zondag 1 november 2015

COLUMNIST / METRO / AJAX / DEBAT: 'Het beste kamp is het Bergkamp'

Als ik dan toch stukjes ga delen over 'het Nationale Voetbal/Ajax Debat', dan kan het onderstaande stukje er ook best bij...


Het beste kamp is het Bergkamp
Metro, 2 oktober 2015, om 08:08 door Jaap Visser

Behalve het overbekende Kamp Cruijff is er nu dus ook een Kamp Van Basten waarin de vroegere perschef en elftalleider van Ajax, David Endt, tijdens het zondagse praatje voetbalprogramma van de NOS pontificaal plaatsnam. En dat was, om met Cruijff te spreken, natuurlijk logisch. Endt is immers een slachtoffer van zijn genadeloze zuiveringsoperatie bij Ajax.

KAMP BLIND
Het Kamp Van Basten onderhoudt nauwe betrekkingen met het Kamp Blind, van Danny, de bondscoach, een door Cruijff gekeelde contrarevolutionair in het bloederige Ajax-verhaal. Het Kamp Blind op zijn beurt is weer min of meer voortgevloeid uit het Kamp Van Gaal, die al ver voor in Amsterdam de pleuris uitbrak door Cruijff was aangemerkt als staatsvijand nummer één. En het Kamp Van Gaal tenslotte heulde met Kamp Davids, de raad van commissarissenkliek waartoe Cruijff ook nog even behoorde. Totdat de grootste Ajacied aller tijden tot zijn staatsgreep besloot.

GEKONKEL
Die heeft er toe geleid dat Ajax in kampen uiteen is gevallen en het gekonkel en gekijf ettert maar door en vreet zich nu een weg door zo’n beetje het hele Nederlandse voetbal. Wat Ajax al jaren frustreert, dat het niet meer tegen het buitenland op kan, gaat nu ook bij het Nederlands Elftal spelen. We krijgen steeds minder te vertellen in de voetbalwereld en over de schuldvraag voeren onze kampen een bittere woordenstrijd.

BERGKAMP
Wie mee wil praten over de deplorabele staat van het vaderlandse voetbal, over waar het mis is gegaan en hoe het beter kan, komt er niet onderuit een kamp te kiezen. Nou vooruit dan, doe mij maar het Bergkamp. Dennis was een Cruijff-kamper van het eerste uur, maar staat inmiddels alleen in de kampenoorlog binnen en rondom Ajax. Bergkamp concentreert zich nog als enige op de kern van de grote Cruijff-boodschap (iets wat Johan zelf al lang niet meer doet): probeer jonge voetballers vooral individueel beter te maken, technischer en laat ze de vrijheid om te pingelen.

STIFT
Het rondspeelvirus dat zelfs door ons jeugdvoetbal waart, moet worden uitgeroeid. Geef kinderen de ruimte om in elk geval te proberen op zijn Bergkamps te voetballen. Dan gaan we vanzelf weer zo’n stiftgoaltje zien als zaterdagavond in De Arena viel te bewonderen.



jaap visser (Meer van Jaap Visser --- Hier ---)


En meer van Metro over Ajax   ---  Hier  ---





Geen opmerkingen:

Een reactie posten