maandag 30 november 2015

ESTLAND / LEUK-BIJZONDER / NIET NIEUWS / TROUW: Estland vindt 800 nieuwe eilanden

Trouw, Nienke Schipper − 31/08/15, 19:57
© thinkstock. Veel eilanden voor de kust van Estland zijn niet groter dan een rots.
In Estland weten ze niet beter dan dat hun land bestaat uit 1521 eilanden. Maar die informatie is achterhaald: uit nieuw onderzoek blijkt dat het land veel meer eilanden heeft.
In totaal behoren 2222 eilanden tot het Estse grondgebied. En zelfs 2355 als je de eilanden in meren meerekent. Het land wordt daarmee direct honderd vierkante kilometer groter.

Onderzoekers van de Estse Grondraad analyseerde luchtfoto's op basis van laserscanning en ontdekten dat al die eilanden binnen de territoriale wateren van Estland liggen. De landkaarten die voorheen werden gebruikt stamden nog uit het Sovjet-tijdperk.

Het grootste gedeelte van het Estse grondgebied behoort tot het Europese continent. De meeste eilanden die bij Estland horen zijn niet meer dan stipjes in zee: slechts 318 zijn er groter dan één hectare.

Stijgende zeespiegel
Nieuwe technieken stelden de onderzoekers in staat veel nauwkeuriger te bepalen hoeveel eilanden er tot de Estse archipel behoren. "Daarbij is de grond in het noorden van het land in de loop der jaren wat omhoog gekomen", vertelde voorzitter van de Estse Landraad, Agnes Jürjens aan de krant Postimees. "Bovendien hebben we ook te maken met een stijgende zeespiegel en andere weersomstandigheden die de kustlijn kunnen veranderen."

De volgende 'eiland-meting' staat gepland voor 2020 en Jürjens verwacht dat het aantal dan weer zal worden bijgesteld, zij het niet meer met zo'n significant aantal.


(Veel) meer over Estland in Trouw:   ---  Hier  ---Geen opmerkingen:

Een reactie posten