vrijdag 12 april 2019

AANRADER :COLUMN LEON KERSTEN: Het waren 29 leuke basketbalwedstrijden met Dutch Windmills / DBL /

Het waren 

29 leuke 

basketbal-wedstrijden 

met Dutch Windmills

En zo is het toch gebeurd, Dutch Windmills is niet meer. Enorm pijnlijk voor het aanzien van het Nederlands profbasketbal, maar het is zoals het is. 

Vanmorgen kreeg ik bericht dat het de club niet gelukt is om de financiële huishouding op peil te krijgen. Ondanks de poging van Bob van Oosterhout is het gat te groot om het seizoen af te kunnen maken.

Het bestuur van de DBL heeft besloten om de resultaten van de tweede helft van de competitie te schrappen.

WINDMILLS
Ik vind het verschrikkelijk jammer voor het basketbal dat de club uit Dordrecht op driekwart van het seizoen verdwijnt. Sportief gezien stond het goed op de rails, coach Geert Hammink had het goed voor elkaar en Windmills zat niet alleen in een stijgende lijn, er was zelfs sprake van een aanval op de vierde plek van Donar. 

Er is duidelijk iets misgegaan in Dordrecht en dat is -achteraf bezien- al in het begin geweest, de beoogde hoofdsponsor is nooit over de brug gekomen. Daarnaast heeft het er alle schijn van dat kartrekker Ton Sels veel teveel hooi op zijn vork heeft genomen en daarna verzopen is in zijn eigen ellende. Ellende die overigens veel groter blijkt te zijn dan gedacht. 

Zo zou Jack’s Casino met 50.000 euro ervoor zorgen dat Windmills het seizoen af kon gaan maken, de lijken uit de kast bleken echter veel groter en daardoor was er een veelvoud nodig van dat bedrag om het seizoen af te maken en dan waren nog lang niet alle openstaande rekeningen betaald.

De DBL (bestuur en clubs, want DBL dat zijn de clubs) hebben al die tijd geloofd in de plannen van Dutch Windmills en de verhalen van Sels. Meerdere keren vanaf eind vorig jaar is Sels in de ogen gekeken over de problemen, altijd heeft hij gezegd dat het goed zou komen. Dat mag de DBL zichzelf aanrekenen. Aan de andere kant snap ik ook wel dat een redelijk gerespecteerde man niet zomaar wordt afgevallen en achteraf is altijd makkelijk praten.

Vorige week had ik een tweegesprek met Aart Dekker over de situatie bij Windmills, lees het nog maar eens door voor wat inzicht in de situatie daar.

NIET DE EERSTE, VAST OOK NIET DE LAATSTE

Hoewel het al weer vijf jaar geleden is, is Dutch Windmills niet de eerste club die -tussentijds- verdwijnt uit de Eredivisie.
 Team/StadJaar
Dordrecht2019
Den Helder2014
Wijchen/Nijmegen2014
Amsterdam2011
Bergen op Zoom2011
Den Helder2009
Almere2007
Den Helder2005
Den Haag/Voorburg2002
NAC Breda2002
Werkendam2001
Assen2000
Utrecht2000
Hilversum1998
Akrides IJmuiden1997
GOBA Gorinchem1996
HBW2008 (na 22 edities)    
Nu ben ik geen grote imagoschadedeskundige, maar dat dit gevolgen kan hebben lijkt me duidelijk. Je zal als bedrijf maar interesse hebben in de basketbalsport en dan dit ervaren. Lijkt me, zachtjes uitgedrukt, geen pré. Evenwel waaien stormen altijd over, getuige ook wel bovenstaande lijst.

RANGLIJST
Vooral bovenin wordt het nu (toch/weer) spannend. Door de nederlaag van Zorg en Zekerheid gisteren thuis tegen Donar ligt de strijd om de eerste plek weer open, zeker met in het achterhoofd dat Leiden nog twee keer naar Groningen moet en nog tegen Zwolle en Den Bosch speelt.

ZZ Leiden komt op 25 winst – 3 verlies
Landstede op 25w – 4v
New Heroes op 23w – 7v
Donar 19w – 10v

SPELERS EN COACH
Niet in het minst zijn de gevolgen het grootst voor de betaalde medewerkers van Windmills, metname dus de spelers en coach. Wat nu zal gebeuren is dat er een faillissement van de stichting wordt aangevraagd. Dan komt er een curator. Die zal kijken of er een doorstart mogelijk is (kan me niet voorstellen dat dat lukt), daarna zal er een ontslagvergunning worden aangevraagd en kunnen de werknemers naar het UWV om hun achterstallig salaris te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten