maandag 1 oktober 2018

KICK-OFF DUTCH WINDMILLS / DBL VERSLAG OEFENWEDSTRIJD / AART DEKKER: Dutch Windmills Vs.Den Helder Suns(80-49)

Coach Geert Hammink wordt na de eerste thuiswinst tegen Den Helder Suns (80-49) geïnterviewd. (Foto: Dutch Windmills)
Met een dikke honderd mensen op de tribunes van Opti Sportboulevard Dordrecht worden de teams van Den Helder Suns en Dutch Windmills Basketball Dordrecht voorgesteld voor de eerste wedstrijd op het hoogste niveau van het Nederlandse Mannen Basketball in ruim 35 jaar. Gisteravond speelden deze twee teams ook al tegen elkaar, maar dan in Den Helder, waar samen met Apollo Amsterdam een drieluik werd gespeeld van drie halve wedstrijden. Windmills won dat mini-oefen-toernooi.

Hammink stuurt Alec Wintering, Ryan Richardson, Hidde Roessink, Shavon Coleman en Jito Kok als eerst vijf het veld op. Collega Peter van Noord start met Lavone Holland, Boy van Vliet, Thibault Vanderhaegen, Steve Harris en Alex Laurent.

De allereerste Windmills-score in eigen huis komt van Jito Kok; na een aanvallende rebound volgt de putback uit een jump-hook-shotje. Suns scoort direct terug, en wat missers over en weer nemen de Heldernaren zelfs even een 2-5 voorsprong uit een And1 van Dyon Halman. Dat triggert de eerste time-out van Hammink, die even niet zo tevreden is. Die minuut levert direct extra scherpte op; een driepunter en een vliegende dunk van Jito Kok maken het 7-5 De aangescherpte verdediging en transitie zorgen voor balwinst, en weer een dunkkans voor Kok. Een Suns-fout voorkomt die dunk, maar Kok is feilloos vanaf de lijn. Pim de Vries komt voor Roessink als zesde het veld in en Dordt bouwt een aardige voorsprong die oploopt tot 16-9. Deze keer komt sluit Den Helder weer aan tot 18-16. Na 19-18 persen de Windmills uit het laatste balbezit nog vrije worpen van Roel van Overbeek, hij maakt ze; dus staat er na 10 minuten 21-18 voor de thuisploeg op het scorebord.

De contouren van wat Geert Hammink basketball behelst zijn al zichtbaar; een energieke en agressieve teamverdediging, een snelle transitie, veel penetraties van de kleine kwikzilverig snelle PG Alec Wintering, kick-outs naar de schutters buiten en sterke aanvallende rebounding, iets waar International Jito Kok excelleert.

In het tweede kwart wordt het wat rommelig, klampt Den Helder -dat dit seizoen ook vier buitenlanders telt; naast de Amerikanen Harris en Holland, zijn dat de teruggekeerde Luxemburger Laurent en de Belg Vanderhaegen- aan en gaat de score min of meer gelijk op. Net als in de eerste berijf lopen de Dordtenaren weer wat weg: 38-29 met 2min35 te gaan. Maar deze keer komen de Suns op het eind een stuk minder dichterbij. Dat komt vooral doordat Den Helder maakbare schoten mist. De Dordtse verdedigers zitten hen meer op hun lip, maar dat is de helft van het verhaal; Den Helder mist ook gewoon schoten die er eigenlijk in moeten. PG Lavone Holland beperkt de schade nog wat met een aantal 1-1 pull-up jumpers. Hij is de eerste helft topscorer van de wedstrijd met 12 punten.

Bij de rust staat het 45-31. Ondertussen zijn er steeds wat meer mensen binnengedruppeld en groeide het publiek naar zo'n kleine 200 mensen.

In de tweede helft start de Vries, hij zet Holland flink onder druk, en dat zorgt voor problemen bij de Suns; de Windmills lopen uit naar 53-35. Wat ook helpt is dat er tijdelijk wat meer Dordtse driepunters vallen. Al de hele wedstrijd ziet Dordrecht kans om met enige regelmaat met splijtende passes naar iemand die op de achterlijn dicht bij de basket staat, daar heeft Den Helder ook niet afdoende antwoord op. Het is precies zo'n pass -al postte Bennett Koch deze keer zijn man op onder de ring- die de aanzet is tot een buzzerbeater score waarmee Koch aan het eind van het derde kwart 70—41 op het bord zet.

De laatste tien minuten beginnen zoals het derde eindigde; Den Helder dat het moeilijk heeft met de Dordtse verdedigende druk, Shavon Coleman die atletische rebounds pakt, en vervolgens bij wijze van alternatieve outletpass zelf de bal in hoog tempo naar voren pusht met al zijn medespelers voor hem uit. Met een driepunter van de zijkant zet Nick Hammink Windmills voor het eerst op +30 met nog vijf minuten te gaan. Aanvallend zijn de slotminuten voor Bennett Koch die liet zien dat hij een flink arsenaal aan stappen en fakes in huis heeft, straight-up onder de ring wat moeite had om te finishen, maar net iets verder van de ring in de slotfase wel de ene na de andere bal erin gooide.

Eindstand: 80-49. Dutch Windmills kan op een geslaagde eerste thuiswedstrijd terugkijken. 

Volgende week begint het echte werk; thuis tegen Landstede Zwolle, waarmee het direct een van de meest taaie, en de laatste jaren constant bij de top van de DBL presterende tegenstanders treft.

Zondag 7 oktober, 16h00 in de Opti Sportboulevard in Dordrecht.

Bij Den Helder had coach Peter van Noord niet meer te melden dan dat hij in de tweede helft een totale instorting van zijn team had gezien; daar is dus nog flink werk aan de winkel voor de DBL echt van start gaat met een thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden, zaterdag 19h30.

Coach Geert Hammink -inmiddels in Dordrecht op een schitterende lokatie woonachtig met bijna zijn hele familie-  meldde uw verslaggever dat hij niet helemaal tevreden was; als zijn team aan de wedstrijd begonnen zou zijn zoals het aan het derde kwart begon, was dat wel het geval geweest. De nadruk heeft in de voorbereiding tot nu toe gelegen op het conditionele aspect en de fundamentele elementen van verdedigen, aanvallen, rebounden en transitie. Die zitten er redelijk in, de meer gedetaillerde vervolgstappen komen er de komende tijd beetje bij beetje bij. Of zijn team klaar is voor Zwolle volgende week? “Dat gaan we zien...en hey; we hebben nog zes dagen...”

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten