dinsdag 2 oktober 2018

POLITIEK NEDERLAND / CITAAT NRC COLUMNIST MEEUS: Haagse invloeden-Spanningen binnen coalitie Rutte III interne niet meer binnenskamers kan houden' - Nakende Einde Rutte/Flutte-III / VVD CDA D66 CU /

CITAAT(NRC 29 september 2018, Columnist Tom-Jan Meeus, 'Waarom Rutte III interne spanningen niet meer binnenskamers kan houden'):"...fractieleiders die hun afscheid al hebben aangekondigd. 

Het is vragen om ongelukken. Inderdaad: ik heb het over de dividendmaatregel, die voor 1 januari door de senaat moet.

Ook zie je vaker dat de coalitieleiding moeite heeft de interne spanningen, die lang binnenskamers bleven, nog te beheersen. 

Vorige week had de Volkskrant een veelzeggend bericht over een incident op Prinsjesdag: Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, viel in de Ridderzaal openlijk uit naar CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, die zich met Pieter Omtzigt kritisch opstelt over de door Nieuwsuur en Trouw gemelde steun van het vorige kabinet aan Syrische oppositiegroepen. 

Blok klaagde over Kamervragen die de CDA’ers daags voor Prinsjesdag stelden, en zinspeelde er volgens getuigen op dat hij ook wel wat vervelende vragen voor CDA-bewindslieden kon bestellen.
Wat jullie kunnen, kunnen wij ook. 

Het bracht zeker geen vrede tussen CDA en VVD. Binnen de coalitie zagen verscheidene politici dat ook Rutte zich in dit dossier groen en geel ergert aan.......
.....
..."

&

"...niet de enige slordigheid: in die brief stond bovendien een maatregel die niet in het Belastingplan, maar wel in de Miljoenennota stond.

De betreffende maatregel, die de belastingvrijstelling beperkt voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) met een vermogen hoger dan 500.000 euro, drong daarom pas woensdag, toen Financiën zijn fout snel herstelde, tot de meeste Kamerleden en lobbyisten door. 

En de verklaring hiervoor, begreep ik, is dat de coalitie pas op allerlaatste moment een begrotingsakkoord sloot.

Het incident zet vooral de VVD onder druk. 

Dat zit zo. De NOS onthulde vorige week dat de omroep een notitie in bezit heeft waaruit blijkt dat de maatregel mede was gebaseerd op ideeën die VNO-NCW, lobbyisten van het grootbedrijf, de coalitie in de zomer aanreikte om een tegenvaller door de dividendmaatregel op te vangen.
Dus: vermogende mkb’ers draaien hier op om het grootbedrijf te steunen.
VNO ontkende het NOS-bericht.......
.....
..."


De Column 'Haagse Invloeden' van Tom-Jan Meeus, met de fraaie Cartoons van Ruben L. Oppenheimer, op NRC.nl, de complete originele Column waaruit bovenstaand Citaat komt lees je   --  Hier  ---
**

Nog een NRC-Column over de wankele Coalitie Rutte-/Flutte-III:


De kwetsbare plekken van de coalitie worden zichtbaar


De Haagse Stemming Vandaag is een hoorzitting in de Tweede Kamer over de overheid als schuldeiser.

Goedemorgen! Het beloofde Klimaatakkoord komt maar niet dichterbij. ‘Klussen-Klaas’ Dijkhoff werkt aan een nieuwe VVD. En bij Buitenlandse Zaken vergat een ambtenaar die over vrouwenrechten ging vrouwen te respecteren.

De complete Column met een overzicht van actuele politieke thema's:   ---  Hier   --- 


Ook hier een Citaat:
"QUOTE VAN DE DAG:
“Soms word ik, vanwege mijn huwelijk en carrière, behandeld als vreemdeling in eigen land. En dan vraag ik me af: wie bepaalt dat eigenlijk? Wie de Nederlandse vreemdeling is, en wie niet?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten