woensdag 23 december 2015

NIEUWS! / SCHANDAAL / POLITIEK NEDERLAND / VVD / FLUTTE-II / ENERGIE / KLIMAAT / KAMP / NIEUWS: En 'Ja hoor, de VVD/Kamp/Rutte heeft het weer Voor Elkaar; Energieplan Weggestemd...dus hoeft Kamp nu geen Windmolens op Zee te bouwen...

Originele artikel op Trouw.nl en links naar samenhangende artikelen  ---  Hier  ---

Bouw windmolens op zee vertraagd, energieakkoord in gevaar

Bart Zuidervaart, redactie politiek − 22/12/15, 23:28
© anp. Minister Henk Kamp (economische zaken) tijdens het debat in de Eerste Kamer.
De bouw van grote windmolenparken in zee loopt zeker een half jaar vertraging op. De doelen uit het energieakkoord raken hierdoor nog verder uit zicht. Dit is het gevolg van het sneuvelen van de wet Stroom, dinsdagavond in de Eerste Kamer.
Een  meerderheid (CDA, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor Dieren, 50Plus en OSF) stemde uiteindelijk tegen het voorstel van minister Kamp (economische zaken). In deze wet wordt Tennet aangewezen als netbeheerder op zee. Het staatsbedrijf moet zorgen voor de kabels tussen het land en grote 'stopcontacten' bij de windparken, waar de turbines op aangesloten kunnen worden.

Strakke planning
Het afschieten van de wet zorgt voor problemen. Kamp wil de parken pas laten ontwikkelen, als wettelijk is geregeld dat Tennet verantwoordelijk wordt voor de infrastructuur. "De planning is heel strak", zei de minister in het debat. Het energieakkoord leunt zwaar op windenergie. Zonder snelle aanleg van de grote windmolenparken voor de Noordzeekust, geen 14 procent duurzame energie in 2020. En geen 16 procent in 2023. Het energieakkoord komt nu nog verder onder druk te staan.

Als eerste wordt het windmolenpark voor de Zeeuwse kust ('Borssele') gebouwd. Het project was, hangende dit debat in de Eerste Kamer, al enkele weken opgeschort. Kamp hoopte energiebedrijven zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de rol van Tennet. Tijdens het debat voerde Kamp de druk op de oppositie tot het maximale op:  "Als de exploitanten van de windparken straks zelf de kabels naar de kust moeten trekken", zei hij, "kost dat 3 miljard euro extra." En die rekening belandt uiteindelijk bij de consument. De minister wees ook op de dreigende vertraging, minimaal zes maanden.

Opsplitsing energiebedrijven
De oppositie was onvermurwbaar. Zij hikken aan tegen een ander onderdeel van de wet Stroom, namelijk de verplichte opsplitsing van de Nederlandse energiebedrijven. Het kabinet wil niet dat het netbeheer in dezelfde handen is als de levering van gas en elektriciteit. Want als een energiebedrijf failliet gaat, zou ook het netwerk kunnen omvallen. En dat is onwenselijk, vindt Kamp.

Tot op de dag van vandaag verzetten Eneco en Delta zich tegen de splitsing. Zij wijzen erop dat andere EU-landen deze verplichting niet kennen. Volgens de energiebedrijven kost het afstoten van het distributienet veel banen.

Een meerderheid in de senaat steunt Eneco en Delta. Een motie van CDA en SP die opriep tot het uit de wet halen van de gedwongen splitsing, werd gesteund door 42 senatoren, een Kamermeerderheid.

Kamp wilde van geen wijken weten. Het kabinet zal de (aangenomen) motie niet uitvoeren, zei hij stellig. De ramkoers resulteerde uiteindelijk in een forse nederlaag voor het kabinet en de minister in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten