zaterdag 27 oktober 2018

CITAAT / HAAT IN BRAZILIË / VERHAAL GROENE / 'Tweede ronde Braziliaanse verkiezingen, ‘Dit gaat bloedig worden. Heel bloedig'

Cartoon van   ---  Hier  ---
CITAAT('Groene Amsterdammer, 24 oktober 2018 – verschenen in nr. 43, Tweede ronde Braziliaanse verkiezingen, ‘Dit gaat bloedig worden. Heel bloedig'):

"Hoe kan het dat ruim de helft van de Braziliaanse kiezers op een antidemocratische, racistische, misogyne ophitser als Jair Bolsonaro gaat stemmen? De haat tegen de rode PT is het gaan winnen van de afkeer van Bolsonaro.

De uitslag van de eerste ronde was nog niet binnen of de hetze begon. ‘De rechtse vrouwen zijn mooi en bedreven. De linkse hariger dan teven.’ Spreekkoren voor het huis van oud-paratroeper Jair Bolsonaro in Rio. Mannen, rood aangelopen van vreugde, maakten de bekende schietgebaren die hun leider zelfs op zijn ziekbed bleef maken. ‘Jullie moment is gekomen, smerige poten. Vanaf nu vermoordt Bolsonaro alle homo-malloten.’ Een geblondeerde dame gehuld in de Braziliaanse vlag schreeuwde hees: ‘Dood aan de communisten.’ Ze hield een bordje omhoog: ‘God, Gezin en Vaderland.

Diezelfde nacht nog viel de eerste dode. Een leraar van de dans-vechtsport capoeira werd door een Bolsonaro-aanhanger in een café vermoord. De beroemde mestre kreeg twaalf messteken in zijn rug. De reden? Hij had voor Haddad gestemd, de kandidaat van de linkse arbeiderspartij (PT) die het dit weekend in een vrijwel bij voorbaat verloren race opneemt tegen Bolsonaro.

Het is of er een deksel van een hogedrukpan is gesprongen. Opeens wordt het land overspoeld door verongelijktheid en haat. Een vrouwelijke journalist werd op klaarlichte dag door twee Bolsonaro-aanhangers overmand. ‘Wanneer mijn commandant straks wint, zijn jullie van de pers allemaal dood’, schreeuwden ze terwijl ze haar gezicht, keel en armen met een mes bewerkten. Volgens de journalistenvakbond zijn al meer dan tweehonderd leden persoonlijk bedreigd of aangevallen.
Plotseling moet iedereen die ‘anders’ is of denkt, het ontgelden. Een homoseksuele man werd in zijn huis aan zijn voeten opgehangen en gemarteld. Toen de dader terugkwam en hoorde dat de man dood was, riep hij: ‘Leve Bolsonaro’. In São Paulo werden twee zwarte zussen in een lunchroom uitgescholden door een man in Bolsonaro-shirt: ‘Wat doet jullie beestenstal nog hier? Straks, met Bolsonaro, mogen we jullie allemaal afmaken.’ Een tv-presentator die riep: ‘Jij die geen Bolsonaro stemt, sterft nog vóór Kerstmis.’

De lijst is eindeloos en wordt elke dag langer............
.........
...."

Het hele artikel vind je    ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten