maandag 8 oktober 2018

DBL / VERSLAG AART DEKKER: Dutch Windmills Dordrecht nog niet opgewassen tegen Landstede Zwolle

Jito Kok tegen Ralf de Pagter(Foto Martin Blom/DBl-site)
De eerste officiële DBL-wedstrijd van de Dutch Windmills is meteen een pittige; niet alleen is Landstede Zwolle de laatste jaren een van de topploegen, de kern het team is ook nog eens voor een flink deel hetzelfde als vorig seizoen en dus goed op elkaar ingespeeld. Een serieuze test voor de Dordtenaren dus. Er ligt nog geen oplegvloer in de hal aan de Sportboulevard, waar de lage tribunes al behoorlijk gevuld zijn; ongeveer het dubbele aantal toeschouwers -ik schat tegen de vierhonderd- als vorige week bij de eerste thuiswedstrijd.

In het begin van de wedstrijd hebben de Dordtenaren een kleine voorsprong. Na vier minuten komt Zwolle met een driepunter voor het eerst voor; 9-11. Daarna duurt het drie minuten voor Windmills weer een score kan bijschrijven, terwijl Landstede wel regelmatig door scoort. Pas met 3:40 op de klok dunkt Jito Kok Dordrecht op 11-15.

Windmills coach Geert Hammink neemt een time-out en Landstede zet een actieve zone-verdediging neer. Door een driepunter van Mike Schilder komt Zwolle op een 11-18 voorsprong. Ryan Richardson antwoordt met ook een lange jumper. De Dordtenaren sluiten een kleine run af met een steal een beresterke aanvallende rebound en score van Jito Kok, dan is Dordt weer bij; 18-20. Een Zwolse pull-up driepunter maakt er 18-23 van. Omdat Ralf de Pagter de deur massief dichtgooit op een drive van Shavon Coleman komt er geen goed Dordts schot meer. Het eerste kwart eindigt dus met 18-23.

De eerste scores in het tweede bedrijf zijn voor Zwolle, de eerste van Windmills is van de hand van Wintering die met een pull-up jumper de score op 20-27 zet. Af en toe laten de Dordtenaren wel punten liggen, zoals Pim de Vries die keihard naar de ring gaat, maar de layup mist en Jito Kok die de vrije worp van een And1 onbenut laat. Zwolle maakt zijn layups wel, en dan verlies je langzaam aan toch wat terrein. Toch zijn er ook fraaie Windmills aanvallen, zoals wanneer Alec Wintering penetreert en de bal er terug uit naar de kop van de bucket gooit, daar staat Floris Versteeg die de driepunter erin gooit; 25-32. Landstede denkt 'dat kunnen wij ook', en De Pagter komt met een vergelijkbare score. Heel langzaam begint energie die nodig is om tegen het fysieke Landstede overeind te blijven te haperen. En dat vertaalt zich in een oplopend verschil. Als Landstede Zwolle de eerste helft besluit met een driepunter, levert dat een ruststand van 31-47 op.

De Windmills blijven in de rust maar kort in de kleedkamer. Maar die extra minuten om warm te lopen helpen in eerste instantie weinig; de tweede helft begint met meerdere keren balverlies voor de Dordtenaren, waar ze die statistiek in de eerste helft keurig op vijf wisten te houden. Het levert Zwolle direct simpele scores op, en een verder oplopende voorsprong; halverwege de derde periode is die al 34-57. De Dutch Windmills wankelen, en even dreigen ze in te storten. Er volgt een time-out. Na die time-out zet Landstede stevig druk op de Windmills-aanval, die lijkt uit te lopen op een overtreding van de 24-seconden-regel, maar Floris Versteeg voorkomt dat met een zwaar verdedigde driepunter, er wordt zelfs een fout op gemaakt en hij verzilvert de vrije worp voor een vierde punt. Dordrecht leeft nog, maar Zwolle loopt weer uit tot een voorsprong van boven de 20 punten. Een interceptie van Ralf de Pagter op een pass van Shavon Coleman voedt een volgende Zwolse fast break, maar deze wordt niet goed afgerond. Er volgt een Dordtse fast break uit het boekje, Ryan Richardson rondt deze af met een fraaie driepunter. Ondanks het slechte begin, blijven de Windmills uiteindelijk in het derde kwart goed in het spoor van Landstede; ze pakken zelfs een puntje terug; 49-66

Iedere keer dat Landstede op meer dan twintig punten voorsprong komt, knokken de Windmills toch weer terug naar een puntje of vijftien, maar veel dichterbij komt Dordrecht niet. Maar waar het er na rust even op leek dat de nieuwkomers in de DBL in zouden gaan storten, wordt er in het vierde kwart van de wedstrijd toch weer behoorlijk samenhangend en energiek basketball gespeeld. Dat is een compliment waard.

Het einde van de wedstrijd komt bij 64-78. De Dutch Windmills Dordrecht hebben nog niet de inhoud die nodig is om een solide top-4 ploeg echt in de problemen te brengen, maar hebben wel laten zien niet bang te zijn van dit soort tegenstanders.

Landstede Zwolle, waar de geblokte nieuweling Kaza Kajami-Keane het meeste minuten maakte en de hoogste productie afleverde met 21 punten, 8 rebounds, 3 assists en 2 steals, zal ook dit seizoen weer een pittige kluif zijn voor iedereen.