zaterdag 3 augustus 2019

BASKETBALL IN DE LANDELIJKE MEDIA / EVEN TERUGKIJKEN 2009 / NRC / RICKY RUBIO: 'Basketbalsensatie Ricky Rubio(18) op de Drempel NBA / CARTOON / CITAAT /

CITAAT Ricky Rubio '...that he wanted to be black for his obsession with the legendary American player Michael Jordan...', Cartoon van   'Rubio Cartoons'

Spaans basketbaltalent op drempel van de NBA

Basketbalsensatie Ricky Rubio (18) werd vannacht in de NBA draft gekozen door Minnesota Timberwolves. De keuze voor de Spanjaard is niet zonder risico’s.
Als zeventienjarige toonde basketballer Ricky Rubio opzichtig zijn talent op het hoogste podium, de olympische finale in Peking. Hij begon slechts aan de wedstrijd omdat een ploeggenoot geblesseerd was, scheurde halverwege een band in zijn rechterpols en speelde het duel uit als linkshandige speler. De tegenstanders van de Verenigde Staten wonnen olympisch goud, maar waren vol lof over Spanje en spelverdeler Rubio, de jongste basketballer met een olympische medaille.

Rubio werd afgelopen nacht bij de NBA draft in New York, de jaarlijkse ‘verdeling’ van nieuw talent over de Amerikaanse profclubs, gekozen door Minnesota Timberwolves. De nu achttienjarige Spanjaard was de vijfde keus in Madison Square Garden en werd de afgelopen dagen in New York al vergeleken met de Amerikaan Pete Maravich, ooit ook een basketbalsensatie met een flitsende speelstijl en lang, donker haar.

Als vijftienjarige kreeg Rubio al lucratieve aanbiedingen van de topclubs Barcelona en Real Madrid. Zijn ouders kozen echter voor een vijfjarig contract bij het lokale DKV Joventut in Badalona, op tien minuten rijden van Barcelona. Zo kon hun jongste zoon thuis blijven wonen, waar hij als zo veel leeftijdsgenoten een poster van voormalig sterspeler Michael Jordan en een spelcomputer voor basketbalgames heeft.

Maar in deze jongenskamer bungelen ook een zilveren olympische medaille en het gipsverband dat hij droeg ter bescherming na de operatie aan zijn pols. Het kleine Joventut bereikte dit seizoen aan de hand van Rubio het belangrijkste Europese clubtoernooi, de Euroleague. De point guard werd in Spanje verkozen tot verdedigende speler van het jaar en besloot zich kandidaat te stellen voor de draft.

Maar managers van clubs in de NBA rekenen de talenten vooral af op wat ze niet kunnen. De Amerikaanse scouts rapporteerden in Badalona dat Rubio bijna fragiel is voor een basketballer (1,93 meter en 86 kilogram). Ze hebben ook twijfels over zijn aanvallende kwaliteiten, ingegeven door een haperende afronding. Voor een basketballer die zijn medespelers zo vloeiend en fantasierijk bedient, is zijn eigen schot op de basket nog te voorzichtig, te bedachtzaam.

Het grootste obstakel om Rubio in te lijven had echter niets te maken met zijn prestaties op de speelvloer. De tiener, die zijn salaris dit seizoen zag verbeterd van 70.000 naar 210.00 euro, bleek tot ergernis van zijn ouders een afkoopsom van 4,75 miljoen euro in zijn contract bij Joventut te hebben. Omdat clubs in de NBA volgens de regels niet meer dan 500.000 dollar (bijna 360.000 euro) mogen bijdragen, zal Rubio zichzelf moeten vrijkopen.

Zijn advocaten probeerden in aanloop naar de draft tot een schikking te komen met Joventut. Rubio hoopte dat hij als een van de eerste spelers zou worden gekozen, zodat zijn salaris hoog genoeg is voor de afkoopsom. Bij een late keuze in de draft zou hij misschien langer in Europa blijven spelen.

Rubio reageerde na afloop van de draft tegenover persbureau Reuters uitgelaten, ook al had zijn moeder vanwege de kou niet op Minnesota als thuisbasis gehoopt. „Ze haat koude plekken, maar ik ben opgewonden dat ik in de NBA terecht kom”, zei de Spanjaard. „Bij de Olympische Spelen heb ik al tegen de beste spelers uit de NBA gespeeld. Ik denk dat ik het aankan. Nu ik weet waar ik heenga, kan ik met de club bespreken wat ze precies van me willen. Als het nodig is, betaal ik de afkoopsom. We zijn al dichter bij een akkoord gekomen met mijn club. Nu moeten we afwachten.”

In het kielzog van Rubio werd ook Henk Norel, volgens velen het grootste Nederlandse basketbaltalent, gekozen door Minnesota Timberwolves. De 21-jarige international was de 47ste keuze. Norel, ploeggenoot van Rubio bij Joventut, zal waarschijnlijk eerst in Europa worden gestald voor zijn overstap naar de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten