zaterdag 14 juli 2018

FIBA-EUROPE EK MU20 B-DIVISIE 2018 / ORANGE LIONS / VERSLAG: 'Blijkt Rusland weer Sta-in-de-weg voor MU20 Orange Lions?' - Nederland Verliest Eerste Wedstrijd met

Het lukt de Russische MU20 maar niet om te promoveren naar de A-Divisie, en opnieuw is het gevolg dat de Orange Lions al vroeg in het toernooi een top-land tegenkomt in een sleutelwedstrijd. Oranje begon erg overtuigend; gaf de Russen in de verdediging nauwelijks kansen en viel de Russische basket agressief aan. Dat leverde binnen twee minuten een 9-0 voorsprong en een Time-out van Rusland op. Daarna verdampte de overtuiging in de aanval beetje bij beetje, en slopen er ook verdedigend wat foutjes in. Door een Buzzer-beater van de eigen vrije worplijn van Sam van Oostrum stonden de Lions na een kwart wel met 14-12 voor.

Het eerste deel van het tweede kwart kostte Nederland de wedstrijd; Rusland ging erop en erover in de stand tot bij 16-28 Oranje ook weer wat ging scoren. De grootste schade zat hem niet in die achterstand, maar in het toegenomen vertrouwen bij de Russen. Bij rust was het 25-32.

Na de rust kwam Nederland sterk en snel terug tot 30-34, om daarna Rusland toch weer een voorsprong van tien punten te gunnen. Er werd hard geknokt, maar niet overtuigd genoeg geschoten. Meer verdedigende druk en wat Zone-defense hielp ook om in de wedstrijd te blijven. Dankzij een Buzzer-beater driepunter van Rusland liep de achterstand wel op tot 42-53 aan het eind van het derde kwart.

Binnen een minuut en na zes Russische punten extra moest coach Ferry Steenmetz vluchten in een Time-out (42-59). Het verschil bleef een tijdje tegen de min twintig hangen, totdat de Orange Lions eindelijk tot een reeks beter uitgespeelde aanvallen wist te komen; vooral Maik Bouwer werd een aantal keren goed in stelling gebracht. En zoals dat vaak gaat vallen dan ook ineens de schoten van buiten beter. Met nog 2:20 op de klok met 61-67 op het scorebord gloorde er zelfs nog een kansje op winst, maar dat werd niet ten volle benut.

De Oranje MU20 ging zeker niet af, maar haalde er lang niet uit wat er inzat. Dit Rusland is niet onverslaanbaar, en de Orange Lions moeten nu zelf op volle stoom komen en dan maar hopen dat niet zoals vorig jaar hun groep beslist wordt in wedstrijden van hun opponenten.

KWARTSTANDEN: 14-12, 11-20, 17-21, 21-20.

Game changer

De Russische Time-out binnen twee minuten, bij 9-0 voor Oranje, brak het momentum van Nederland en dat kwam nooit meer echt terug.

Top performers

Dylan van Eck 11 punten en 4 rebounds. Sam van Oostrum 5 assists, 3 turnovers, 2 steals. Iyen Enaruna 8 rebounds.

Opvallend

Alle MU20 Orange Lions speelden tenminste acht minuten, en iedereen scoorde.

Steenmetz: "We schoten uit de startblokken. Na de Time-out van Rusland kwamen we langzaam in de wurgreep, en daar zijn we nooit echt uit gekomen. Tweede helft gelijk op gespeeld. Morgen beter.”

Statistieken: klik hier.

Beelden:
klik hier.

Basketball-schrijver en voormalig Scout Internationaal Jeugd Basketball Aart Dekker volgde de MU20 in de B-Divisie van het Fiba Europese Kampioenschap sinds de eerste Editie in 2004, vrijwel altijd in levende lijve. Dat zat er dit jaar niet in, de NBB verzocht hem vanuit eigen huis de wedstrijden te verslaan als Vrijwilliger/Liefhebber. Dat doet hij zoveel als het kan.