donderdag 5 januari 2017

HIER WORD IK VROLIJK VAN! / POSITIEF / DORDRECHT TERUG IN EREDIVISIE? / DBL / LICHTPUNTEN TOEKOMST / ROWIC DORDRECHT: 'DORDRECHT WIL EREDIVISIEBASKETBALL'

Ook al ben ik er al bijna 30 jaar weg, ik zie toch nog steeds mijn eerste Basketball-vereniging -Rowic, Dordrecht- als 'mijn club', zelfs ondanks het feit dat ik met Jan Lievaart en Frank Egelie, en de Mannen van het Eerste Uur -Team Ten!- in 1993 de Basketball Vereniging Team Ten Dreamers The Hague oprichtte, en daar tien jaar lang mijn ziel en zaligheid in legde.

Het deed me dan ook groot plezier de laatste jaren te zien dat er nieuw leven werd geblazen in Rowic, terwijl die club het jarenlang daarvoor toch wel erg moeilijk had. Ik ben er vorig seizoen een paar keer poolshoogte wezen nemen -op verzoek van o.a. Derrick Veira trouwens, ook jarenlang TTD'er bij ons in Den Haag, en nu tomeloos actief op het Technische vlak in Dordt- en was ook aanwezig bij de Jubileum-viering van de club; en dat voelde goed, heel goed! De nieuwe bestuurders, de sfeer in de zaal bij een training; een opsteker!

Om dan nu te lezen dat er zelfs al gewerkt wordt aan een mogelijke terugkomst in de Eredivisie/DBL is weer een bewijs dat het de goede kant uit gaat in Dordrecht, en dat is helemaal heerlijk!

Martin Hoekstra schreef er het volgende verhaal over, hij is bezig aan een serie van zes potentiele uitbreidingen van de DBL; zouden al die zes het ook voor elkaar krijgen zou de DBL van 8 naar 14 teams kunnen groeien, en dat zou een ander bewijs leveren van mijn stelling 'Dat we er nog lang niet zijn en er nog veel werk aan de winkel is, maar dat er lichtpuntjes genoeg zijn in het Nederlandse Basketball om positief te zijn; en wel zonder (te) Roze Bril!!

DORDRECHT WIL EREDIVISIEBASKETBAL
Door Martin Hoekstra
OEGSTGEEST, 3 januari 2016 – Onlangs organiseerde het bestuur van de DBL een meeting voor potentiële nieuwkomers. Liefst zes initiatiefnemers meldden zich op deze bijeenkomst. Vandaag brengen we deel vier: het initiatief voor de terugkeer van eredivisiebasketbal in Dordrecht.
Basketbal heeft ook in Dordrecht een eredivisieverleden, zij het beperkt. Van 1973 tot en met 1975 speelde Rowic, gesponsord door Frisol, voor het eerst op het hoogste niveau. Alan Hale, de zwager van Rick Barry, en Martin Petersen waren de Amerikanen in Dordrecht en zij namen in het eerste seizoen de vierde (Hale) en achtste (Petersen) plaats op de topscorerslijst in. Ids Tijsseling was verreweg de beste Nederlander in het seizoen waarin de nieuwkomer op de elfde plaats (er waren toen veertien teams) eindigde.
Het seizoen daarop eindigde Rowic met slechts zes overwinningen als dertiende en laatste. De keuze werd gemaakt om een stapje terug te doen. Dave Webber eindigde als zevende op de topscorerslijst, voor Hale was de elfde plaats weggelegd. Roel Tuinstra (27ste) en Vespa Emanuelson (52ste) waren de scorende Nederlandse spelers.
Drie seizoenen later (in 1978) keerde Frisol Rowic weer terug in de eredivisie. Met Maarten van Gent als fulltime trainer/coach aan het roer kreeg de jeugd in Dordrecht alle ruimte. David Moore was de Amerikaanse guard die in het seizoen 1978/1979 topscorer van de ploeg werd. Van alle spelers in de eredivisie moest hij alleen Arthur Collins voor zich dulden. Moore haalde ook het All*Star Team. De Canadese Nederlander Jim Zoet, die later nog kortstondig in de NBA belandde, was de beste rebounder van de ploeg die op vrijdagavond haar thuiswedstrijden afwerkte en als achtste van de tien ploegen eindigde. René Ridderhof, Hans Heijdeman, Rijk van Dongen en Aart Dekker pakten hun eerste minuten in de eredivisie mee.
Jeugd was iets waar men in Dordrecht in die tijd veel waarde aan hechtte. Natuurlijk waren er sterke Amerikanen, zoals later Jimmy Moore (All*Star in het seizoen 1980/1981) en Rick Lewis, maar de focus lag toch voor een groot deel op de jeugd. Ridderhof en Heijdeman groeiden snel uit tot volwaardige eredivisiespelers. Jonge spelers als Edu Bolte, Marco de Waard, Raymond Bottse, Eric Pieters klopten ook al aan de deur. Vooral De Waard en Bottse hebben later nog een mooie basketballoopbaan gehad.
Na 1982 was het echter gedaan met eredivisiebasketbal in Dordrecht. Als het aan Ton Sels ligt, keert topbasketbal in Dordrecht terug. Niet vandaag, maar op de langere termijn. “We staan nog helemaal aan het begin”, stelt Sels, de man achter de stichting Touch of Dutch. “We zitten nog in het denkproces, maar hebben wel ideeën hoe het zou moeten worden. Op z’n vroegst richten we ons op het seizoen 2018/2019.”
Hoewel Sels aangeeft dar de plannen voor een terugkeer van eredivisiebasketbal in Dordrecht zich nog in het beginstadium bevinden, heeft hij al oriënterende gesprekken gevoerd met een aantal bedrijven. “We willen ook partners uit de Verenigde Staten erbij betrekken. Met name partijen die betrokken zijn bij de NBA en zelf Nederlandse roots hebben.”
Speelde Frisol Rowic nog in de Sterrenburg, tegenwoordig is de Sportboulevard de thuishaven van Rowic. Sels is vooralsnog van plan om de huidige faciliteiten te gebruiken. Net als in het verleden hecht hij ook veel waarde aan de koppeling met een jeugdopleiding.
Er zijn inmiddels goede contacten in Iowa, onder meer met het daar gevestigde Dordt College. “Het basketbalteam van dit college is de Dordt Defenders. We zijn in overleg om dit team voor een trip naar Nederland te halen.”
Bron: basketballeague.nl

En dan is er ook weer dit, wat -als ik het goed begrepen heb- ook lang niet het geval was:


Ook Den Haag is onderdeel van de lijst van zes, en daar is Erik Duin een trekker, ook al een Oud-TTD'er...ik kom er later op terug, maar dat hij ermee bezig is, na al het goede werk dat hij eerder in St4R investeerde, geeft me ook al het gevoel dat we bij TTD niet voor niets zo hard hebben gewerkt..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten