woensdag 25 februari 2015

Twee Wedstrijden in 26 Uur(3): Het Debuut; Naigel Onuoha

Aart Dekker zag twee Wedstrijden en twee Verlengingen in 26 uur. Hij genoot en huiverde, en zag stof genoeg voor een stuk of wat Verhalen. Deze zullen in hoog tempo on-line komen.

Aflevering-3: Het Debuut; Naigel Onuoha


Het werd in een bijzinnetje van het verslag op de DBL-site gemeld, dus de schrijver van dienst(?) heeft zeker niet verzaakt. Maar eigenlijk is het feit op zich veel meer dan een bijzinnetje waard...daarom dus dit stukje.

In de marge van een door velen – ten onrechte – blijkbaar als marginale wedstrijd beschouwde; er zaten, voor zo'n belangrijke en spannende wedstrijd, echt niet genoeg Rotterdammers en Amsterdammers op de tribunes van de fraaie 'Bovenzaal van het Topsportcentrum Rotterdam' – gebeurde iets unieks; iets wat in de hoogste Nederlandse Mannen-competitie misschien eens per zoveel seizoenen voorkomt...



Een (net) zestienjarige talentvolle speler maakte zijn Eredivisie-debuut.

Dat gebeurt echt niet zo vaak! Ik herinner me Arvin Slagter, Sjors Besseling, en misschien – van die lichting – ook nog Thies Teeuwkens – zou het toeval zijn dat allen bij Rotterdam debuteerden? – Natuurlijk gebeurt het vaker, maar (mijn inschatting) niet zo heel erg vaak. Misschien dat Jacob Bergsma het uit zijn formidabele database kan toveren? En anders: ik zou zeggen “Reageer, maar dan graag met bewezen feiten, en dus niet met vage herinneringen – zoals ik hierboven – , maar met namen, rugnummers, teams en concrete debuutdatum!”

De debutant heet dus Naigel Onuoha. In januari 16 jaar geworden; dus echt HEEL JONG!Een speler die bij Rotterdam-Zuid (RZ) begon, door het 'Olympic Stars - het Programma van de helaas veel te vroeg overleden 'Gigant van Rayon West', Ruud Sparrenboom en Sid Bruinsma -  al snel op een veel hoger plan werd getrokken. Natuurlijk in het systeem van Rayon West Jeugdselecties terecht kwam. Overstapte naar Challenge Sports Rotterdam Basketball College. Afgelopen zomer met Sid Bruinsma en wat andere talenten een trip naar Amerika maakte, door een ware blessuregolf in de MU16-selectie als extraatje toch nog mee mocht naar het Fiba-Europe MU16-B-Divisie EK, en daar in een moeite door de volgende Stats neerzette:

ACCUMULATED STATISTICS
8G  28.1Min  35/75FG (46.7%)  35/70(2p, 50.0%)  0/5(3p, 0.0%)  18/43FT(41.9%)  4.0OR  5.3DR  9.3TR  2.0AS 2.0TO  2.5ST  3.0BS  2.1PFc  5.1PFd  88Tpts  11.0Ppg

STATISTICAL RANKINGS
» Ranks #7 in Double-Doubles (4) 
» Ranks #5 in Offensive Rebounds (4.0) 
» Ranks #19 in Minutes (28.1) 
» Ranks #10 in Drawn Fouls (5.1) 
» Ranks #13 in 2 Pts Field Goal Percentage (50.0%) 
» Ranks #14 in 2 Pts Field Goals Attempted (8.8) 
» Ranks #3 in Blocked Shots (2.0) 
» Ranks #7 in Total Rebounds (9.3) 
» Ranks #11 in 2 Pts Field Goals Made (4.4) 
» Ranks #10 in Field Goal Percentage (46.7%) 
» Ranks #4 in Steals (3.0) 
» Ranks #18 in Free Throws Made (2.3) 
» Ranks #12 in Defensive Rebounds (5.3) 
» Ranks #8 in Free Throws Attempted (5.4)

Zijn officiële 'Players-page' bij FibaEurope vindt u:   --  Hier  -- 



Naigel Onuoha dus, wat was zijn 'Statsline' tegen Apollo Amsterdam?

Nr.22 Onuoha, Naigel 8MP 0TP 0-0(2p) 0-0(3p) 0-0FT 0OR 0DR 0TR 1ST 0TO 0AS 0BS 1PF

Een 'Slechtdenker'/reaguurder zal zeggen: “Ach, acht minuten; alleen maar nullen! Is dus ook niks...” Ik zeg juist: “Alleen maar nullen, en WEL ACHT MINUTEN! Dat is dus goed; hij maakte geen fouten, deed geen doldrieste dingen, HEEL GOED – voor een debuut dan.”

Maar iedere kenner die Naigel zag debuteren – de meesten daarvan kenden hem trouwens hoogstwaarschijnlijk al – anders zijn het geen 'Echte Kenners'... – die zagen nog meer dan een heel jonge speler die een paar minuten foutloos inviel...die zagen een 'Talent', een jonge speler met toekomst, die – maar dat spreekt vanzelf – nog een lange weg te gaan heeft, nog heel hard zal moeten werken en leren, zeker een jaar of tien lang, iemand die de juiste keuzes zal moeten gaan maken – en dat is nog niet zo gemakkelijk(!) – , tijdens zijn 'Ups' zijn voeten aan de grond moet zien te houden, en door zijn 'Downs' heen zal moeten vechten..!

Maar: de kop is eraf, Naigel Onuoha; 'Remember where you read it first...'


AART DEKKER   Meer Basketball op zijn  -- Weblog  -- en andere onderwerpen:  --  Hier  --

Meer foto's:







Geen opmerkingen:

Een reactie posten