woensdag 3 april 2019

DUBBEL COLUMN HEY AART, HEY LEON / 'Waarheen leidt de weg voor Dutch Windmills?' / AART DEKKER / LEON KERSTEN /

Waarheen leidt de weg voor Dutch Windmills? Hey Aart, Hey Leon.

Het basketbal in Dordrecht zit in zwaar weer, met name financieel. Nou is Aart Dekker oud-speler van Dordrecht en hij volgt de club aardig op de voet. Tijd daarom om eens wat vragen aan Aart te stellen.

Hey Aart. Waar ik in het geval Dutch Windmills mee zit is het volgende. In principe zeg ik: geen geld, dan inpakken en wegwezen en van mij mag de verantwoordelijke gestraft worden. Maar zoals altijd is de realiteit niet zwart/wit. Net zomin als dat er zomaar een schuldige aan te wijzen is. En daarbij zijn de spelers en coach de klos terwijl zij er niets of weinig aan kunnen doen. Jij zit redelijk dicht op de ploeg uit Dordrecht. Waar is het in jouw ogen misgegaan?
Hey Leon. Of het (definitief) is misgegaan in Dordrecht staat nog te bezien. Maar dat er problemen zijn valt natuurlijk niet te ontkennen. 

Initiatiefnemer Ton Sels benadrukte van begin af aan in al zijn uitingen dat men zowel voor de financiering als voor de exploitatie vooral gebruik wilde maken van de banden tussen Nederland en de Amerikanen met Nederlandse roots in Amerika. 

In mei waren er voldoende toezeggingen van investeerders en andere betrokken partners zoals overheid, Optisport (de exploitant van de Dordtse Sportboulevard), de Vereniging Rowic, het Albert Schweitzer Ziekenhuis, en andere benodigde partners om de ‘Go-beslissing’ te nemen. Door ervaringen uit het verleden is ook het DBL-bestuur niet over een nacht ijs gegaan. 

Windmills had toen ook een directeur in dienst die echter al snel aanbod kreeg dat hij niet kon laten lopen. Je begrijpt: voordat de nieuwe man ingewerkt was tot het punt van zijn voorganger waren er kostbare maanden voorbijgegaan. Natuurlijk hing niet alles af van die ene professional, maar alle andere initiatiefnemers/bestuurders werkten aan het project naast hun andere werkzaamheden. Verder is er in het begin van Windmills veel tijd gaan zitten in een van de hoekstenen van het concept de 400 Jaar Dordtse Synode en daarmee de komst van het Amerikaanse Dordt College mannenteam in augustus.

Iets wat iedereen die betrokken is of is geweest bij het van de grond trekken van een nieuwe professionele basketbalclub zal herkennen; het is een niet te onderschatten project, het gaat altijd anders dan je denkt, hoe goed en lang je je er ook hebt voorbereid.
Terugkijkend is gemakkelijk (ver-)oordelen, maar wellicht is ook te veel hooi op de vorken genomen bij het regelen van basiszaken als speelklaar krijgen van de speelzaal en het regelen van huisvesting voor 15 personen.

International Jito Kok Dunkt Atletisch tegen New Heroes Den Bosch, Jesse Voorn kan slechts Toekijken


Ik denk dat er een – weliswaar ambitieuze – prima begroting is gemaakt. Maar al vroeg nadat de deelname aan de DBL in 2018-2019 was genomen, en er geen weg meer terug was, ontstonden er wat haperingen in de cashflow. Ook duurde het even voordat het publiek voorzichtig de weg naar de hal begon te vinden – dus in het begin nauwelijks recettes – en zo zijn er op diverse fronten aanvankelijke achterstanden ontstaan. Dan moet je, zoals Sels bij Studio Sport zei, gaan schuiven met geld – en dat betekent opnieuw veel tijd en energie steken in zaken die niet helpen de organisatie en commercie verder uit te bouwen.
Overigens ben ik van mening dat het aantal sponsoren dat al is binnengehaald zeker niet slecht is, en er zit nog meer aan te komen heb ik begrepen. Een begroting kan dus uitstekend zijn, dat neemt het risico op tegenvallers niet weg, de realisatie is dus een ander verhaal. Een en ander is gewoon te laat en te langzaam op gang gekomen. Maar van wanbeleid of andere gemakkelijk gebezigde termen is m.i. geen sprake.
Hey Aart. Ton Sels is lang bezig geweest met de voorbereiding op de rentree van Dordrecht in de Eredivisie. Dat is niet altijd even vloeiend en makkelijk gegaan. Had jij in augustus de indruk dat de organisatie van Windmills sterk genoeg was? En is er nu voldoende draag- en mankracht om de kar te trekken.
Hey Leon. Op sommige gebieden wel; vooral de Rowic-vrijwilligers onder leiding van voorzitter Paul Lange hebben alles prima voor elkaar. Dus de wedstrijden verliepen vlekkeloos; er zijn clubs die al decennia present zijn in de DBL waar op dat vlak wel meer fout ging en gaat. Maar logistiek, commercieel en wat betreft Grass-roots-marketing, met dus o.a. als gevolg relatief weinig publiek, was mijn inschatting van relatief flinke afstand dat men zeker een maand of twee achter lag op wat wenselijk was.

De Game-crew bestaande uit Rowic-volunteers is Prima In Orde


De potentie is er echt wel, maar een aantal extra stel handjes om hard te pompen had aanzienlijk verschil kunnen maken, en ik denk dat Ton Sels daar zeker mogelijkheden heeft laten liggen. Ook het bijvoorbeeld niet inzetten van de grootste Dordtse basketballegende – Marco de Waard – in welke rol dan ook, is denk ik een vooralsnog gemiste kans…
Hey Aart. Begin dit kalenderjaar begreep ik dat de meeste spelers van Windmills beschikbaar waren voor andere clubs. Het lijkt mij dat iemand in Dordrecht wel door had dat het financieel niet goed ging. Er werd alleen niet doorgepakt. Nu kun je in Nederland -gelukkig maar- niet zomaar af van een contract met een werknemer, maar had Windmills in die tijd niet doortastender moeten optreden (opvolger Wintering weer naar huis moeten sturen) of was men, gezien de sportieve opgang, verblind door de hoop dat er alsnog geld zou komen?
Hey Leon. Ja, dat vertelde je me al eerder. Maar het feit dat geen van die spelers ook maar enige aanstalten heeft gemaakt weg te lopen spreekt ook boekdelen. En de inzet en passie waar ook nu nog door team en staf wordt gewerkt is ongelofelijk; als er veel mis zou zitten…je weet hoe gemakkelijk chemistry en inzet in dit soort situatie kunnen verdampen; dus er zitten twee kanten aan deze medaille; ja terugkijkend had er misschien gesneden kunnen worden, maar wat doet dat met diezelfde chemistry en motivatie? 

Ik wil er ook op wijzen dat erg lang is gewacht met het vervangen van Wintering – nu weten we dus waarom – en ik vraag me af wat het hem niet weer snel wegsturen financieel nu helemaal uit zou maken. En je moet het ook zo zien – maar dat is geheel voor mijn rekening, en kan ik ook niet hard maken op dit moment – maar als het reguliere seizoen uitgespeeld kan worden staan de Windmills hoogstwaarschijnlijk vijfde, met als meest waarschijnlijke tegenstander Donar. Wie van de twee heeft op dit moment het beste record?
Hey Aart. Nu moet er inderhaast gered worden wat er te redden valt. Hoe makkelijk of moeilijk wordt dat in een regio waar tot voor een paar maanden geleden veertig jaar geen Eredivisiebasketbal is geweest.
Hey Leon. Sinds dit weekend – ik wist tot maandag eigenlijk nauwelijks van iets, terwijl ik echt mijn ogen niet in mijn zak had, en links en rechts echt wel vragen heb gesteld de afgelopen maanden – ben ik er ingedoken. Ik heb een redelijk positief gevoel. 

Er zijn goede mensen mee bezig, er is in het Dordtse best bij belangrijke partijen oog voor wat er aan het ontstaan was en is in positieve zin. De Gemeente Dordrecht heeft er ook alleen maar belang bij om de club te supporten, en nee; dat hoeft niet persé in harde knikkers te zijn om toch van aanzienlijk belang te zijn. Maar ja, je hebt gelijk: in ‘mijn tijd’ trokken de midweekse thuiswedstrijden met gemak 800-900 man publiek. Maar dat is twee generaties terug! 

Nogmaals ik heb een redelijk positief gevoel bij wat mensen als Jan Vrencken, Kees Pille en Paul Lange aan het doen zijn. En als ik zelf ook maar ergens een handje toe kan steken zal ik het niet laten. Ik denk dat het vizier daarbij trouwens niet alleen op overleven tot het einde van dit seizoen, maar dat de insteek moet zijn dat er ook aan de komende jaren wordt gewerkt.
Top-atleet Shavon Coleman Scoort Fraai tegen FeyenoordHey Aart. Sportief gaat het de laatste tijd best aardig met de Windmills. Als er wat geld wordt gevonden om het seizoen af te maken, in hoeverre gaat deze ellende dan invloed hebben op de rest van het seizoen?
Hey Leon. Er moeten natuurlijk geen luchtkastelen worden gebouwd. Als ik mijn laatste geld erop in zou moeten zetten zou ik in de play-offs-line-up Donar Groningen vs. Dutch Windmills Dordrecht niet allemaal inzetten op Dordt. Maar zijn de Windmills tegen Donar volslagen kansloos? Zelfs als het thuisvoordeel in Groningen ligt?

Hey Leon. Wat denk jij?
Hey Aart. Never underestimate a champion. Ofwel, ik sluit absoluut niet uit dat als het echt om de knikkers gaat, Donar uit een ander vaatje gaat tappen en dan is die ploeg toch echt een stuk verder dan Windmills.
Hey Aart. Al heel snel na het horen van de financiële problemen bij Windmills hoorde ik dat er binnen de DBL een aantal clubs zijn die Dordrecht niet zullen missen, er gaan tenslotte nederlagen vervallen. Samen sterk, zou je zeggen, in een piepklein basketballand dat we zijn, maar nee ieder voor zich en god voor ons allen blijkt maar weer eens. Hoe tekenend is dit voor basketbal in Nederland?
Hey Leon. Ja dat is natuurlijk het aloude verhaal van het Nederlandse basketbal waarbij welbegrepen eigenbelang zoals Rinus de Jong ooit de halve Eredivisie van tenminste een Amerikaan voorzag – speelt er dit weekend op dat gebied niet iets groots in Den Bosch?!? – dat is tegenwoordig bijna ondenkbaar. Maar ik weet dat er bij minimaal een tegenstander wel degelijk meegedacht en -geholpen wordt om Windmills te helpen overleven. Dus het beeld is niet gitzwart. 

Maar als je Advocaat voor de Duivel speelt…ja, er zijn wel erg veel teams die direct zouden profiteren – tenminste optisch en op korte termijn dan natuurlijk – van een eventueel schrappen van Windmills uit de ranglijst. Maar het lange termijn en algemeen basketbal belang – ook van die andere negen FEB-clubs – kan natuurlijk niet anders luiden dat het in een ieders belang is dat er niet weer een club wegvalt, niet weer negatieve energie voor het Nederlandse basketbal. Terwijl een Cindarella-story in Dordt weleens juist heel veel positieve energie kan losmaken.
Hey Aart. Tot slot. Ik hoop dat het goed komt, maar heel optimistisch ben ik niet, 50/50 hooguit. Wat verwacht jij dat er op 11 april gaat gebeuren als Windmills thuis zou moeten gaan spelen tegen ZZ Leiden?
Hey Leon. Ik hoop en verwacht dat Dutch Windmills de competitie af zal maken. ‘Failure is no option’; daarmee signeerde Serge Zwikker ooit een item voor een fan. Ook zo’n in Nederland onderschatte basketballer, die in de USA ongekend groot en populair was. Vooral door zijn gezonde verstand…

LEON KERSTEN & AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten