woensdag 3 oktober 2018

COLUMN AART DEKKER / PLAY-INS FIBA EUROPE CUP / POSITIEF: Na Donar; Eindelijk met Hew Heroes DB & ZZ Leiden weer Drie Nederlandse Clubs Internationaal Actief / PREVIEW / INTERNATIONAAL CLUB BASKETBALL /

Geen drie keer is scheepsrecht voor Donar Groningen in de Fiba Champions League; ook de derde poging is gestrand, en net als vorig seizoen ging het uiteindelijk in een verlenging van een beslissende uitwedstrijd mis. Het voordeel van die gang van zaken is dan weer wel dat de Groningers nu kunnen proberen om het halen van de Halve Finale van de Fiba Europe Cup te verbeteren. Elk nadeel heeft zijn voordeel...

Het mooiste van het Internationale Seizoen 2018/19 vind ik nu al dat voor het eerst in jaren er weer drie clubs actief zijn. Nu moeten New Heroes Basketball Den Bosch en Zorg & Zekerheid Leiden nog wel 'even' een ronde Play-ins zien te overleven, maar in ieder geval zit de kans erin dat er straks in de Eerste Groepsfase drie DBL-clubs actief zullen zijn. En dat betekent dan weer dat een veel groter del van de Echte Nederlandse Basketball Liefhebbers de kans hebben om op een beetje bereisbare afstand Internationaal Club-basketball live te kunnen beleven. Want ik ben er inmiddels wel achter dat er niet zo heel veel mensen buiten het Noord-oostelijke deel van Nederland zijn die bereid en/of in staat zijn om bij gebrek aan alternatief een of meerdere keren naar Groningen te gaan voor zo'n potje.

Nootje bij Zorg & Zekerheid Leiden
ZZ Leiden mag eerst Uit(Foto van de ZZ Leiden Basketball Website, Marja van Tilburg)


Voor het basketball in Leiden speelt er -als ik helemaal goed Up-to-date ben- nog 'een dingetje'; het schijnt zo te zijn dat het beslissingsproces omtrent het aantal plaatsen toeschouwerscapaciteit in de nieuw te bouwen Topsportaccommodatie in Leiden alsnog weer openingen biedt om dat aantal op het niveau te brengen zodat er wel redelijk bestendig Internationaal gespeeld zou mogen worden. Bij de interland van de Orange Lions -dat na jaren Leiden als 'Hometown' te hebben gehad, gedwongen moest verkassen omdat de 5-Mei Hal niet aan de Fiba-eisen voldoet- tegen Hongarije in Almere zat een groepje Leidse Fans met een spandoek om die vergrote capaciteit te bepleiten. Ik hoop dat ze bij de komende wedstrijd(-en) zoveel kabaal maken met dat doel, dat de gemeente er niet meer omheen kan en de nieuwe accommodatie wel toekomstbestendig gaat bouwen.


Nootje bij New Heroes Basketball Den Bosch

Ivica Skelin; nog maar kort Coach, nu al Cruciale Wedstrijd(Foto Website New Heroes Basketball,  Robert Verboon)

Veel blessures en een late coachwissel; geen zaken die je wilt als je zo graag Internationaal wilt spelen en voor een Play-in-ronde staat waar je eerst Thuis en vervolgens nog Uit moet spelen, en je tegenstander dus een eventueel verlies in eigen huis kan proberen goed te maken. Internationaal geldt dat als een heel groot nadeel. Vraag maar aan Prishtina, dat twintig punten buffer had en er in Groningen toch nog aan ging. Ook hier een mooie taak voor het Bossche thuispubliek; als het weer eens van ouderwets Internationaal Basketball wil genieten, dan kan het vandaag maar beter massaal en luidruchtig steun gevend aanwezig zijn...anders loopt het de kans dat het (al-)weer een seizoen moet wachten op een volgende kans. En, laat ik het ten overvloede nog maar weer eens melden; Internationaal Basketball is gewoon hartstikke leuk!

**

Andere bronnen over de Fiba EuroCup Play-ins:


Zoals gewoonlijk heeft Leon Kersten zich weer goed verdiept in de tegenstanders van Leiden en Den Bosch; je kan zijnPreview --- Hier --- lezen.

Ook op de DBL een uitgebreide voorbeschouwing voor beide clubs: --- Hier ---

Fiba Europe legt het gehanteerde systeem in de Fiba EuroCup --- Hier --- uit. Daar is ook meteen te zien in welke Groep Donar terechts is gekomen, en in welke Groepen Den Bosch en Leiden terecht komen als ze de Play-in overleven.

Op de Website van New Heroes Basketball een --- Hier --- Interview met Assistent-coach Jeroen van Vugt, en --- Hier --- de voorbeschouwing van de club zelf.

Op de Website van ZZ Leiden --- Hier --- de voorbeschouwing van de club zelf.

**

Het Brabants Dagblad:

Eindelijk terug in Europa

Bossche basketballers beginnen zonder captain Wessels

Na een afwezigheid van bijna drie jaar wordt er vanavond weer Europees basketbal gespeeld in Den Bosch. New Heroes strijdt met BC Balkan om een plek in de groepsfase van de FIBA Europe Cup.

Uit de krant van vandaag

Het hele artikel is via Topics.nl --- Hier --- te lezen.


**
Den Bosch kent een speler met een wel heel bijzonder verhaal:

Via iBasketball.nl het volgende Fiba.com-verhaal over de Nederlandse Brit Devon van Oostrum: 'the-curious-case-of-devon-van-oostrum-from-elite-prospect-to-new-hero/'


Ik wens beide clubs veel succes -het bereiken van de Groepsfase- en veel publiek dat hen stevig steunt, en dat publiek heel veel plezier!

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten