zaterdag 28 juli 2018

HISTORIE BASKETBALL IN DEN HAAG / BV TEAM TEN DREAMERS THE HAGUE(TTD) - STG. PROMOTIE HAAGS BASKETBALL / AART DEKKER & JAN LIEVAART


'Plein Basketball': Reebok Blacktop series in Den Haag, 1993

iBasketball koestert de geschiedenis van de sport. Hier is het vijfde en laatste juweeltje uit het videoarchief. Unieke beelden van een enorm streetball evenement in Den Haag in 1993. De Reebok Blacktop Series namen bezit van Het Plein, pal voor de Tweede Kamer.


In de jaren ’90, toen ene M. Jeffrey Jordan goddelijk goed basketball liet zien, het Dream Team de wereld in vuur en vlam zette, en iedereen de NBA via kabel-tv kon volgen, mocht je nog gewoon “pleintjesbasketball” zeggen. De toernooien schoten als paddestoelen uit de grond, en grote sponsors zoals Reebok (met Shaq!) en de NBA zelf pompten serieuze bedragen in het internationale 3-tegen-3.

Die vibe, gecombineerd met de tomeloze inspanningen van basketballorganizers zoals Aart Dekker, die honderden vrijwilligers wist te mobiliseren, zorgde voor spectaculaire basketballevenementen in Nederland.

Deze unieke video uit 1993, tijdens het toernooi op Het Plein in hartje Den Haag, is daar een voorbeeld bij uitstek van. De precieze datum was 12 juni 1993.


We zien beelden van een heuse Legends game, en de jeugd speelt om uiteindelijk kans te maken op de Europese finale in Milaan.


Met dank aan Aart Dekker voor de beelden.

Productie: Elza van Swieten, geassisteerd door Christine Hordijk.


… don’t sweat the technique …

Arie Int Veld 

 

Arie kennen wij o.a. van : iBasketball.nl , en  www.aaresultaat.nl


***

Toelichting Aart Dekker:

Arie Int Veld en ik delen een aantal visies op het Nederlandse Basketball, en alhoewel we decennia in leeftijd schelen, hebben we alle twee een ICT-achtergrond, die elkaar dan weer niet overlapt.

Ik had onder andere over vele jaren Video opgespaard -enkele decennia aan op aloude video-tapes aan Basketball-historie- precies over de periode die Arie niet of slechts deels heeft meegemaakt. Ik ben nauwelijks onderlegd als het om Video gaat, en dat is nou juist een van Arie's Specialismen.

Vanwege een noodzakelijke verhuizing heb ik veel van dat oude spul opgegraven, Arie maakt het mij mogelijk een en ander te Digitaliseren, en Arie brengt een deel daarvan dan weer On-line. En zo helpen we elkaar, en proberen we een bijdrage te leveren aan de mogelijkheden voor de Generaties Basketball Liefhebbers die nauwelijks toegang hebben tot de Nederlandse (en Internationale) Basketball Historie, om zich te verdiepen in die Historie.

Want: zonder Kennis over de Historie, is het heel lastig het Heden en de Toekomst goed te Begrijpen...

Maar het is natuurlijk niet alleen maar Educatief, het is ook gewoon Leuk, en heus niet alleen voor de Jeugd & Jongeren; van Jong tot Oud zullen er mensen zijn die het erg Leuk zullen vinden om terug te kijken naar dingen die zich in het (verre) Verleden afspeelden, want...

Basketball is Fun!!!

Iets meer dan mijn  halve leven geleden kwam ik -voor een studie- naar Den Haag. Een stad waar de mooie Basketball-sport een roerig, en soms zelfs nogal negatief Verleden heeft. Er zijn misschien wel meer dieptepunten dan hoogtepunten, maar Den Haag is natuurlijk wel de Derde Grootste Stad van Nederland, en het Politieke Hart, een heel erg MultiCulti-stad met heel veel Diverse Jeugd, en dus met heel veel Talent. Daarnaast zijn er meerdere heel Bijzondere Gebeurtenissen op Basketball-gebied die zich juist in Den Haag voltrokken. En ik hoop dat ik als Import-Hagenaar een paar duwtjes in de goede richting heb gegeven. En dan is het moment waarop je weer vertrekt uit zo'n stad waar je 'Import' was, natuurlijk een mooi moment om nog eens op terug te kijken.

Toen ik uit Dordrecht -waar het Topbasketball teloor was gegaan door een gebrek aan Sponsoring- vertrok, speelde ik in eerste instantie een paar jaar bij BV Voorburg -nu CobraNova- daarna nog even bij HBV The Jumpers, en daar sloeg het fysieke noodlot voor mij toe; zelf basketballen was er in een klap niet meer bij. Dus wat doe je dan? Dan ga je in plaats van Spelen en daarnaast nog wat Coachen, en verleg je je focus van het Consumeren van de Sport naar het 'Giving Back' en 'Paying It Forward', en dan komt er ook weleens wat nieuws op je pad...

In Dordrecht kenden wij een sterke Pleintjes-Basketball-cultuur; de harde kern van de Generatie Basketballers die door Maarten van Gent in korte tijd werden opgestuwd richting Nationale en Internationale Top, brachten talloze uren door op de Pleintjes van Dordrecht. In 1992 was ik samen met Marcel van Sitteren -wie kan mij  vertellen waar hij gebleven is?- Luc Reuvers en Ellen Gommers aanwezig bij het Pre-Olypische Toernooi voor de Spelen van Barcelona. Bij de Finale-ronde van dat Grootse Toernooi, bracht de NBA samen met een ander bedrijf het Amerikaanse 3X3 voor het eerst naar Europa. En wat ik daar zag, wilde ik graag overbrengen naar Nederland, naar Den Haag...want daar woonde ik nu eenmaal. Het toeval speelde trouwens ook een rol, maar daar zal ik nu niet over uitweiden...

Bij Jumpers zei Frans du Chatiniertegen mij "Wil jij niet eens met de gemeente gaan praten? Die willen van alles, en volgens mij kan jij daar wel wat in betekenen..." Dat deed ik, en dus organiseerden wij (mede) -Jan Lievaart en ik, met hulp van vele anderen en die hulp kwam ook van ver buiten Den Haag als het nodig was- om te beginnen de BlackTop Series Den Haag -van de NBB-reeks die een jaar of vier, vijf liepen- van 1993 en 1994, daarna volgden de Converse NBA 3-on-3 van 1994 en 1995, een NBA-Festival, een NBA Jam Session van negen dagen op de Megafestatie, in Samenwerking met de NBA, Converse, Sport Marketing Bureau's, en andere bedrijven en organisaties. En -ik geloof dat ik dat wel mag zeggen- veel van die Events waren best wel groot...zelfs in termen van vandaag de dag, al denk ik dat er misschien tegenwoordig wel vele malen meer geld mee is gemoeid. Voorbeelden? BlackTop Series: 2x 125 Teams/525 Deelnemers en vele tientallen Vrijwilligers. NBA 3-on-3: 70+ Velden, 600-700 Teams, 140 Vrijwilligers per dag, misschien wel enkele honderdduizenden Toeschouwers/Voorbijgangers. Ik zal hier stoppen; maar andere genoemde Events kwamen ook aan die soort aantallen, ook al lag de verdeling heel anders.Ik ben er nog steeds trots op... Nog een getal: $250.000, dat was in mijn geheugen de begroting voor een weekend NBA 3-on-3...en door onze fantastische Vrijwilligers-Crew kon het voor dat bedrag, anders was dat nog veel hoger geweest.

Dat -om deze soorten aantallen op de langere termijn te kunnen blijven bedienen, en dat was wel mijn doel- je onder andere Video nodig zou hebben om meer partijen te kunnen interesseren, dat was mij wel duidelijk. Maar een fatsoenlijke Video in elkaar draaien was toen heel wat moeilijker dan heden ten dage. De Haagse Ondersteunings-Functie Vrijwilligers(HOF) en Vrijwilligers Elza van Swieten, geassisteerd door Christine Hordijk, deden goed werk.


Het resultaat zag je hierboven. Velen zullen er glimpjes van hun (verre) Verleden in herkennen. Een voorbeeldje: wij hadden ook een U12-Divisie en ergens is daar een U12 Arvin Slagter zichtbaar. In de Video van 1994 -die volgt hopelijk later- is Dan Gadzuric een fractie van een seconde in beeld; die speelde -net als de veel in beeld komende Vincent Krieger- toen al in de NCAA, maar deed gewoon mee bij een van de edities.

En vele, vele, anderen dus...

Veel plezier!

En mochten er nog mensen zijn die ander materiaal -Foto's, of wat dan ook- hebben van deze Events, dan zou ik er graag kopietjes van krijgen.

AART DEKKERGeen opmerkingen:

Een reactie posten