woensdag 24 oktober 2018

COLUMNIST MARNIX LAMERS / BASKETBALL-ZONEN / AKERBOOM: 'Zoon-ne goeie hebben wij nog nooit gehad – 1' / BASKETBALL / KEES JR&SR / VADERS & ZONEN / NEW HEROES DEN BOSCH / E.V.A.

Zoon-ne goeie hebben wij nog nooit gehad – 1

Deel 1 – Kees Akerzoon

Zo’ne goeie hebben wij nog nooit gehad…’. Een bekend oud Brabants riedeltje, dat met een hoop vrolijkheid gezongen wordt als kort en krachtig eerbetoon aan iemand. Kees Akerboom is zo’n en zoon goeie.

Luister naar deze column ingesproken op Soundcloud.

Vooraf: een deel van waar ik over schrijf is al 4 weken geleden. Lezer, jij mag in dit polletje je voorkeur aangeven: 1. ‘Marnix, gevalletje veel te laat!’ 2. Hee, leuk, past in de trend van ‘Slow Reporting’, helemaal hip want een mooi tegenwicht tegen alle supersonische live blogging en andere online flits-communicatie’; 3. ‘Wat boeit mij dat?’.

Kees Akerboom dus. Fijn trouwens, het begrip ‘Kees Akerboom’, kun je alle kanten mee uit. Want of je nu Kees junior bedoelt of senior, altijd goed. En daar speelde New Heroes leuk op in, lees maar.
Kees aan het kanon tegen BAL vorig jaar, foto: New Heroes


Laten we nu Akerzoon junior pakken. Hij nam afscheid van topbasketball op zondag 23 september j.l. Hij, de zoon van één van Nederlands beste basketballers ooit. Bescheiden schutter, Brabander, slanke driepuntskoning wiens afscheid verrassend snel kwam – maar onvermijdelijk was. Al wordt er gefluisterd dat hij niet nu al zou zijn gestopt als Poropat eerder was weggegaan…ik vermoed sterk dat dat klopt.

Maar ok, gedane zaken nemen geen keer. Voor hem was zodoende een heuse ‘retirement game’ georganiseerd. En wat had New Heroes dit goed gedaan.................
............
..........

Je kunt   ---  Hier  --- door naar de originele complete Column van Marnix Lamers op iBasketball.

Nog een fragment van deze Column:

.....
........
.................
ZZ’s Worthy de Jong: van zijn vader weet ik niet van of hij balde, maar die was in elk geval een grote fan van James Worthy, erg zinvolle forward van de Lakers. MVP van de NBA finals in 1988 (wat genoot ik toen van hem, tube-check maar ‘ns zijn spinmoves op de baseline, te wauw studiemateriaal). Aldus gaf Worthy’s vader zijn zoon als voornaam de achternaam mee van ‘Big game James’.

Goed mensen, is hier iets aan de hand, is dit een trend? Zijn er nu meer zonen-van dan ooit tevoren?

Of valt het mij nu alleen maar meer op en was het altijd al zo? En hoe zit het met de dochters? Kan iemand aub al deze Big Man Data bijhouden? Zou trouwens leuk zijn nieuwe stats te creëren: is bv. het schot % van ‘zonen van’ misschien hoger dan van de ‘genetisch uitgedaagden’ die immers niet al in de wieg de pumpfake werd aangeleerd? Wel zo relevant op weg naar de toekomst!

Naast Roel Aarts zijn er meer ‘echte’ basketballkinderen, dus van beide ouders die het spelletje speelden. Zie bv. Jay Bergens, jong talent opgeleid bij Apollo, nu in USA, zoon van Dino Bergens en Rachel Witkamp (beide ex eredivisie, m.n. Den Bosch en Utrecht). Hen en de ouders van Roel ken ik allen, dat is dan wel geinig, net als Jos Kuipers en vrouw Joan Vaes die ook een baller op de wereld zetten.
........................
................
....
Je kunt   ---  Hier  --- door naar de originele complete Column van Marnix Lamers op iBasketball.

Marnix Lamers
Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Zijn websites zijn http://www.meewerktuin.nl en https://www.wayra.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten