in laatste wedstrijd namens de Suns de score openen tegen de Dutch Windmills. De Suns nemen een 6-2 voorsprong. Jito Kok mag lang in de bucket blijven staan van de leidsmannen en brengt de stand naar 8-8. Na vijf speelminuten wordt het 17-8 door een driepunter plus bonus van Boy van Vliet. Na een spetterende dunk van Kok maakt Laurent 20-10. Met één seconde op de schotklok volgt een bijna onmogelijke driepunter van Lavone Holland, maar die wordt direct door Floris Versteeg teniet gedaan: 23-15. De eerste attractieve tien minuten eindigen bij 23-17 in het voordeel van de Suns.

Als de laatste tien minuten van deze seizoenopening zijn ingegaan, brengt Ryan Richardson namens de Windmills het gat naar drie punten. Thibault Vanderhaegen maakt namens de mannen uit Den Helder 25-20. Bij 28-29 komen de Windmills voor het eerst langszij met een alley-oop van Kok. Met nog vijf minuten te spelen, gaat strijd gelijk op, 32-32. Slordig balverlies maakt dat Dordrecht in de laatste twee minuten naar 34-37 gaat. De Suns weten niet meer langszij te komen, maar laten zien in de aankomende competitie heel aardig basketbal te beheersen. Laurent zet met een driepunter de 37 op het bord.  En andermaal Kok bepaalt met een vrije worp de 37-40 eindstand. Dutch Windmills wint derhalve het drieluik.



zaterdag 29 september 2018

AART DEKKER INTERVIEW HIDDE ROESSINK / AFTELLEN TOT KICK-OFF VOOR DE NIEUWE DBL-CLUB / DUTCH WINDMILLS: 'Twee...; Eerste korte Kennismaking met Hidde Roessink(#9, 18jaar, F, 2m04)- Zondag 30 September, Sportboulevard Dordrecht-Open Dag, Gratis Toegang mits... / NIEUWS / BASKETBALL NEDERLAND / DORDRECHT /

Met dit Bericht maakten de Dutch Windmills bekend datHidde Roessink was aangetrokken

Leer ze kennen, die Dutch Windmills – De Spelers – Hidde Roessink(#9, 18jaar, F, 2m04)


Vertel eens kort wat over jezelf als eerste kennismaking voor mensen die je nog niet kennen.

Ik kom niet uit een echte basketball-familie, maar mijn vader is 2m12 lang en mijn moeder 1m85, dus lag het wel voor de hand dat ik ook lang zou worden, ik denk ook dat ik nog steeds een beetje groei...



Eerst zat ik op voetbal, maar mijn vader -die zelf wel heeft gebasketballd maar er wel laat mee begon- heeft het wel altijd gestimuleerd dat ik zou gaan basketballen. Tot mijn tiende deed ik alle twee, daarna heb ik voor Basketball als sport gekozen.



Ik speelde bij Arnhemia Eagles, bij Matrixx, en daarna twee jaar bij Den Bosch in de Jeugd. Toen had ik ook een echt Basketball Doel (zoals zoveel jonge spelers) wilde (ook) ik graag naar de NBA. Maar ik heb toen ergens ook een slechte periode gehad waarin ik het plezier in Basketball een beetje kwijt raakte. Daarom ben ik toen wat lager gaan spelen; vorig seizoen speelde ik bij Green Dolphins in Bemmel. En nu begin ik dus in Dordrecht bij de Dutch Windmills Basketball, omdat Geert Hammink me vroeg.



Omdat je erom vraagt; ik heb in de Rayonselecties gespeeld en ook even in het Nationale Team U14, maar daarna werd ik niet meer geselecteerd.



Wat betreft studie; ik heb nu net mijn VWO afgemaakt, wilde eigenlijk Geneeskunde gaan studeren, maar haalde het toelatings-examen niet. Eigenlijk zou ik die studie nog steeds wel graag doen, maar ik realiseer mezelf dat die niet gemakkelijk te combineren zal zijn met Basketball op hoog niveau. Ik wil mezelf nu eerst settelen hier in Dordrecht -ik deel een appartement met Floris Versteeg- en goed op gang komen met het Basketball. Dan hoop ik begin 2019 weer -bijvoorbeeld via het internet- wat losse vakken op te pikken die ik bij een studie geneeskunde goed zou kunnen gebruiken; ik wil wel blijven leren en studeren, maar nu gaat Basketball even voor.

Een echt concreet Basketball-doel heb ik op dit moment niet; ik wil er nu vooral plezier in hebben en kijken hoe ver ik erin kan komen.



Ik speel vooral op de drie(SF) en ik schiet graag van buiten, en ja; ik kan de driepunter wel aan. Maar ik begrijp natuurlijk dat ik ook een goede 1-tegen-1 naar de basket moet ontwikkelen, anders krijg ik niet eens de ruimte om te schieten van buiten.

Inmiddels was zowat het hele team vertrokken om te gaan eten, en er werd flink aan Hidde getrokken om mee te gaan, dus op dit punt sopten we het interviewtje.

Wordt vast en zeker vervolgd...

AART DEKKER

**

Eerder verschenen Spelersportretten van de Dutch Windmills Dordrecht:

#2   Alec Wintering - 'Aanvoerder van Dutch Windmills gedwongen langdurig aan de kant' --- Hier ---

#5   Roel van Overbeek - 'van Overbeek ineens de startende PG voor Dutch Windmills'  ---  Hier ---


#7   Pim de Vries - 'Oer-Bosschenaar de Vries wil op Eigen Benen Staan bij Dutch Windmills' ---  Hier  ---

#9 Hidde Roessink - 'Eerste korte Kennismaking met Hidde Roessink(18jaar, F, 2m04)' --- Hier ---

#10 Bennett Koch - 'Eerstejaars Professional Bennett Koch 'vindt Dordrecht Awesome'  ---  Hier   ---

#13 Jito Kok - 'Globetrotter Jito Kok is een Steal voor de Dutch Windmills'   ---  Hier  ---

AFTELLEN TOT KICK-OFF VOOR DE NIEUWE TIENDE DBL-CLUB / DUTCH WINDMILLS BASKETBALL DORDRECHT: 'Drie...; Wordt Dit de Meest Originele Nieuwe Snack in de DBL? - Zondag 30 September, Sportboulevard Dordrecht, - Open Dag, Gratis Toegang mits... / NIEUWS / BASKETBALL NEDERLAND


Ik Weet het Niet Zeker; maar waarschijnlijk Zijn de Dutch Windmills de Eerste DBL-/Eredivisie-club Ooit die met een Eigen Snack van Start gaat; de Originele Dutch Windmills Stroopwafels; een Echte AANRADER!'


@Dutch_Windmills Sep 21

Weplaytowin! 


Zorg dat je erbij bent op 30 september! 

⁩ ⁦ 
⁩ ⁦ 

Programma Open Dag

30 September 2018

14h00 - 18h15


14.00-15.00 uur Media Hour

(1. spelers gaan op de foto's en

2. spelers worden een voor een uitgenodigd voor de camera

3. korte interviews met etv. vragen van fans)

15.00-15.45 uur DJ (spelers gaan zich voorbereiden op wedstrijd)

*) 15.45-16.00 uur Tip off (*

**) 16.00 - 18.00 uur Wedstrijd tegen Den Helder (**

Toegang = Gratis (Na Aanmelding, kan Online, of bij de Ingang) 

**

 

These 300-Year-Old Dutch Windmills Are Still Spinning Today | National Geographic

National Geographic Gepubliceerd op 24 mrt. 2018
In the Netherlands’ South Holland province, a network of meticulously preserved 18th-century windmills stand guard over the pastoral plains of Kinderdijk. ➡ 
About National Geographic: 
National Geographic is the world's premium destination for science, exploration, and adventure. Through their world-class scientists, photographers, journalists, and filmmakers, 
Nat Geo gets you closer to the stories that matter and past the edge of what's possible. Get More National Geographic: 
To learn more, read “These Charming Windmills Are Nearly 300-Years-Old—and Functional” http://on.natgeo.com/2oUerc4 
These 300-Year-Old Dutch Windmills Are Still Spinning Today | National Geographic https://youtu.be/GdSwzpYuu1
A National Geographic https://www.youtube.com/natgeo

**

NOVA | Dutch Windmills | PBS

PBSGepubliceerd op 20 dec. 2013

Explore an 18th century windmill with a modern day Dutch miller. 

NOVA Facebook: https://www.facebook.com/NOVAonline 

NOVA Twitter: https://www.twitter.com/novapbs

vrijdag 28 september 2018

LUB-LACH VD WEEK/MAAND/JAAR SATIRE: 'Glennis Grace’s Heartbreaking Story' / VPRO TV / EVEN LACHEN / SATIRE / ALS HET NIET... /


#ZML

Glennis Grace’s Heartbreaking Story - Zondag met Lubach (S09)


Quote:



Arjen Lubach:



"Ik wil me niet bezondigen aan activisme. Hopelijk lachen de mensen tijdens het nadenken, dat is het streven"



'Lub-Lach' is natuurlijk een woordspeling op de achternaam van Arjen Lubach, de Filosoof die er als eerste in Nederland in is geslaagd een succesvolle wekelijkse (Politieke) Talkshow te Hosten. Natuurlijk bij de VPRO, met afstand de Beste en Meest Innovatieve Omroep binnen het publieke Bestel van de Nederlandse Publieke Omroep(NPO). Wordt allen lid zou ik u aanraden...

Meer VPRO:   ---  Hier  ---
Meer Lubach:   --- Hier  ---

donderdag 27 september 2018

SHARTIE COLUMNIST AART DEKKER / DOPINGCONTROLE WK WIELRENNEN: 'Van de Ratten Besnuffeld' - CITAAT NRC SPORT: Wereldkampioene Annemiek van Vleuten: 'Ik viel flauw bij de dopingcontrole' / WTF!?! / WK WIELRENNEN / EVEN NADENKEN /

Cartoon = Cover Jaarverslag Dopingautoriteit

CITAAT(NRC Sport, 27 september 2018, Annemiek van Vleuten: 'Ik ging dood aan de finish'):

"Glunderend keek Annemiek van Vleuten in de camera van de NOS. Nee, een fijn begin van de dag was het zeker niet geweest. „Ik viel flauw bij de dopingcontrole”, zei ze. De betreffende medewerker zocht met de naald naar de ader, het volgende moment lag Van Vleuten op de grond. Maar gelukkig was dat om acht uur ’s ochtends en had de favoriete voor de WK tijdrijden genoeg tijd om weer tot zichzelf te komen

„Ik heb Boer zoekt Vrouw gekeken.” Daarna had ze zich zoals normaal voorbereid op de race tegen de klok over 27,8 kilometer. En achtenhalf uur nadat ze was flauwgevallen, prolongeerde Van Vleuten (35) op superieure wijze haar wereldtitel. „In het wielrennen moet je met alle situaties kunnen omgaan.” "

**

SHARTIE AART DEKKER

Flauwvallen bij een Dopingcontrole voor een WK? Van de Ratten Besnuffeld!

 Begrijp me niet verkeerd; ik ben niet voor Dopinggebruik. Ik ben volledig voor eerlijke sport, en ik snap ook best dat je -als er regels zijn, en die wilt handhaven- moet controleren op Doping.

Maar sinds ik voor de eerste keer in de staf zat van de Orange Lions, en er een onaangekondigde Dopingcontrole plaatsvond, ben ik na gaan denken over het Thema Doping en het facet Dopingcontrole in het bijzonder. Mijn serieuze twijfels werden in de jaren daarna -toen ik ABC Amsterdam vrij intensief en van vrij dichtbij volgde, en dan heb ik het nog niet eens over de Dopingaffaire die het Nederlandse Basketball op zijn grondvesten deed daveren -die aangaande Orien Greene- maar al de jaren ervoor, met name een paar keer dat de geblesseerde CHris McGutrie meerdere malen in korte tijd, 's avonds laat na midweekse wedstrijden naar de controle moest. Toen dacht ik: "Controles? OK. Maar hier kan je echt serieuze vraagtekens zetten bij het nut ervan, maar al helemaal met de mate van ingrijpendheid voor de betreffende sporters." En ook daarna heb ik het vele malen gezien; Basketballers die 's avonds laat, vaak op een zware Internationale Uittrip, moeten plassen, dat lukt vaak niet binnen een redelijke termijn, en dan zit zo'n speler daar zo maar een uur, in het slechtste geval uren in een verlaten sporthal, terwijl hij/zij dan eigenlijk moet eten en rusten, want niet zelden moet er de volgende dag voor dag en dauw ontbeten worden, en wordt de reis naar huis gemaakt, met vaak een dag, of  twee, drie, alweer de volgende wedstrijd.

De controle is buiten proporties ingrijpend voor de speler, soms zelfs voor het hele team, terwijl Basketball niet niet direct een sport is waar Dopinggebruik op grote schaal voorkomt, en als er al eens iemand wordt 'gepakt', dan is dat in gevallen waar er 1) of een bijzonder verhaal aan plakt -dat overkwam bijvoorbeeld Ex-International Francisco de Miranda, of 2) het gaat bijvoorbeeld over Cannabisgebruik, iets dat ik afwijs, maar dat volgens mij niet door onafhankelijke Dopinginstanties zou moeten worden bestreden, maar door en ten behoeve van de Clubs/Werkgevers van die spelers.

En dan nu het bovenstaande voorval: een Topsportster -bij een gedoodverfde Kampioenskadidate voor de Wereldtitel zelfs- wordt dus blijkbaar bloed geprikt voor de wedstrijd, en dan niet een klein druppeltje uit een vinger -en dat vind ik al behoorlijk invasief-, nee; in een ader, en daar gaat iets mis en de Sporter gaat knock-out.

Dat gaat mij echt veel te ver! Ik vind het van de ratten besnuffeld, en verbaas me erover dat de betreffende sporters -in een loeizware, risicovolle sport- dit allemaal maar 'als normaal; het hoort erbij' accepteren. Ik als verre buitenstaander kan daar boos over worden; ik vind dat het niet kan op deze manier...

AART DEKKER

Waarom?



SHARTIE COLUMNIST AART DEKKER: 'Altijd Wat...' - VERSLAG/EVALUATIE WILLIAM PLOMP: Donar Vs. Fribourg / 2e RONDE PLAY-IN FIBA CHAMPIONS LEAGUE /

Donar-speler Jason Dourisseau in een gevecht om de bal met Andre Williamson van Fribourg.
foto jan Kanning

 

 

 

 

 

 

 

Donar heeft huiswerk voor vrijdag op rapport

Thomas Koenis en Drago Pasalic hebben nog niet de vorm bij Donar

Het is niet onoverkomelijk, maar wil Donar uitzicht blijven houden op de Champions League, dan is er een hoop huiswerk te doen. Fribourg Olympic was gisteravond in Martiniplaza met 67-72 te sterk. Vrijdag is de return.

Cijfers:

  Cunningham 6
Wall 4
Gipson 5,5
Dourisseau 6
Hammink 6
Koenis 5,5
Mast 6,5
Callahan 6
Pasalic 5
Slagter 7

Coach Braal 5

Teamprestatie 5

Scheidsrechters 7

Donar

67

Fribourg

72

 


De ene wedstrijd is de andere niet, zoveel was gisteravond wel duidelijk in Martiniplaza. Zaterdag stond het publiek er nog op de banken. Zo soepel als Donar toen draaide tegen Prishtina – de Groningse basketballers baarden opzien door een verschil van twintig punten weg te werken tegen de Kosovaren - zo stroef ging het gisteravond in de tweede voorronde van de Champions League tegen Fribourg Olympic.

Na de knappe comeback in het tweeluik met Prishtina trof Donar in Fribourg een tegenstander van een ander kaliber. Met een beetje fantasie kan de opponent het Donar van Zwitserland worden genoemd. De kern van de selectie is bijvoorbeeld al wat langer bij elkaar is, iets waar de Groninger basketbaltrots de laatste jaren ook in slaagt. Er zijn geen uitgesproken sterren aanwezig bij Fribourg, waar net als bij de Groningers het teambasketbal hoog in het vaandel staat.

Met Petar Aleksic beschikt de kampioen van het Alpenland ook over een coach die al meerdere jaren aan het roer staat. Het verschil tussen beide teams zit hem met name in de negenmansrotatie van de Zwitsers, die daarmee iets kleiner is dan die van Donar, al moest coach Erik Braal gisteravond zijn nieuwe Amerikaan Grant Sitton missen wegens griep. Op Europees niveau is Fribourg nog een dreumes. In het team zit niet veel ervaring van buiten de landsgrenzen. Met twee jaar Bundesliga achter zijn naam speelde alleen comboguard en aanvoerder Chad Timberlake in het verleden in een grote competitie.

Timberlake liet zich alleen in het begin even gelden. Toch had Donar het verre van gemakkelijk in de eerste wedstrijd tegen de Zwitsers. In het eerste kwart werden de Groningers meteen op een flinke achterstand gezet. Het was met name de boomlange 32-jarige Senegalees Babacar Touré waar de thuisclub geen vat op kreeg. Dat had ook te maken met het feit dat de centers van Donar, Thomas Koenis en met name Drago Pasalic, nog niet de juiste vorm te pakken hebben.

Dankzij een driepunter van Teddy Gipson bleef de schade na het eerste kwart nog beperkt tot 11-18. Onder aanvoering van Arvin Slagter begon het in het tweede kwart iets beter te draaien bij Donar. De international gooide er een paar driepunters in. Toch bleven de Zwitsers stug verweer bieden. De tegenstander, die in de eerste voorronde van de Champions League verrassend het sterke Sarotov uit Rusland uitschakelde, deed niet  veel opvallends, maar bleef vooral rustig naar de vrije man zoeken om heel trefzeker de score steeds verder op te krikken.

Na 32-33 bij rust bleef Donar, dat ook in de afwerking niet scherp genoeg was, ook in de tweede helft grote moeite houden met het onverstoorbare Fribourg. Bij 61-61 kwamen de Groningers nog een keer langszij dankzij een driepunter van Jordan Callahan, maar in de slotminuten liepen de Zwitsers toch weer uit naar een kleine zege. Het kunnen vrijdag tijdens de return in Fribourg dure punten blijken, al leert de ervaring van eerdere Champions League-voorronden dat Donar over enorme veerkracht beschikt.

,,Fribourg was duidelijk beter voorbereid dan wij en ze speelden ook beter’’, vond Braal. ,,Ze hebben verdiend gewonnen. Bij ons liep het vanaf het begin af aan stroef. We misten veel schoten, waardoor het vertrouwen wegebde. Vanaf het tweede kwart begonnen we te vechten en kwamen we terug in de wedstrijd, maar het liep nooit zoals we het voor ogen hadden. Fribourg maakte de juiste schoten en verdedigde daarbij goed. Daar beten wij ons op stuk.’’

Bovenstaand artikel is overgenomen van 'e-pages.dk/dvhn/', het origineel en ongetwijfeld veel meer vind je   ---  Hier  ---


***

SHARTIE AART DEKKER

Altijd Wat...

Nog niet zo heel lang geleden was er binnen het overall zo fantastische Groningse Donar-publiek, een aanzienlijke minderheid die niets had met Internationaal (Club) Basketball; voor zover ik het op de grote afstand Den Haag-Groningen, en bij een beperkt aantal wedstrijden per seizoen die ik Live in MartiniPlaza kon bijwonen, kon beoordelen was het daarbij het meest gebezigde argument 'We/ze hebben er toch niets te zoeken', en dat betekende 'We/ze kunnen er toch niets winnen, dus is het weggegooid geld'... Soms werd deze negatieve insteek trouwens ook meegenomen naar (verre) uitwedstrijden en ging men nog een stapje verder; dan werd het negativisme -soms gedrenkt in alcohol- gericht op personen, meestal de coach, soms een of meer spelers. Ik heb mezelf daar weleens dusdanig aan geërgerd dat ik de groep Uitsupporters er stevig op aan heb gesproken, wel wetende dat het waarschijnlijk slechts een paar negativo's betrof, die het voor de overgrote rest aan het verzieken was. Dan reis je 400-500km om een Uitwedstrijd van je club te zien, en dan verpest je het voor iedereen?!? Kom op zeg... In mijn denken is het vooral aan die overgrote groep om degenen die het verkloten erop aan te spreken en corrigeren, maar dat is natuurlijk soms helemaal niet zo gemakkelijk.

De laatste jaren verbeterde niet alleen de algemene sfeer en werden 'de negativo's' blijkbaar goed bewerkt; ik merkte er nauwelijks meer iets van. Maar de grote winst voor Groningen en het gehele Nederlandse Basketball was dat steeds meer mensen zagen hoe fantastisch het spelen van Internationaal Basketball -juist in Groningen!- wel niet kon zijn. En vorig seizoen was het gevoelen volgens mij definitief gekanteld. En boekte Donar fantastische resultaten; hoezo 'Internationaal niets te zoeken?' Stel je eens voor dat een uitgerust Groningen het slechts van de DBL had moeten hebben? Ik zeg niet dat er dan nog minder verloren zou zijn in Nederland -maar de reden waarom in ieder geval wel- en de concurrentie compleet domineren, zou dat leuk zijn voor het publiek? En zou de ploeg zich dat ook zo goed ontwikkelen? De vragen stellen is ze beantwoorden...

Het seizoen 2018-2019 is voor Donar inmiddels ruim een maand bezig. Dat is kort, dan ben je nog lang niet op je best. Maar de helft van de Fiba Champions League Play-ins zit er alweer op. En Donar is inderdaad nog niet op zijn best, de tegenstanders waarschijnlijk ook niet. En ja; Donar staat op 1:2, en moet voor de tweede keer op rij een achterstand uit de eerste wedstrijd goedmaken. Is dat heel anders dan vorig seizoen> Volgens mij niet. Terwijl de tegenstanders dus weer sterker zijn dan vorig seizoen. Ik heb er een goed gevoel bij dat Donar de drie Ronden Play-ins deze keer wel gaat overleven. Bovendien is mijn indruk dat de wedstrijden spectaculair en het genieten meer dan waar zijn, en er wordt voor enthousiaste massa's publiek gespeeld. En het is dus nog steeds september hè!!! 

Ik heb de tijd, noch de energie, noch de gelegenheid om de wedstrijden allemaal in zijn geheel en/of Live te bekijken, en zo heb ik ook de gelegenheid niet om alles wat erover voorbijkomt op Sociale Media tot me te nemen. Toch heb ik de indruk dat het gezeur en gezeik weer een beetje de kop opsteekt; Het zou allemaal 'niet goed genoeg' zijn...

Belachelijk!

Natuurlijk; het team is nog niet op zijn best, en heeft een gruwelijk zwaar programma, en moest dit seizoen bovendien in de voorbereiding mensen missen door de bijna overlap van het clubprogramma met dat van de Orange Lions. Mag het dan af en toe een beetje stroever gaan?

Mijn advies aan die overgrote positieve meerderheid; druk dat gezeur en gezeik direct de kop in; laat het je plezier niet verzieken. 'I rest my case...for now...'

AART DEKKER

woensdag 26 september 2018

FIBA CHAMPIONS LEAGUE PLAY-IN RONDE-1 / EVEN TERUGKIJKEN: Prishtina-Donar & Donar-Prishtina



Donar Groningen v Z Mobile Prishtina - Full Game - Basketball Champions League 2018-19

Live gestreamd op 22 sep. 2018

#BasketballCL

Donar Groningen v Z Mobile Prishtina - Press Conf - Basketball Champions League 2018-19

 

 


DONAR TV & RTV NOORD / INTERVIEW & HIGHLIGHTS / DONAR VS. FRIBOURG PLAY-IN FIBA CHAMPIONS LEAGUE / RIENK MAST OP PUNT VAN DOORBREKEN: 'Donar laat het afweten tegen Fribourg; 72-67 verlies'



Rienk, Shane, Jordan en coach Braal over de wedstrijd



Gepubliceerd op 25 sep. 2018
**

RTV NOORD:

Donar laat het afweten tegen Fribourg; 72-67 verlies

Donar heeft dinsdagavond de thuiswedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League met 72-67 verloren van Fribourg. De Groningers misten de energie en overtuiging om te winnen. De return in Zwitserland in vrijdagavond.
De ploeg van coach Erik Braal liep grote delen van de wedstrijd achter de feiten aan en kreeg nooit controle. De gasten speelden zuinig en hadden in Babacar Touré en Dusan Mladjan twee uitblinkende spelers, die scorend op dreef waren. Na vier minuten stond het al 8-16. Mladjan verdedigde amper, maar had een scherp schot.

Stroperig

Dat was bij Donar niet echt het geval. Veel spelers misten open schoten en het oogde stroperig aan de kant van de thuisploeg. De aanvallen liepen vaak net niet en teveel spelers hadden de vorm niet. Grant Sitton ontbrak wegens ziekte. Positieve uitzondering was Rienk Mast. Het 17-jarige talent kreeg de nodige speelminuten en scoorde zes punten.

Achterstand van tien

Halverwege stond Donar een punt achter; 33-32. Het verschil in het derde kwart liep op naar een achterstand van tien punten en toen dreigde het even helemaal verkeerd te gaan. Via twee maal Thomas Koenis en een driepunter van Arvin Slagter, topscorer met vijftien punten, kon een grotere achterstand voorkomen worden.

Geen ommekeer

Aan het begin van het vierde kwart leek een ommekeer in de maak toen Donar terugkwam van een 59-54 achterstand tot 61-61 gelijk met nog zes minuten te gaan. Vervolgens scoorden de gasten zeven punten op rij en was het heilige vuur, dat in die fase een beetje ontstond, snel weer gedoofd.

Nederlaag een feit

Sean Cunningham tekende voor de laatste score, maar daarmee kon de nederlaag niet voorkomen worden. Donar moet vrijdag met minimaal zes punten verschil winnen om door te gaan naar de derde en laatste voorronde van de Champions League.

Link naar RTV Noord-post met Highlights-video-clip, en Interviews met Erik Braal, Arvin Slagter, e.a:   ---  Hier  ---

dinsdag 25 september 2018

HEY, LEES LEON'S COLUMN OVER DONAR VS. FRIBOURG(SWI)!

Donar op weg naar Champions League, volgende halte Zwitserland. @Donar_Official @BasketballCL

Voor mij is Donar favoriet in het tweeluik met Fribourg Olympic. Tegelijk concludeer ik dat het niet makkelijk gaat worden.

Eerst even wat feitjes.

Fribourg won vorig seizoen de triple in Zwitserland en is in totaal 17 keer kampioen geworden. De ploeg speelde tien jaar geen Europees basketbal omdat er geen geld was. De ploeg heeft nu een begroting van ongeveer 1,1 miljoen euro en los daarvan een Europees budget van 200.000 euro. De begroting van Donar is 1,8 miljoen euro.

De Zwitsers versloegen in de eerste kwalificatieronde het Russische Saratov en dat mag gerust als een daverende stunt omschreven worden. Saratov was vorig seizoen de nummer vijf van Rusland. In Fribourg werd het 89-89, in Saratov 76-78.

Dragende krachten bij Fribourg zijn Dusan Mladjan en Babacar Touré. Senegalees Touré (32) is een beest onder het bord en de in Servië geboren Zwitser Mlajdan (31) is een ervaren schutter.

Hoewel Mladjan (24p) en Touré (23p, 12r, 4a, 5to, eff 35) in de thuiswedstrijd tegen de Russen erg belangrijk waren, was het juist het Zwitserse teamspel (vijf spelers in dubbele cijfers) dat in Saratov het verschil maakte tegen een groep bijeengeraapte Amerikanen (zeven stuks).

Fribourg heeft een best ervaren selectie met veel Zwitsers. Hun coach Aleksic laat zijn ploeg agressief verdedigen en tempo maken. De ploeg oogt in balans en scoort relatief veel inside.

Er spelen drie Amerikanen, Justin Robertson en de 34-jarige Chad Timberlake vormen het ervaren backcourt. Andre Williamson, start niet, maar is samen met Touré wel een tandem onder het bord (in Saratov samen goed voor 25 rebounds).

NEDERLAND VS ZWITSERLAND
De verhoudingen tussen landenteams zeggen niet alles....................
...........
....

Lees de complete Preview van Leon Kersten  op zijn Blog    ---  Hier  ---  daarin o.a. ook een -voor mij althans- nieuwtje over de Finaciële Premie die gloort voor Donar...

DOCUMENTAIRE/FILM PROFIEL EN RECENSIE MICHAEL MOORE / POLITIEK USA / TRUMP: 'Fahrenheit 9/11'; Michael Moore ageert tegen Trump, maar de woede van de Trump-stemmers snapt hij volkomen / TIJDGEEST / POPULISME /




CITAAT(Profiel van Filmmaker Michael Moore, de Volkskrant van zaterdag 22 september 2018):
"Maar na een jaar seminarie wordt hij van school gestuurd, volgens Moore zelf omdat hij te veel vragen stelt.

Daarna belandt hij op de middelbare school, waar hij erop wordt aangesproken dat hij zijn overhemd niet goed in zijn broek heeft gestopt. Hij reageert door zich kandidaat te stellen voor het bestuur van het schooldistrict, een politieke functie in de VS, om vervolgens de directeur en onderdirecteur van zijn school te kunnen ontslaan. Zo wordt hij op zijn 18de de jongste gekozen politicus van het land, een prestatie die hij vorig jaar in zijn onemanshow The Terms of My Surrender memoreerde. ‘Kijk, zo simpel is het’, zei Moore, nooit vies van een narcistisch schouderklopje."

Het hele Profiel van Filmmaker Michael Moore van de Volkskrant op VK.nl lees je   ---  Hier  ---

***

Volkskrant Recensie van zijn Nieuwste Documentaire/Film 'Fahrenheit 11/9', het originele artikel lees je   ---  Hier  ---: 

Michael Moore ageert tegen Trump, maar de woede van de Trump-stemmers snapt hij volkomen

Zijn jongste documentaire Fahrenheit 11/9 gaat deze week in première.

Het beste wat Michael Moore kon overkomen is dat hij is geboren in Flint, Michigan. De middelgrote stad ten noorden van Detroit is altijd een bron van opwinding gebleven voor de Amerikaanse filmmaker. Altijd is er wel een schandaal te vinden, altijd ligt er wel een kiem of een thema of een belangrijk element van een nieuwe film van Moore.

En dus doemt Flint ook weer op in Fahrenheit 11/9, de film die deze week in première gaat. Voor de helft gaat de film over Trump, en dat is niet de origineelste helft. Beelden van Hitler onder een toespraak van Trump: dat is het dikke hout waarvan iedereen planken kan zagen. Maar dan, in de tweede helft, volgt een opzwepende reconstructie van het drinkwaterdrama in Flint, waar een corrupte gouverneur met een combinatie van machtsmisbruik en vriendjespolitiek geld probeerde te verdienen over de ruggen van de arme zwarte bevolking: dat is het soort schandaal waarmee Moore groot is geworden. Onrecht is zijn bestaansrecht.

Moore werd in 1954 in Flint geboren in een middenklassegezin met een arbeideristische traditie. Zijn vader, een marinier die in de Tweede Wereldoorlog had gevochten, werkte net als zijn moeder bij de autofabrieken van General Motors in Flint, net als zijn grootvader en oom, die een vakbond had opgericht en een beroemde staking had georganiseerd. Moore was als babyboomer precies op tijd om mee te surfen op de grote Amerikaanse naoorlogse welvaartsgolf, die twee decennia zou aanhouden. Al snel verhuisde het gezin naar een buitenwijk, waar de Amerikaanse Droom van huis, tuin en auto gestalte kreeg. Flint werd, zoals veel andere steden in Amerika, aan zijn zwarte lot overgelaten. Meer dan een paar jaar had Moore er niet gewoond, maar het was genoeg voor een blijvende band.
Na Fahrenheit 9/11 uit 2004 is Fahrenheit 11/9 de tweede Moore-documentaire waarvan de titel verwijst naar Fahrenheit 451, een toekomstroman uit 1953 van Ray Bradbury, waarin Amerika is veranderd in een totalitaire staat. Foto RV
Hij heeft vanaf zijn jeugd een idealistische inslag, schrijft hij in zijn autobiografie Here Comes Trouble – met dank aan Vietnam. Eerst wil hij priester worden, geïnspireerd door de radicale gebroeders Berrigan, jezuïeten die in 1968 met zelfgemaakte napalm honderden dienstplichtpapieren verbrandden. Maar na een jaar seminarie wordt hij van school gestuurd, volgens Moore zelf omdat hij te veel vragen stelt.

Daarna belandt hij op de middelbare school, waar hij erop wordt aangesproken dat hij zijn overhemd niet goed in zijn broek heeft gestopt. Hij reageert door zich kandidaat te stellen voor het bestuur van het schooldistrict, een politieke functie in de VS, om vervolgens de directeur en onderdirecteur van zijn school te kunnen ontslaan. Zo wordt hij op zijn 18de de jongste gekozen politicus van het land, een prestatie die hij vorig jaar in zijn onemanshow The Terms of My Surrender memoreerde. ‘Kijk, zo simpel is het’, zei Moore, nooit vies van een narcistisch schouderklopje.

In die schoolraad is hij vervolgens zo irritant dat zijn mede-raadsleden een verkiezing organiseren om hem weg te stemmen. Daarmee komt de politieke carrière van Moore voortijdig ten einde.
Hij gaat studeren aan de universiteit van Michigan, en houdt ook dat net een jaar vol. Toch levert het een blijvende passie op: journalistiek, om precies te zijn geëngageerde journalistiek. Na de universiteitskrant richt hij zijn eigen blad op, The Flint Voice, om in 1984, na een verhuizing naar Californië over te stappen naar het blad Mother Jones. Daar wordt hij na vier maanden weggestuurd omdat hij geen kritisch verhaal over de (linkse) Sandinisten in Nicaragua wil plaatsen, en wel een verhaal over de sluiting van de fabrieken van General Motors. Moore spant een rechtszaak aan, krijgt 58 duizend dollar, en begint met dat geld zijn eerste film.

Die film gaat, niet geheel verrassend, over de sluiting van de fabrieken van General Motors in Flint en over de verhuizing van die fabrieken naar Mexico. Roger & Me (1989, genoemd naar GM-baas Roger Smith) wordt Moore’s eerste j’accuse tegen de mondialisering van de economie. Het is een thema waarmee hij zijn tijd vooruit is en dat hij drie decennia later terugziet in de presidentscampagne van een andere dikke man met een honkbalpetje: Donald Trump.

Moore herkent zijn eigen woede in de woede van de Trump-stemmers. ‘Ik denk dat hij gaat winnen’, zegt de filmmaker in de zomer van 2016 in een interview met komiek Bill Maher over Trump. Hij voorspelt precies welke vier staten de doorslag zouden geven: Pennsylvania, Ohio, Wisconsin en zijn eigen Michigan.

In de jaren daarvoor heeft hij een reeks andere spraakmakende films over het grote geld en de politiek gemaakt. Met Bowling for Columbine (2002) ageert hij tegen de vuurwapenlobby (fameus is zijn bezoek aan Charlton Heston, baas van de wapenlobby-organisatie NRA, die hij confronteert met de foto van een 6-jarig slachtoffer van vuurwapengeweld, uit Flint natuurlijk); met Fahrenheit 9/11 (2004) ageert hij tegen de Irak-oorlog van president George W. Bush; met Sicko (2007) ageert hij tegen de Amerikaanse gezondheidszorg. De eerste film levert hem een Oscar op, de tweede en derde nogal wat kritiek: Moore is wel heel sturend, bijvoorbeeld als hij Bush belachelijk maakt wegens zijn eerste reactie op de gebeurtenissen van 11 september (Bush zit op een school in Florida een groep kinderen voor te lezen en blijft dat gewoon doen). Het typeert zijn methode. Confronterend en suggestief.

De kracht van Moore is dat hij thema’s oppakt die de traditionele media laten liggen. De Irak-oorlog en de mondialisering zijn thema’s waar in progressieve kranten vrij onkritisch over wordt geschreven. Moore is één groot alternatief medium, die wel kritisch naar deze neoliberale projecten kijkt.
Hij maakt school met zijn documentaires. Zijn overvaltechnieken worden nagedaan door komieken als Sacha Baron Cohen en door de politieke parvenu's van Project Veritas. En kritische documentaires worden inmiddels aan de lopende band gemaakt voor tv-zenders, Netflix of Vice. Juist door die overvloed lijkt de methode-Moore een beetje sleets geraakt, en is zijn invloed afgenomen. Vlak voor de verkiezingen van 2016 houdt hij, als aanhanger van Bernie Sanders, met zijn film Michael Moore in Trumpland nog een sterk pleidooi om toch vooral op Clinton te stemmen. Het heeft geen merkbaar effect. Zijn eerdere voorspelling komt uit.

Toch blijft de idealist in hem het proberen, ook weer in zijn jongste film, Fahrenheit 11/9. Hij wil bewegen tot actie. Wat die actie precies is weet hij ook niet – als je maar iets doet. ‘Niemand in het Franse verzet zei ooit: tjee, ik zou graag die nazi-brug opblazen, maar ik moet nu de kinderen naar de voetbaltraining brengen. Ik bedoel: zo serieus is het nu.’

En ook al woont hij nu al 25 jaar als bemiddeld man aan de Upper West Side van New York, hij ziet zich nog steeds als een Everyman, een vertegenwoordiger van de arbeidersklasse. ‘Ik ben hun stand-in’, zei hij vorig jaar tegen New York Magazine. ‘Ik weet niet hoe ik uit Flint ben weggekomen en hoe ik hier ben terechtgekomen, maar nu ik hier ben, willen ze dat ik voor hen spreek, en dus doe ik mijn best, om onze verhalen te vertellen.’

@MMFlint, noemt hij zich dan ook op Twitter. Het is een twee-eenheid. Het beste wat Flint kon overkomen is dat Michael Moore er geboren werd.De Volkskrant bekeek en recenseerde de documentaire Fahrenheit 11/9 al. Berend Jan Bockting geeft de film drie sterren.


!!!AFMAKEN !!!BIJNA KLAAR DWBL VROUWEN EREDIVISIE / GRONINGEN / NIEUWS / ....: Nieuwe Vrouwen League Team Martini Sparks in de startblokken



Martini Sparks in de startblokken

Door: Paul Zweverink 13 september 2018
Ze kunnen niet wachten, het basketbalseizoen mag beginnen. De dames van Martini Sparks zijn in volle vaart en met veel inzet bezig topfit te zijn voor de historische stap: eindelijk weer een Gronings vrouwenteam in de hoogste basketbaldivisie, de VBL.
Het is al een tijd geleden dat Groningen naast het machtige Donar bij de mannen ook een vrouwenteam in de eredivisie van het basketbal had. Met de gloriejaren in de jaren negentig van de vorige eeuw en de beginjaren 2000 timmerde toen Celeritudo stevig aan de basketbalweg. Bekende speelster uit de tijd: international Laura Schaap en wat te denken van coaches als Glenn Pinas en Robert Nieboer. De zaal in Vinkhuizen barstte meermalen uit de voegen als Celeritudo haar wedstrijden speelde. Tijden vervliegen en helaas was dat ook het geval met Celeritudo, het verval kwam en was niet te stoppen. Het einde van de grootsheid bleek niet tegen te houden.
Maar zie: een jaar of twee geleden kwamen verfrissende geluiden vanuit Haren. Ambitieuze plannen borrelden vanuit HSV Haren op, het was tijd om wederom de basketbalhemel te bestormen. Want was/is Groningen niet dé basketbalgemeente van Nederland? Donar is een regelrechte hit, dat moet bij de vrouwen toch ook weer kunnen? De start was ambitieus, het tempo echter iets te hoog. Verstandig genoeg werd besloten de voorbereidingen meer tijd te geven. Maar nu is het dan zover: onder de complete naam Keijser Capitals Martini Sparks gaat het Groninger vrouwenbasketbal het komende seizoen de Vrouwen Basketball League in.
Bestuurslid/woordvoerster Jorien Bakker omschrijft het als volgt: ‘’We zijn met z’n allen heel ambitieus dit avontuur tot een succes te maken. Het staat allemaal stevig in de steigers, we hebben er enorm veel zin in.’’. Het zorgvuldig samengestelde team is nu ruim vier weken volop in training onder leiding van trainer/coach Joyce Siderius-Bolman. Samen met haar assistenten Pieter Dikhoff en Ata Einolhagh smeedt Siderius aan de conditie en samenhang van het team. Een kleine tegenvaller bij dit alles was het afhaken van beoogt center Noëlle van Zadelhoff, die zich vanwege privézaken terugtrok uit het team.
Toch laat Siderius zich niet uit het veld slaan. ‘’Natuurlijk vind ik het jammer dat dat Noëlle is vertrokken, maar we hebben Melissa ’t Jong en de uit Schotland afkomstige Kirsten Simpson prima vervangsters. Waarmee de groep nu volwaardig is en we met tien speelsters kunnen werken. We trainen nu vier keer per week in de Scharlakenhof en nog eens twee keer in Plaza Sportiva of buiten. Ik kijk erg uit naar de periode die er nu aankomt, waarin we oefenwedstrijden gaan spelen. Zo spelen we zondag 16 september in de Scharlakenhof tegen Laarne, een Belgisch eredivisieteam uit de buurt van Gent’’.
Het echte werk komt er vervolgens snel aan voor de Martini Sparks. De competitiestart van de Vrouwen Basketball League is op 26 september. Dan spelen de vrouwen van coach Siderius eerst een zware uitwedstrijd tegen Binnenland Barendrecht. De eerste thuiswedstrijd in de eigen Scharlakenhof in Haren volgt op zaterdagavond 6 oktober als Den Helder op bezoek komt. De dames van Martini Sparks zijn klaar voor het avontuur, het jonge team trappelt van ongeduld zich met de Nederlandse top te meten.



Paul Zweverink

Over Paul Zweverink

Paul Zweverink is ondanks zijn ‘pensionado-schap’ nog altijd langs de velden in de hallen en overal waar sport bedreven wordt te vinden. Hij is freelancer bij het Dagblad, speurt als scout naar talent voor FC Groningen en is bij die club ook intermediair tussen de supportersgroepen en clubleiding. Met regelmaat produceert Paul uiterst lezenswaardige verhalen en columns voor Sport in Stad.


SHARTIE AART DEKKER / DBL NIEUWS / NEW HEROES BASKETBALL DEN BOSCH: Den Bosch Zwaait Akerboom Jr. uit en Eert Jr. &Sr. door Vernoemen Tribune en 'Retiren' Shirt Nr. 12

Drie Generaties Akerboom in een Beeld aan het Slot van een Voorbeeldige Ceremonie (Foto overgenomen van 'New Heroes Basketball')

SHARTIE: 'Traditie & Respect - Laten We Afspreken dat Dit de Norm Wordt als Belangrijke Spelers Afscheid Nemen!'

'We' -het Nederlandse Basketball- zijn er niet zo goed in -wat zeg ik; we zijn er ronduit slecht in!- om goed met mensen om te gaan in het Nederlandse Basketball, en zeker ook als het 'Onze Helden' betreft. En het zou een goede zaak zijn als 'we' het Voorbeeld dat New Heroes Den Bosch afgelopen zondag gaf tot Norm verheffen.

Zondag 23 september naam Kees Akerboom Jr. afscheid van zijn carrière als Speler bij de club waar zowel hij als zijn vader -een generatie eerder- het leeuwendeel van zijn loopbaan als Professionele Speler doorbrachten.

Eerlijk gezegd vond ik de publiciteit vooraf nogal mager -en het aantal aanwezige Fans navenant- maar de vorm waarin een en ander was gegoten Voorbeeldig; het was een mooie, en ik denk voor velen emotionele middag. De Basketball-community van buiten Den Bosch liet het vrijwel helemaal afweten; of de beperkte berichtgeving vooraf daar de oorzaak van was, of dat het kwam doordat het tijdens het begin van een nieuw basketball-seizoen voor velen spitsuur is, weet ik niet. Maar er zijn nog wel wat vlekjes weg te werken; het Nederlandse Basketball is Kees Akerboom Jr. best veel verschuldigd.

Het was een reactie die typerend is voor Kees Jr. dat hij -toen ik hem met een idee voor meer overviel- reageerde met "Weet je, ik ben de eerste die zo'n wedstrijd krijgt; er zijn er zoveel meer die ook zoiets zouden hebben verdiend -zouden moeten krijgen-..."

Misschien bedoelde hij 'de eerste...in Den Bosch'? Eerlijk gezegd weet ik niet precies of er inderdaad nog nooit zoiets is georganiseerd in Den Bosch. Buiten Den Bosch in ieder geval wel, maar ook in de rest van Nederland zijn ze op de vingers van slechts enkele handen te tellen over de periode die ik bewust heb meegemaakt in de 43 jaar dat ik in het basketball rondloop.

Er is dus nog wel wat in te halen...

Mensen die het verdienen Respect betonen, traditie opbouwen en de Geschiedenis van het Nederlandse Basketball koesteren; het is allemaal belangrijk voor een solide toekomst van onze mooie sport.

New Heroes koesterde zondag twee van zijn Grootste Helden, ik hoop dat de club zelf, maar ook alle andere clubs er een goed voorbeeld in zien dat navolging behoeft!

AART DEKKER

Hieronder de berichtgeving van de DBL-site, originele Post   ---  Hier  ---

Den Bosch zwaait Akerboom uit

Door Rob de Keijzer
 

DEN BOSCH, 23 september 2018 - Je ziet het tijdens de wissel in de laatste minuut van zijn ‘retirement game’ al. Dit is niks voor Kees Akerboom. Laat hem maar schieten en spelen, dat in de spotlights staan mogen anderen doen. Maar vandaag kwam hij er echt niet onderuit.


Op één minuut voor het einde werd hij gewisseld tijdens zijn laatste wedstrijd. Een beetje onwennig (nog steeds na vele jaren topbasketbal) nam hij de staande ovatie in ontvangst. Toen die maar door bleef gaan, vond hij het op een gegeven moment welletjes en ging hij zitten. Kees Akerboom. Schutter van beroep. Maar sinds vandaag niet meer.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Akerboom toegesproken door de wethouder van Sport van de gemeente ’s-Hertogenbosch Huib van Olden. Ook werd hij onderscheiden met de sportpenning van de stad. De wedstrijd was er eentje tussen zijn oude maten van Black Eagles uit Rosmalen en een team met spelers die hij tijdens zijn carrière tegen was gekomen. Dat het gelegenheidsteam met 39-43 ( 2 x 10 minuten) won, was van ondergeschikt belang. Het was een mooie gelegenheid voor Akerboom om te laten zien dat zijn vizier nog steeds op scherp staat getuige zijn 22 punten.

Na de wedstrijd kwam nogmaals die staande ovatie. Minutenlang klaterde het geluid van de tribunes. “Topsport doe je niet alleen”, sprak Bob van Oosterhout. Op dat moment kwamen zijn kinderen en vrouw het veld op en werd het Kees, en vele supporters, inclusief ondergetekende, even te veel. Sport kan soms zo mooi zijn en dit was zo’n moment. Uit handen van Bob van Oosterhout kreeg Akerboom een bal met alle handtekeningen van de spelers die die middag mee gedaan hadden.

Daarna gebeurde er iets unieks in de Nederlandse basketballwereld. “ Het is iets wat je vaak ziet in Amerika, als topsporters stoppen”, vertelde Van Oosterhout verder. “Maar we vonden dit wel een uniek moment om mee te starten. Vanaf vandaag zal in Den Bosch nooit meer een speler spelen onder nummer 12. Want we gaan het shirt ophangen in de nok van de Maaspoort.”

Tot slot van de speech werd ook nog bekend dat de tribune aan de lange zijde vanaf vandaag de Kees Akerboom tribune zal heten. Daar ging een 3- point shooting contest aan vooraf met zijn vader, Kees Akerboom sr. 

Aan het eind nam Kees Akerboom zelf het woord. Hij was dankbaar voor alle jaren bij de club, bedankte zijn familie, vrienden en zijn vrouw en gaf heel eerlijk toe dat hij had geprobeerd om hier onderuit te komen. Gelukkig is dat niet gelukt en hebben de supporters van Den Bosch, en vele andere basketballiefhebbers,  op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun schutter Kees Akerboom.

Kees Akerboom zwaait nog één laatste keer naar de supporters.
   © Robert Verboon
***

25 JAAR FOKKE & SUKKE CARTOONS IN NRC / AANRADER: DInsdag een Hele Cartoon-krant! / LIVE BLOG! /

Foto Nick Somers
11:17

Achttien grappen

"We hebben al achttien grappen", zegt John Reid met uitgestreken gezicht als NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch zijn afsluitende rondje maakt langs alle chefs van de redacties, aan het einde van de ochtendvergadering. Hij blufte een beetje, geeft hij later toe. 

Gelukkig zijn veel cartoons al gemaakt. De hoofden van de columnisten zijn getekend, de foto's bovenaan de pagina's met de televisiegids zijn er al, en een handvol advertenties zijn al ge-Fokke & Sukke'd. Ja, echt álle foto's in de kranten van dinsdag worden vervangen door strips van de eend en de kanarie. 

Alhoewel, misschien moeten we toch één foto in de krant plaatsen, oppert Van Tol. Op de plek waar normaal de Fokke & Sukke staat.


Je leest en kijkt de hele Blog   ---  Hier  ---

De NOS bracht dit onderwerp zo:




maandag 24 september 2018

NBA STATE OF THE FEDERATION 2018: Commissioner Adam Silver addresses workplace misconduct, rules changes, looming free agency / MEDIA DAY INTERVIEW /

2014 SI.com Cover-story over Adam Silver
Aan het begin van (de voorbereidingen op) het nieuwe NBA-seizoen sprak -zoals ieder jaar- de hoogste baas -Commisioner Adam Silver- uitgebreid over de stand van zaken in de NBA, en de ontwikkelingen van dit moment.

Hieronder in het kort (en in het Nederlands) waar hij het zo'n beetje over heeft gehad, daaronder een lLink naar de originele versie op de site van de NBA, en overgenomen de hele Post van NBA.com (en andere media).

Adam Silver had het o.a. over:

- Hij wil meer vrouwen op belangrijke posten in de diverse geledingen van de NBA...

- ...dit is mede het gevolg van een schandaal en daarop volgend onderzoek naar wangedrag jegens vrouwelijke medewerkers bij de Dallas Maverics

- Eigenaar Mark Cuban greep stevig in in de organisatie van de Maverics, moest de NBA $ 2.5M boete betalen, en stelde $ 10M beschikbaar om geleden schade te herstellen en ervoor te zorgen dat dit soort misstanden verleden tijd zullen zijn.

- Volgens Silver was er veel aandacht voor deze kwestie bij de eigenaren van de andere NBA Francises, en is hij ervan overtuigd dat de in Dallas ontwikkelde modellen en protocollen ook hun nut zullen bewijzen elders in de League. Maar vooral stelde hij:

- And the No. 1 recommendation? “You need women in the workplace,”

- Hij besprak de Spelregel-wijzigingen, waarbij het hete hangijzer -de 'Clear Parth-rule'- natuurlijk aan de orde kwam. De regel zal vooral eenvoudiger worden.

- De 24/14-seconden regel wordt aangepast in situaties van Offensive Rebounding, en enkele wat minder voorkomende situaties; de klok gaat vaker terug naar 14 seconden, waar dat nog 24 was.

- De regel 'Hostile Acts' wordt uitgebreid, en zal niet alleen meer van toepassing zijn bij acties tussen spelers jegens elkaar, maar ook tussen spelers en andere betrokkenen -bijvoorbeeld coaches en scheidsrechters- en die anderen jegens elkaar.

- Tenslotte besteedde Silver aandacht aan de -(steeds) vaker voorkomende situatie waarin spelers Trades forceren terwijl ze nog doorlopende contracten hebben, met soms grote gevolgen voor de clubs in kwestie. Hij denkt dat de Collective Bargaining Agreement(CAO) tussen clubs en spelers op dit punt aangepast moet worden, maar verwacht dat dit niet eenvoudig zal blijken te zijn, noch dat een aanpassing dit probleem helemaal op kan lossen.

(AD)



Overgenomen van 'http://www.nba.com/news', originele bericht op de NBA-site  ---  Hier  --- of hieronder:

Commissioner Adam Silver addresses workplace misconduct, rules changes, looming free agency

Steve Aschburner
Steve Aschburner NBA.com
Archive

Sep 21, 2018 8:56 PM ET
Commissioner Adam Silver sent a memo to teams urging them to hire more women in leadership roles. 
NEW YORK -- As agendas go, the one tackled by the NBA’s Board of Governors Thursday and Friday wasn’t the sort that would make headlines. A few rule changes all but rubber-stamped after prior consideration, some reports on the international game and on revenue sharing, an update on sports betting, and other business-as-usual items.

But coming as it did in the immediate wake of the league’s mandates on the Dallas Mavericks and owner Mark Cuban after an independent investigation into that team’s workplace culture, there were a lot of governors from the other 29 teams paying close and serious attention.

“In that room, it was a sobering moment for everyone there,” NBA commissioner Adam Silver said in discussing the findings from allegations that surfaced in a Sports Illustrated article last February.
“I think there's a lot of introspection now … saying, can something like this happen in my workplace? Whether it's the NBA or any other businesses they operate, what are the best practices preventing those things going forward? I can only say, we will redouble our efforts at the league and working with our teams to try to ensure that the kind of events that happened at the Mavericks never happen again.”

Silver, speaking with reporters after the conclusion of the Board’s two-day fall sessions, cited the Mavericks’ transparency in cooperating with the investigation into the oppressive work environment that persisted for years under former CEO Terdema Ussery.

He also talked of the limited precedents in assessing penalties in such a case, particularly on Cuban or the Dallas basketball operation. The incidents described or corroborated by 215 witnesses were limited to the franchise’s business operation, according to the investigation, and Cuban was found not to have committed or even to have known about them. None of the 215 people interviewed informed him directly.

Silver factored that into decision, one that has drawn criticism from some media outlets as being too lenient. As part of the resolution, Cuban agreed to donate $10 million to women’s organizations, including those focused on women in the sports industry and on domestic abuse. Had Silver simply imposed a fine on the Mavericks owner, the league’s by-laws limit the amount to $2.5 million.

“I don't know what dollar amount could possibly compensate employees over a long period of time for that type of misconduct,” Silver said. “While I couldn't compel him to pay [the $10 million donation], I went to him and thought, under the circumstances, that would be an appropriate number.”

The Mavericks also have been compelled to institute several reforms in their workplace, including promoting or hiring women into senior management positions, establishing protocols for reporting misconduct and educating employees on proper conduct.

But what had Silver encouraged Friday was the sense that changes imposed on the Dallas franchise might serve as a model for what the league’s other teams might willingly adopt. A portion of the investigative report featured 13 recommendations specifically for the Mavericks.
“But we at the league office thought it was so well done,” Silver said, “it clearly put in one place a set of rules that we think all workplaces should follow.”

And the No. 1 recommendation? “You need women in the workplace,” he said.

Three rule changes for 2018-19

Mercifully, Silver didn’t go into detail on the changes in adjudicating clear-path fouls, one of the league’s most vexing rules to call and, worse, review. It was the protracted video reviews by game officials of the labyrinthian rule and its extenuating circumstances that the change adopted Friday is intended to reduce, in both frequency and length.



The NBA Board of Governors unanimously approved three rules changes ahead of the 2018-19 season.
“The changes to the clear path foul rule establish ‘bright line’ standards based on the position of players at the time of the foul,” the NBA’s official release explained, “while also narrowing required referee judgment and reducing the number of variables impacting the rule’s application.”If you want chapter and verse, you can read more about clear-path definitions here.

The shot-clock reset change is far simpler. Rather than resetting to a full 24 seconds after an offensive rebound of a missed field goal or free throw that hit the rim, it will go to 14 seconds. Two other scenarios in which the clock will reset to 14 seconds: after a loose-ball foul called on the defensive team immediately after a missed shot or free throw, or when the offensive team takes possession of the ball after it immediately goes out of bounds following a missed shot or free throw.

The 14-second reset has been in effect in the NBA’s G League the past two seasons, in the WNBA since 2016 and in FIBA play since 2014-15. It was used on an experimental basis in the summer leagues this year.

Finally, for purposes of triggering replays, the league’s definition of “hostile act” was expanded. Now, beyond looking at player vs. player interaction, the referees can review encounters involving players with coaches, coaches with coaches, and either with referees or fans.

Not-quite-free agents?

The NBA long has been committed to freedom of movement by players between contracts. But over the past year or so, franchise stars such as Paul George in Indiana, Kawhi Leonard in San Antonio and most recently Jimmy Butler in Minnesota have pushed to move during contracts.

That leads to turmoil in markets that feel they’re being abandoned, and challenges to teams trying to enforce a contract for a player to stay or generate trade value when rivals know the star wants out. Butler, for example, reportedly wants to be dealt to the L.A. Clippers, the Knicks or the Nets rather than play his final season with the Timberwolves before hitting free agency next summer.

Silver was asked how the owners feel about such scenarios and if the league might have any involvement.
“We're always trying to find the right balance in terms of right contract length, advantages of incumbent teams to keep [players] in those markets and keeping players focused on playing under their contracts,” he said. “I don't know if there's any scenario where these situations will go away completely.”

“It's never been a secret that -- in this sport in particular -- players have enormous leverage. But teams have leverage, too,” Silver said. “It's something that should be in everyone's interest, frankly, teams and players, for players to honor contracts. Because in a team sport an individual player's desire to leave that market has a huge impact on his teammates as well, many of whom have come to that market out of a desire to play with that player.”

The Timberwolves traded three promising young players -- Kris Dunn, Zach LaVine and Lauri Markkanen -- to Chicago in June 2017 for Butler, counting on his All-Star skills and experience to spark a return to the playoffs. That’s exactly what happened, but reports of Butler chafing with young stars Karl-Anthony Towns and Andrew Wiggins, and his alleged unhappiness over the Wolves’ handling of a contract extension, have led to serious drama in the Twin Cities.



The Timberwolves are in a tough situation now that Jimmy Butler has requested a trade out of Minnesota.
At this point, team owner Glen Taylor reportedly might step in to consider trade offers for Butler, intervening due to the tight relationship between the player and Wolves coach/president of basketball operations Tom Thibodeau.
Regarding additional ways to aid a star’s current team -- such as enabling that club to offer the fatter, five-year extension sooner, rather than waiting till his free agency -- Silver noted the league’s collective bargaining agreement between the owners and players would need to be revised.

“I'm not sure there are any easy fixes here,” the commissioner said. “This is a relationship business and that's something that's never going to change. Despite advances in analytics, scouting, technology, it's still a people business.”

* * *

Steve Aschburner has written about the NBA since 1980. You can e-mail him here, find his archive here and follow him on Twitter

The views on this page do not necessarily reflect the views of the NBA, its clubs or Turner Broadcasting.