dinsdag 24 november 2015

PERSBERICHT / NBB / ORANGE ANGELS / EK 2017 FIBA-EUROPE / INTERVIEW:Hakim Salem geniet van overwinning Orange Angels 'Tegen Kroatië vond ik de passing heel mooi'
NBB - Nederlandse
BasketballBondHakim Salem geniet van overwinning Orange Angels
'Tegen Kroatië vond ik de passing heel mooi'


Nieuwegein, maandag 23 november 2015Daags na de knappe winst van de Orange Angels op Kroatië, zag Remy de Wit af van een interview. Hij gunde de eer aan zijn assistent. "Het gaat niet om mij, maar om het hele team", legde de bondscoach uit. In zijn staf vervult Hakim Salem een belangrijke rol, een basketballdier pur sang. Hij geniet met volle teugen van Orange Flavour. Volgens Salem is Nederland bovendien bezig 'het gat te dichten' met de Europese subtop.De Orange Angels gaven gisteren met het succesvol afgeronde basketballspektakel zichzelf, maar ook Hakim Salem (op de foto rechts) een mooi cadeau. Op zijn verjaardag nog wel. "De emotie van de wedstrijd voel ik nog steeds, moet ik bekennen. Ik was best wel wat zenuwachtig voor mijn debuut met een nationaal seniorenteam in een EK-kwalificatiereeks. Ook het team had er last van. We begonnen slecht aan zowel het eerste als het tweede kwart. Gewanhoopt hebben we geen moment. We kregen immers goede schoten en de afspraken werden goed uitgevoerd. Wat we vooral misten was keihard naar voren gaan als we een stop maakten. Bij rust stonden we elf punten achter en dat is niet onoverbrugbaar. In de kleedkamer hebben we de speelsters dan ook gezegd dat ze moesten blijven spelen, erin moesten blijven geloven. Dat we dan in de tweede helft 54 punten maken is ongekend op dit niveau."


Hart en trots
Waarom Oranje gisteravond geen moment door het ijs zakte kan Salem wel verklaren. "De basis van ons spel is de verdediging. Als je een land als Kroatië op 67 punten weet te houden, hoeven we daar niet lang over door te praten. Door onze snelle scores in de tweede helft kwam er daarnaast veel druk op hun defensie. Bij al hun aanvallen zijn we in een 'press' gaan staan. We hebben strikt volgens ons 'game plan' gespeeld. Een onderdeel daar van is attractief basketbal spelen. Op die manier gaat het publiek erachter staan. In het vierde kwart werd elke score (30 punten, red.) gevierd door team en toeschouwers. Allemaal met het hart én met trots. Zo maak je er een geweldige avond van en dat is precies hoe ik het zelf heb beleefd."
Grote stappen
De Orange Angels verkeren nu in de zevende hemel, volgens de assistent-coach van het Nederlands vrouwenbasketbalteam. "Maar nu gaan we die wedstrijd vergeten en op naar woensdag. Ook van Frankrijk krijgen we pittige tegenstand. Daarom is het goed zo'n zege in perspectief te zien. Met ons opleidingsprogramma maken we op dit moment grote stappen. Het lijkt erop dat we het gat met de Europese subtop aan het dichten zijn. Evengoed hebben we nog een lange weg te gaan. We moeten veel samen trainen. Verder begint de arbeid die de Orange Blizzards verrichten ook zijn vruchten af te werpen. Stap voor stap beginnen de speelsters aan het Europese basketball te wennen. In mijn ogen staan we nog maar aan het begin van onze mogelijkheden. Met onze kennis en onze talentvolle speelsters kunnen we nog zó veel bereiken. De toekomst van de Orange Angels ziet er rooskleurig uit. Daarom is het van belang dat we zo veel mogelijk met een fulltime programma werken."
Doelstelling
Op de vraag of het dan niet sneu is dat Nederland zo'n loodzware poule heeft geloot, zegt Hakim Salem: "We moeten stoppen met onszelf 'zielig' te vinden en zeggen 'we gaan ervoor'. Wij kunnen basketballen, hoor, en blijkbaar ook van Kroatië winnen. Onze doelstelling is dan ook nog steeds kwalificatie voor EuroBasket 2017. Vergeet overigens niet dat het tegen ijzersterke landen mentaal makkelijker voor ons is. Speelsters laden zich voor wedstrijden tegen topploegen vanzelf op. Dat was ook tegen de Kroaten te zien. De passie waarmee we tegen ze speelden is onze basis. Voor zowel speelsters als staf. Ik heb enorm van ons spel genoten. Gisteren vond ik vooral de passing heel mooi. Een paar keer 'behind the back' van Naomi op Kourtney, lange passes om Zera te laten schieten en bijvoorbeeld Natalie die met haar vingertoppen de bal doortikt, waardoor wij weer konden scoren. Maar nu op naar woensdag, tegen Frankrijk!"
Geniet ook nog even na van de samenvatting die de NOS maakte.
Er zijn nog slechts enkele tickets voor het duel van aanstaande woensdag 25 november om 20.00 uur tegen Frankrijk.
Foto Ruud Fokke


Het NOS-bericht en de video   ---  Hier  --- en hier:


Basketbalsters stunten met zege op Kroatië


Basketbalsters stunten met zege op Kroatië
ZATERDAG, 23:00BASKETBAL

De Nederlandse basketbalsters zijn uitstekend begonnen aan hun jacht op EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Remy de Wit stuntte in Amsterdam met een 76-67 overwinning op Kroatië. 

Kroatië staat op de 20ste plaats op de wereldranglijst die 77 landen telt. Op die lijst komt Oranje niet eens voor. Dat verschil deed zich gelden in de eerste helft, die Nederland met een 22-33 achterstand afsloot. 

Vervolgens ging het echter lopen. Aan de hand van Zera Butter (24 punten), Naomi Halman (14) en Kourtney Treffers (14) werd het gat in de derde periode bijna gedicht. In het vierde kwart (30-18) was Oranje niet meer te stoppen.

NOS 'Langs de Lijn' gaat ook nog met een item komen over het Nederlandse Vrouwenbasketball, dus houd dat in de gaten!


Clipje van Topsport Amsterdam over de Orange Angels:De Orange Angels komen naar AmsterdamGeen opmerkingen:

Een reactie posten