maandag 23 oktober 2023

!!!AFMAKEN KUDO 1998 _VK-SPORT-REIZEN_Een onvervalst (sport)weekend in Idianapolis (1) Rik Smits dunkend en Arie Luyendijk racend in Indy in het zelfde weekend

 


https://www.volkskrant.nl/sport/een-onvervalst-brabants-weekeinde-in-indianapolis~b260e500/

Een onvervalst Brabants weekeinde in Indianapolis

Gadegeslagen door hysterische Hoosiers vliegen en dunken dit weekeinde twee Brabantse sportmiljonairs door Indianapolis. Arie Luyendijk jaagt er met een topsnelheid van 360 kilometer per uur over het asfalt, Rik Smits attaqueert de basket met zijn 2,24 meter lange lichaam....

TIM OVERDIEK23 mei 1998

Van onze medewerker

Tim Overdiek

INDIANAPOLIS

Mocht de wereld vergaan, dan zal dat in de Amerikaanse stad vermoedelijk niet worden opgemerkt. 's Lands beroemdste autorace, de Indy 500, wordt zondag verreden, met Luyendijk als titelverdediger. En zaterdag spelen basketballer Smits en zijn Indiana Pacers een cruciale wedstrijd tegen NBA-kampioen Chicago Bulls.

De Flying en Dunking Dutchmen zijn de hoofdrolspelers in een onovertroffen sportspektakel. Talloze gebouwen in Indiana's hoofdstad zijn voorzien van spandoeken met leuzen als Go Pacers Go. En de hele maand mei is toegeleefd naar de autorace op de Brickyard.

Op dit majestueuze racecircuit zullen naar schatting 350 duizend toeschouwers gedurende twee uur het geraas van de auto's volgen. Na afloop volgt de traditionele huldiging van de winnaar in Victory Lane, waar geen champagne maar melk over de lippen van de snelste rijder zal vloeien.

In 1911 voltooide Ray Harroun als eerste de 500-mijlsrace, die zou uitgroeien tot de meest aansprekende wedstrijd in de Verenigde Staten. Wie hier de rest van het deelnemersveld voor blijft en, minstens zo belangrijk, zichzelf in de hand weet te houden, zit als topcoureur voor de rest van zijn leven gebeiteld.

Luyendijk (44) won voor het eerst in 1990. Vorig jaar zegevierde hij opnieuw. 'Eén moment van concentratieverlies, en het circuit eet je met huid en haar op', zei Luyendijk ooit, die het parkoers kan dromen. Dit jaar wist hij zich op het nippertje te kwalificeren.

Door een splitsing in de overkoepelende organisatie is de sportieve kwaliteit van de Indy 500 ietwat afgenomen. De allure van de wedstrijd blijft evenwel onaangetast, evenals het dagenlange volksfeest dat vergelijkbaar is met de TT van Assen, maar dan in het kwadraat.

Die uitstraling heeft vooral te maken met de geschiedenis van het evenement, zoals dat ook geldt voor de historische basketbalwaanzin in Indiana. Sinds jaar en dag is de balsport er razend populair, al kwam Indiana Pacers er qua publieke geliefdheid tot voor kort altijd bekaaid af.

Profbasketbal kon de Hoosiers, zoals de bijnaam van de bevolking luidt, nauwelijks bekoren. Vooral de wedstrijden op middelbare scholen en universiteiten worden massaal bezocht. Basketbal vormt voor opgroeiende jeugd the great adventure.

The State, het high school-kampioenschap, houdt 's winters 4500 jongens in de leeftijd van veertien tot achttien jaar in de greep. Er is een bekende speelfilm op gebaseerd. In Hoosiers (letterlijk: groots in omvang) speelt Gene Hackman de coach van de Huskers, het team van Hickory High School.

Het waar gebeurde verhaal speelt zich af in 1951, en laat zien hoe ingrijpend basketbal is op het gemeenschapsleven. De prestaties van de ploeg weerspiegelen het (gebrek aan) succes in het onbeduidende dorpje. Na een seizoen vol tegenslagen winnen de Huskers verrassend het kampioenschap van Indiana, de hoogst denkbare titel.

Uit een ander gehucht, French Lick, komt een van Amerika's beste basketballers. Larry Bird doorliep als grote belofte de jeugdrangen, en groeide bij Boston Celtics uit tot een van de smaakmakers in de NBA. Hij personifieert de basketballer uit Indiana: weinig klagen, hard werken en bij succes niet naast je schoenen gaan lopen.

Om die reden spraken de duurbetaalde vedetten van Indiana Pacers lang niet tot de verbeelding. Dat had ook te maken met uitblijvende prestaties. Pas in 1994 zou Indianapolis de profspelers definitief omhelzen, toen voor het eerst de finale van de Eastern Conference werd bereikt. Dat succes werd een jaar later herhaald, en sindsdien is Pacer-mania een ingeburgerd verschijnsel.

De clubleiding plaatste een meesterzet door dit seizoen oud-speler Bird als coach van de Pacers te contracteren. Daarmee heeft de club wortel geschoten als samensmelting van topbasketbal met pure passie voor de sport. Bird werd tot coach van het jaar uitgeroepen, nadat de Pacers 58 van de 82 wedstrijden wonnen.

Twee van die zeges waren tegen Chicago Bulls, dat vandaag met een 2-0 voorsprong naar Indianapolis komt. 'Het zelfvertrouwen is niet geslonken', zegt de Eindhovense center Rik Smits, wiens ploeg vier keer moet winnen om de NBA-finales te halen.


Sport

Reporta­ge WK breaking

Breaking is straks olympisch: presteren op keiharde beats met indrukwekkende hoogstandjes

sport

Waar het voor Maurice Steijn allemaal de verkeerde kant oprolt, gaat het met zoon Sem geweldigGeen opmerkingen:

Een reactie posten