dinsdag 31 januari 2017

NBA / LUOL DENG & THON MAKER / MART SMEETS IN TROUW / TRUMP BAN: 'NBA-sterren uit Zuid-Soedan in onzekerheid'

Luol Deng
MART SMEETS − 31/01/17, (Originele artikel op Trouw.nl --- Hier ---)

twijfel | Ook topbasketballers weten niet of ze veilig zijn voor de nieuwe immigratieregels.


Vertegenwoordigers van twee NBA-ploegen, de Milwaukee Bucks en de Los Angeles Lakers hebben samen met de leiding van de NBA bij het US State Department aangedrongen op een duidelijke standpuntinname in de gevallen van hun in Zuid-Soedan geboren spelers Thon Maker en Luol Deng. Soedan staat, sinds afgelopen vrijdag, op de verboden inreislijst van president Donald Trump.
Thon Maker


Beide spelers zijn geboren in de stad Wau, zijn, samen met hun families, onafhankelijk van elkaar, gevlucht uit Soedan en hebben wereldreizen ondernomen om tenslotte in de USA profbasketballer te kunnen worden. Maker koos in 2002 voor de Australische vluchtroute, draagt ook het paspoort van dat land, woonde ook twee jaar in Canada, maar heeft ook nog een Soedanees paspoort.

Deng, zoon van een Soedanese minister, vluchtte via Egypte, kwam in Engeland uit, studeerde daar en verhuisde later naar de USA, waar hij een geëerd professional werd die al tien jaar in de top van de NBA speelt. Hij reist op zijn Britse paspoort, maar draagt, net zoals Maker, eveneens een Soedanees paspoort.

Vertegenwoordigers van het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben de basketbalorganisaties nog geen antwoord gegeven. Coach Jason Kidd van Milwaukee gaf, op zijn eigen manier, wel een antwoord aan Trump, diens regering en het Amerikaanse sportpubliek. Voor de zaterdagse wedstrijd van Milwaukee tegen Boston greep de coach naar het wapen van de subtiele, maar wel duidelijke tegenaanval. Maker, die weinig speeltijd heeft bij zijn Bucks, maar een geliefde speler bij het publiek is, werd door Kidd in de basisopstelling van Milwaukee gezet, hetgeen een stormachtige ovatie van het publiek opleverde.

De NBA liet weten dat 'de NBA een sportorganisatie is die spelers van over de hele wereld herbergt. Wij brengen het beste van basketballers van over de hele wereld bij elkaar, zonder naar afkomst en religie te kijken'.

Tranen

Voor de wedstrijd tussen de Minnesota Timberwolves en de Brooklyn Nets sprak Nets-speler Rondae Hollis-Jefferson, in de USA geboren en moslim, de pers toe. Hij stelde, zijn tranen nauwelijks bedwingend: "Ik voel me hier emotioneel zeer bij betrokken, ik ben onderdeel van de Amerikaanse moslimwereld en ik vind dat deze hele zaak op een andere manier behandeld kan worden. Ik hoop dat meer mensen zich durven uit te spreken en voor hun gevoelens durven uit te komen. Uiteindelijk is dit alles bullshit."

Golden State Warriors-coach Steve Kerr, die zijn vader in 1984 verloor bij een terroristische aanslag in Beiroet, sprak zich ook hard uit. "Op deze manier houden we geen terrorisme tegen, we creëren slechts chaos en angst bij velen."

*

Mart Smeets was onlangs voor Trouw in de States en schreef de volgende serie artikel voor dagblad Trouw:


*

Trump ontsloeg trouwens gisteren de democratische Sally Yates, waarnemend minister van justitie in de VS - omdat Trump nog zowat geen benoeming op tijd rond had, en het overgrote deel van de politiek te benoemen functionarissen nog niet ingevuld zijn; zonder de Democraten die dus op verzoek van Trump tijdelijk blijven zitten omdat het land anders zonder bestuur zou zitten (een negatief unicum!), ontslagen omdat deze niet overtuigd was van de wettelijkheid van de orders van Trump, en haar ambtenaren opdracht had gegeven het besluit van Trump niet te verdedigen bij de vele rechtzaken die op dit moment overal in de USA lopen...

Trouw schrijft hierover: --- Dit ---

*

Barack Obama (oorspronkelijk jurist, en normaal de terughoudendheid zelve) zei op zijn beurt, gaf commentaar op de chaos in de USA op dit moment het volgende:

Obama prijst demonstranten, bedrijven keren zich tegen Trump

30/01/17, 23:34  − bron: ANP, AP, Reuters© afp. Duizenden demonstranten verzamelden zich de afgelopen dagen bij onder een vliegveld in Los Angeles om te protesteren tegen Trumps immigratiemaatregel.


Voormalig president Barack Obama heeft via een woordvoerder laten weten dat hij moed put uit het politiek activisme dat hij door heel de Verenigde Staten ziet.
Obama, die het Witte Huis tien dagen geleden verliet om plaats te maken voor Donald Trump, liet ook zijn afkeer van discriminatie blijken. "Obama is het fundamenteel oneens met de neiging onderscheid te maken tussen individuen wegens hun overtuiging of religie'', aldus zijn woordvoerder, Kevin Lewis.

President Trump, die niet expliciet genoemd werd door.....
...
Het hele artikel van Trouw lees je   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten