zondag 15 juli 2018

FIBA-EUROPE EK MU20 B-DIVISIE 2018 / ORANGE LIONS / VERSLAG: 'MU20 Orange Lions pakken eerste winst tegen Luxemburg' - Nederland Verliest Eerste Wedstrijd met

Elay Wirjo ging voor in de strijd(Foto: Fiba.com)
In het Nederlandse Basketball was het jaren Bonton om te roepen 'dat we -de Orange Lions- nog eens van Luxemburg zouden gaan verliezen'. Badinerend naar basketball-land Luxemburg -want die zijn, zeker als het om de MU20 gaat, echt niet zo slecht, en soms zelfs best goed, want Luxemburg is een nogal internationaal landje- en vertekenend, want als het waar is zou iedere Nederlandse Nationale Ploeg 'dus' dik moeten winnen van het Luxemburgse equivalent van Oranje...en dat is soms teveel gevraagd, dus haal je jezelf ook nog eens onnodig naar beneden als het een keertje niet gladjes loopt.

Vandaag moeten de MU20 Orange Lions tegen Luxemburg Rebounden van de nederlaag gisteren; een keer meer verliezen en een eventuele kans op een Top-8-klassering raakt buiten zicht.Elay Wirjo werkt zich rot aan twee kanten van het veld; na een driepunter van Luxemburg opent Wirjo de score met een dunk op een drive door het midden. Luxemburg het niet de lengte en kracht van Rusland, en daardoor loopt de Oranje aanval wat soepeler dan gisteren, maar het speelt leuk teambasketball en Nederland stopt dat niet voldoende af in het eerste kwart; 15-13 Luxemburg na tien minuten.

Met een catch and shoot driepunter opent Wirjo ook kwart-2 en leidt Oranje weer(15-16). Het Nederlandse surplus aan talent begint zich te vertalen in de stand; langzaam lopen de Orange Lions uit. Efficiënt speelt Oranje echter nog niet, en Luxemburgse driepunters zorgen ervoor dat het gat beperkt blijft. 'Energiek, aggressief en goed verdedigen en dan de tegenstander eruit rennen', zo vatte Bondscoach Toon van Helfteren de kracht van de Oranje Basketball A-ploeg pas samen. Het eerste doet de MU20 in kwart-2 al aardig, de productie van het tweede laat nog wat te wensen over; 24-34 is de ruststand.

In het derde bedrijf wordt wel duidelijk dat het Nederlandse talent teveel is voor het Luxemburgse, en dat de Orange Lions een overwinning zullen kunnen bijschrijven als er geen gekke dingen gebeuren. Maar te slordig aanvallen voorkomt dat de wedstrijd al snel op slot gegooid wordt, af en toe een Groot Hertogdomse driepunter flatteert de score nog ietwat. Als Oranje Luxemburg over de 24 seconden presst en Maik Bouwer een paar schoten maakt wordt de grens van +15 genomen. Het einde van kwart-3 komt bij (slechts) 40-52.

Als Oranje niet scoort, en Luxemburg wel -twee driepunters- komt het terug tot 46-52. Maik Bouwer zet met 2:2 vrije worpen de eerste Nederlandse punten in het laatste kwart op het bord, coach Steenmetz brengt zijn misschien wel sterkste vijf (terug), en dan zijn de punten voor dat andere Rood-Wit-Blauw wel op; de MU20 Orange Lions lopen door naar een 47-66 eindstand.

Hard werken levert de eerste overwinning op. Goed voor de het moreel. Maar willen de MU20 Orange Lions echt potten breken in het vervolg, dan moet (vooral) de aanvallende efficiency flink omhoog.

KWARTSTANDEN: 15-13, 9-21, 16-18, 7-14.

Game changer

Die was er niet echt; Oranje was beter en speelde heel regelmatig richting de +19 winst. Driepunters van Luxemburg hielden het verschil optisch beperkt.

Top performers

Elay Wirjo +/- 21, 15 punten, 4 rebounds. Maik Bouwer 13 punten. Marijn Ververs 9 punten, 6 rebounds, 2 assists. Boyd van der Vuurst de Vries +/- 18, 7 punten, 3 rebounds, 3 assists.
Opvallend

Opnieuw speelden alle twaalf spelers en scoorde bijna iedereen.

Steenmetz:
"Luxemburg is een team dat goed gecoacht wordt, heel hard werkt en er alles aan doet om lang in de wedstrijd te blijven. En dat is ze ook voor een deel gelukt. Met Boyd weer terug op de Pointguard hadden we weer wat meer organisatie en controle. Het was met momenten heel goed, maar met momenten ook heel druistig wat resulteerde in rommelbasketball. Net voor rust hadden we een goede periode en maakten we een kleine run. Elke keer als Luxemburg terug kwam, namen we controle en hielden we het verschil.”

Statistieken:  klik hier.
Beelden: klik hier. de hele wedstrijd terug.

Volgende wedstrijd: : Hongarije MU20 – Nederland MU20, zondag 15 juli om 19:30  uur (NL tijd).

Livestream:
klik hier.

Basketball-schrijver en voormalig Scout Internationaal Jeugd Basketball Aart Dekker volgde de MU20 in de B-Divisie van het Fiba Europese Kampioenschap sinds de eerste Editie in 2004, vrijwel altijd in levende lijve. Dat zat er dit jaar niet in, de NBB verzocht hem vanuit eigen huis de wedstrijden te verslaan als Vrijwilliger/Liefhebber. Dat doet hij zoveel als het kan.