donderdag 7 april 2016

INTERNATIONAAL BASKETBALL BIJ DE BUREN BELGIE / ANTWERP GIANTS: Giants Missen Final-4 Fiba EuroCup

De Antwerp Giants hadden een mooi en lang Internationaal Club-seizoen in de Fiba EuroCup, maar dat is vandaag ten einde gekomen met verlies in de derde en beslissende wedstrijd in het Italiaanse Varese...

Overgenomen van 'de Gazet van Antwerpen', originele bericht - en nog veel meer -   ---  Hier  ---


VARESE - PORT OF ANTWERP GIANTS 105 - 93

Geen Final 4 voor Port of Antwerp Giants

 Print


Geen Final 4 voor Port of Antwerp Giants
Foto: WAS

Geen primeur en dus Final 4 voor Port of Antwerp Giants. De havenploeg verloor de beslissende derde wedstrijd van de Final 8 van de FIBA Europe Cup in Varese. Na 2001 en 2010 eindigt de campagne van de Giants weer in de kwartfinale en was er dus geen primeur en eerste Europese halve finale.


Port of Antwerp Giants mag echter terugblikken op een geslaagde Europese campagne. De succesvolste zelfs in het twintigjarig bestaan van de club sinds de overstap van Mechelen naar Antwerpen. Van de 17 wedstrijden werden er maar liefst 13 gewonnen. In de Lotto Arena bleef het ongeslagen (8 op 8) en vooral de uitschakeling  met een 2-0 in de Final 16 van het kapitaalkrachtige ASVEL Villeurbanne van voorzitter/eigenaar Tony Parker was indrukwekkend.

Het Italiaanse Varese was echter  te sterk. Vorige week had de havenploeg de tussenstand in deze best of three in Antwerpen nog op 1-1 gebracht. De belle in de met 3.000 toeschouwers gevulde Palawhirpool bracht echter geen stunt.
De derde meest succesrijkste basketbalploeg ooit in Italië
De start van Port Antwerp Giants was nochtans collectief sterk en bracht een 2-7 bonus. Defensief klopte het plaatje niet en de selectie van Port of Antwerp Giants ging dan ook totaal de mist in.
Maalik Wayns  en Chris Wright straften de lakse verdediging van de Giants onmiddellijk af. Na het eerste kwart hadden de Italianen tegen een statisch Port of Antwerp Giants dan ook een 29-21 bonus beet.
De Giants waren  in de eerste helft vooral defensief  niet op de afspraak.  Kwame Vaughn, Carleton Scott en co. reageerden een stap te traag en het duo Brad Waldow en Kevin Langford was in the paint ook niet aanwezig. De Antwerpse verdediging bleef te traag acteren en de Italianen drukten na 29-21 dan ook door een 55-40 voorsprong halfweg.
De peptalk van coach Roel Moors tijdens de rust bracht geen ommekeer. Integendeel, de Giants bleven steriel acteren en een Maalik Wayns en zijn ploegmaats drukten dan ook heerlijk door naar 84-64. In het slotkwart kon Port of  Antwerp Giants nog wat milderen. De remonte (99-85) kwam echter te laat om Varese nog te bedreigen. De zeventiende Europese partij van Port of Antwerp Giants bracht dan ook een logische nederlaag.
Varese-Port of Antwerp Giants 105-93
Varese: Davies 10 , Wayns 23, Varanauskas 1, Testa 0, Cavalliero 0, Wright 18, Campani 16, Kangur 6, Ferreiro 17, Kusiks 14
Port of Antwerp Giants: Kanda 6, Waldow 17, Smith 26, Mckinney 11, Vervoort 0, Mwema 8, Schoepen 6, Vaughn 6, Marchant 6, Scott 5


Voor deze wedstrijd gold trouwens het volgende - het was dus niet zomaar een resultaat!

Port of Antwerp Giants kan vanavond, als het Varese wipt in de Final 8, als zesde Belgische ploeg ooit naar een halve finale van een Europese beker. Voor de Giants zou het, sinds de overstap (1995) van Mechelen naar Antwerpen, ook een primeur zijn.
In 2001 (Saporta Cup) en 2010 (Eurochallenge) bereikte Port of Antwerp Giants de kwartfinale van een Europese beker. Tegen Varese en in de nieuwe FIBA Europe Cup heeft het vanavond in de belle van de Final 8 de kans om beter te doen. Twee weken geleden was Port of Antwerp Giants, dat toen net ontsnapte aan de aanslag in Zaventem, na een lange reis vermoeid en emotioneel een wrak.
"Op één zwak kwart na speelden we een goede wedstrijd, maar konden een nederlaag niet vermijden," zei coach Roel Moors. Vorige week in de "do or die" wedstrijd in de Lotto Arenastelde de havenploeg met een sprankelende wedstrijd orde op zaken en sleepte een beslissende belle uit de brand. "Neen, die zege tegen Varese vond ik geen stunt. We hebben respect voor de Italiaanse ploeg, maar zij zijn zeker niet beter dan ons. Als we als één blok spelen, strak verdedigen en offensief elkaar vinden heb ik vertrouwen in een goede afloop en dus de kwalificatie voor de Final 4 van de FIBA Europe Cup," aldus Jean-Marc Mwema.

 Port of Antwerp Giants, de laatste Belgische vertegenwoordiger in het basketbal in Europa, werkt vanavond zijn 17de Europese wedstrijd van het seizoen af. In de Lotto Arena boekte het een indrukwekkende 8 op 8. Op verplaatsing waren er knappe zeges in onder meer Sofia, Benfica Lissabon, Cibona Zagreb en ASVEL Villeurbanne.
In de geschiedenis van het Belgische basketbal bereikten enkel Standard Luik (1972), Racing Mechelen (1973), Oostende (1999 en 2011) en Ieper (2001) en Bergen (2008) een halve finale van een Europese beker. Twee Belgische club speelden een Europese finale: Racing Mechelen(Port of Antwerp Giants, speelt met het stamnummer van Racing Mechelen, red) in 1973 (verlies Cantu) en Bergen 2008 (verlies, Riga). Uitkijken of Port of Antwerp Giants zich vanavond bij dit select clubje voegt? Chalon, dat Oostende wipte in de Final 16, Frankfurt en Krasnoyarsk zijn al gekwalificeerd voor de FInal 4 die op 29 april en 1 mei waarschijnlijk in het Duitse Frankfurt doorgaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten