zaterdag 21 februari 2015

SPM Shoeters Den Bosch vs. FraPort Frankfurt Skyliners; Schaken op Hoog Niveau!

Aart Dekker zag twee Wedstrijden en twee Verlengingen in 26 uur. Hij genoot en huiverde, en zag stof genoeg voor een stuk of wat Verhalen. Deze zullen in hoog tempo on-line komen.

2015 02 19 (1)

Schaken op Hoog Niveau!

Ik schreef het al in mijn preview: ik had liever gezien dat SPM Shoeters Den Bosch het publiek nu eens een keer geen 'Kraker van de eerste orde' – dus geen wedstrijd met een hoge amusementswaarde – maar 'gewoon' een droge overwinning met een plus van 6-10 punten af zou hebben geleverd. Maar dat zat er dit Europese Seizoen 2014-2015 dus blijkbaar eenvoudigweg niet in. Dus kunnen we nog voor de laatste wedstrijd – uit bij Tartu – alvast wat evaluren.

Den Bosch haalde dus wel de Tweede Ronde, en speelt dus zes keer meer dan vorig seizoen. En net als vorig seizoen zat nog verder doorstoten er geheel in, maar werden wedstrijden – vaak nipt – verloren die net zo goed in winst hadden kunnen worden omgezet. Daarmee speelde Shoeters zich net niet naar de Kwart-Finale, en dat is goed beschouwd natuurlijk hartstikke goed, gezien budgetten en grote verschil in niveau – vooral wat betreft het aantal sterke tegenstanders per League – van de verschillende competities.

Den Bosch was wisselvallig in de meeste wedstrijden, en wisselde – vaak binnen dezelfde wedstrijd – periodes van heek erg hoog niveau – met name als het ging om kwaliteit van teamspel, maar er was ook regelmatig sprake van een of meer spelers die individueel gave prestaties afleverden, alleen dan wel vaak net een mannetje te weinig met zo'n uitschieter – af met verbijsterend slechte 'stretches'. Veel van die wisselvalligheid kan mijns inziens worden toegeschreven aan het feit dat alle drie de Amerikanen in Den Bosch jong en onervaren zijn, maar normaliter – dus in de DBL – wel dragende spelers zijn wat betreft scoren. Haalden Denson en Curry gemiddeld zeer aanvaardbare cijfers, deze gingen wel vergezeld van – vaak korte – 'Black- en/of White-outs'.

Die momenten kostten SPM net die paar winstpartijen die het team zorgeloos in de volgende Ronde hadden kunnen brengen. Jammer, maar niet erg verbazingwekkend.

Reggie Johnson begon zeer sterk – ik schreef laaiend enthousiast over hem na de eerste wedstrijd tegen Brindisi, maar dat was klaarblijkelijk te optimistisch, en dus te snel – grofweg mag ik denk ik stellen dat de zware man onder de ring zich tijdens deze paar Europese maanden steeds een beetje meer de verkeerde kant op ontwikkelde. De laatste wedstrijd tegen Frankfurt deed hij af en toe iets goeds, maar zijn foute en non-inbreng in de rest van zijn beperkte speeltijd nihilleerden die positieve inbreng volledig... Ook hij had dus met relatief weinig extra inbreng kostbare punten extra binnen kunnen brengen, dat deed hij te weinig, en dat is ook jammer – maar dan van een zorgwekkender aard – .

De Nederlanders presteerden over het algemeen zoals je van hen mocht verwachten, soms zelfs nog wel wat meer dan dat. Ik heb wel het gevoel dat zowel het niveau van basisproductie van nieuwkomer Arvin Slagter – en de optimale chemie tussen hem en zijn teamgenoten – nog ruimte voor verbetering laten. Hij had fantastische momenten, en bracht ook vaak de 'extra Glue' op de vloer, maar mijn gevoel zegt dat er meer uit kan komen. En dat dat ook moet om Den Bosch weer eens een Kampioenschap binnen te zien halen.

Blijft over: de factor coaching. Laat ik daar kort over zijn: ik zag woensdag de laatste 15 minuten 'een Partij Schaak op hoog Niveau', en ik noemde al dat de factor 'Team' de mooie prestaties voor een goed deel verklaart. Dit lijkt me veelzeggend genoeg: 'Petje af voor Sam Jones en Sander van der Holst!' En dat is dan weer pas mogelijk als ook de organisatie als geheel haar werk goed heeft gedaan...

Het is voor de Bosschenaren te hopen dat de extra- en moedige investering in Europees Spelen zich verderop in het seizoen terugbetaalt!

Dus al-met-al: Amusementswaarde een 9, mooi resultaat, en toch (een beetje, maar niet te lang) balen...want er zat nog meer in!




AART DEKKER meer -- Basketball

Sam Jones (een Echte Topper in het Nederlandse Basketball (TiNBB) & Brandyn Curry & ValmoKriisa - Persconferentie na SPM SHoeters Den Bosch vs. Tartu)

Extra's (volgen later):


Matthijs Groot op Twitter clipje

'Maaspoort... LAAT JE HORUUUUHH! #eurochallenge #basketbal #DenBosch'


Fraport Skyliners (GER) v SPM Shoeters (NED) – Full Game – Last 16 – 2014-15 EuroChallenge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten