maandag 16 januari 2017

INTERVIEW / DE WEEK VAN DONAR / FIBA EUROCUP DBL: Kort Interview met Sjoerd Koopmans

Donar Groningen had een hele goede week; met een regelrechte stunt -winnen uit bij BC Enisey in Rusland- werd het Internationale seizoen levend gehouden, en na die lange trip werd in Groningen Zorg & Zekerheid Leiden dik verslagen.

Donar heeft nu nog twee Europese wedstrijden te gaan en kan door aanstaande dinsdag thuis  te winnen van Benfica uit Portugal, weer een mooie finale voor zichzelf arrangeren in de laatste thuiswedstrijd van deze tweede groepsfase.  Of twee keer winst voldoende zal zijn om ook deze groep te overleven staat nog te bezien, maar succesvol mag deze Internationale Campagne toch zeker genoemd worden.

En de club verdient het zeker dat die laatste twee wedstrijden voor een vol en voluit steunend Martini Plaza kunnen worden gespeeld!


Ik was benieuwd hoe een van de jonge spelers van Donar -Sjoerd Koopmans- de afgelopen week beleefde, en stelde hem er een aantal vragen over. Hieronder het Interview, dat gelijk een vervolg is van het Oranje MU20-profiel van 2016 is:


Hoe was de voorbereiding op de heenreis en de wedstrijd?
De voorbereiding op de reis was vooral voldoende kleding meenemen. We hadden van de club allemaal al een dikke winterjas gekregen en die kwam ook zeker goed van pas in Krasnojarsk. We zijn maandag vertrokken maar door het tijdsverschil van 6 uur kwamen we pas dinsdagochtend aan.

De voorbereiding op de wedstrijd was wel relaxed. we hebben de dinsdag dat we aankwamen eerst flink kunnen rusten in het hotel voor dat we gingen trainen. 
De training daar was vooral een training om de lichamen weer wat op gang te krijgen. Woensdagochtend hebben we nog even geschoten en wat tactische dingen doorgelopen. 

Hoe heb jij de wedstrijd beleefd? En hoe het team?
Dit was denk ik een van de mooiste wedstrijden die ik ooit heb meegemaakt. Het is de hele wedstrijd spannend geweest en we hebben als team echt top-basketball moeten spelen om met de winst naar huis te gaan

Hoe was het weer daar, en hoe was het om daar te spelen?
Het was daar zoals je zou verwachten natuurlijk erg koud. op z'n koudst was het geloof ik -25 graden Celsius. De dikke winterjas was voldoende tegen de kou maar je voelt vooral aan je adem dat de lucht zo koud is. Het was een erg mooie ervaring om zo ver van huis in Rusland te spelen. Ik geniet altijd van de buitenlandse trips met Donar maar deze was toch wel het meest bijzonder.

Hoe was het publiek?
Het publiek was eigenlijk vrij rustig. We speelden in een redelijk groot stadion en het was lang niet vol. 

Hoe was het verblijf?
Van het hotel was het slechts 10 minuten rijden naar de sporthal. 
Daardoor hebben we helaas ook niet zoveel van de omgeving kunnen zien.
Het was een prima hotel met goed eten.

Was het feest na de wedstrijd?
Na de wedstrijd was er in de kleedkamer zeker een feeststemming. 
Ook in het hotel tijdens de maaltijd na de wedstrijd was het erg gezellig. 
Daarna is de gezelligheid wel tot in het hotel beperkt gebleven want met het oog op de lange reisdag en de wedstrijd tegen Leiden leek het ons niet handig om Krasnojarsk nog onveilig te gaan maken.

Hoe was de terugreis?
De stemming tijdens de terugreis was erg prettig hoewel het uiteindelijk wel een hele lange dag werd. We haalden in Moskou onze vlucht maar net en toen we in Düsseldorf aankwamen bleken er ook nog een aantal koffers te missen.

En dan weer voorbereiden op tegen Leiden, hoe ging dat?
De voorbereiding op Leiden was natuurlijk vrij rustig omdat we net terugkwamen uit Rusland. De verwachting was wel dat Leiden daar gebruik van zou willen maken dus het was belangrijk dat we ons eigen spel bleven spelen tijdens de wedstrijd.

Hoe werden jullie ontvangen, eenmaal terug in Groningen?
Ik heb uit veel verschillende hoeken erg leuke reacties gehad op onze overwinning. Ik begrijp ook dat er op een gegeven moment meer dan 1600 mensen naar de stream zaten te kijken, en dat midden op een doordeweekse dag! (De wedstrijd werd door het tijdverschil met Krasnojark rond 13h Nederlandse tijd gespeeld, AD).

Maar er waren toen we aankwamen bij het busstation in Groningen geen wachtende fans, als je dat bedoelt.


Hoe gaat het met jouzelf?
Met mijzelf gaat het goed. Ik heb het erg naar mijn zin bij Donar en ben erg dankbaar dat ik mee mag genieten van dit Europese avontuur.
Verder ben ik naast de trainingen en de wedstrijden druk bezig met mijn studie Sterrenkunde.

Vind je dat je progressie boekt?
Ik kan erg veel leren van de ervaring van de spelers bij Donar en natuurlijk van coach Braal. Ik boek zeker progressie. met name door het hoge tempo op de trainingen en van de ervaring die sommige spelers met zich meebrengen.

Wat zijn je eigen verwachtingen van de rest van het seizoen?
Voor de rest van de EuropeCup gaan we als team proberen elke wedstrijd op de top van ons kunnen te spelen. Als we nog verder willen in Europa moeten ook andere uitslagen in ons voordeel eindigen dus dat is nog even afwachten.
In de competitie staan we er natuurlijk erg goed voor maar het is belangrijk dat we richting het einde van het seizoen en de play-offs ons hoge niveau vast weten te houden.
Ikzelf probeer mijzelf te blijven ontwikkelen zodat ik al deze ervaringen ook weer mee kan nemen naar volgend seizoen.

Wat leer je van de EuroCup?
In de EuropeCup zie ik vooral dat alles net een tandje sneller, scherper en slimmer gaat. Het is voor mij als jonge speler erg interessant om te zien wat er nodig is om op een hoger niveau in Europa mee te kunnen spelen.

Ben je al aan de studie begonnen? Hoe gaat dat?

Ik studeer sinds het begin van dit seizoen sterrenkunde aan de RUG. Ik heb het er wel druk mee maar tot nu toe valt het wel te combineren met het spelen voor Donar.


AART DEKKER


De standen van de Groepen in de Fiba Eurocup vind je   ---  Hier  ---

Donar TV met interviews na de winst in Krasnojarsk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten