donderdag 5 november 2015

EK VROUWEN BASKETBALL / ORANGE ANGELS / NBB / JEUGD / VROUWEN: Nieuwe EK-Kwalificatie-reeks van Start

Lang werd door sommigen gedacht dat de Vrouwen binnen de NBB het voortouw zouden nemen als het om Internationaal Basketball voor Nationale Teams ging. Voor wat betreft de Jeugd/de Meiden is dat de laatste jaren ook zeker het geval geweest.


Maar de ten dode opschreven Mannen - waar weinigen behalve 'ik zei de gek' en nog wat andere voor onrealistische dromers versletenen die er wel in bleven geloven - herrezen in de Magische Zomer van 2014 uit hun as, en trokken die bijna ongelofelijke prestaties vrolijk door in Zagreb op EuroBasket 2015.

De Vrouwen - waarvoor traditioneel toch al zo weinig aandacht voor bestaat in de Media - bleven het bij de Jeugd toch best goed doen - wat heet; er werd zelfs voor het eerst in de geschiedenis een Medaille gewonnen op een EK! Maar publicitair leverde dat slechts af en toe een opflikkering van aandacht op.

Het doel voor het Nationale Team Vrouwen - de Orange Angels - heette ooit: 'Meedoen in Rio 2016'. Ambitieus, te ambitieus - naar nu blijkt; want dat halen de Vrouwen van Oranje zeker niet.

Wel begint er binnenkort een nieuwe kwalificatie-cyclus. En laten we hopen dat de Orange Angels - voor het eerst sinds 'halverwege de vorige eeuw' niet meer gecoacht door Meindert van Veen, maar door Remi de Wit:

1. Het niet op zich willen laten zitten dat de Mannen het zo goed hebben gedaan, en aan willen tonen dat er ook met hen rekening dient te worden gehouden!

2. Hun 'oude 'Oude Coach' - Meindert dus - gaan wreken met de mooiste beloning die ze hem maar zouden kunnen bezorgen; de wetenschap dat 'zijn levenswerk' ook grote stappen vooruit heeft opgeleverd - naar het EK dus! Laat ik bij deze gelijk maar Meindert van veen uitroepen tot een van (mijn) Topper in het Nederlandse Basketball; dat heeft hij dubbel en dwars verdiend! (Misschien later meer).

3. Alle financiers van het Vrouwen- en Meiden-Basketball - o.a. de Verenigingen van de NBB en door die organisaties alle NBB-Leden, de stad Amsterdam, NOC*NSF, en wie ik verder nog vergeet - in de afgelopen jaren, duidelijk maken dat doorgaan met die investeringen de moeite waard is.

Rest mij tenslotte iedereen op te roepen 'onze Orange Angels' net zo te komen ondersteunen als dat bij de Mannen gebeurde in de laatste 14 maanden.


AART DEKKER


De NBB maakte middels het onderstaande Persbericht de selectie voor de wedstrijden later deze maand bekend:


NBB - Nederlandse
BasketballBond
 

Selectie Orange Angels voor
EK-kwalifcatieduels bekend

Nieuwegein, dinsdag 3 november 2015
Bondscoach Remy de Wit en zijn collega-coach Hakim Salem hebben de selectie van de Orange Angels bekend gemaakt voor de twee EK-kwalificatieduels op 21 en 25 november a.s. tegen Kroatië en Frankrijk.De selectie bestaat uit de volgende veertien speelsters:
Maaike Klein (Dozy BV Den Helder)
Karin Kuijt (Lekdetec.nl)
Tanya Bröring (Loon Lions)
Zera Butter (Lintex-Binnenland)
Jamailah Adams (TV Saarlouis Royals, Duitsland)
Jacobine Klerx (Lekdetec.nl)
Natalie van den Adel (CD Zamarat, Spanje)
Loyce Bettonvil (Lekdetec.nl)
Kourtney Treffers (PB63 Lady Battipaglia, Italië)
Janis Boonstra (Dozy BV Den Helder)
Jill Bettonvil (Lekdetec.nl)
Fieke Ligthart (Loon Lions)
Naomi Halman (Basket Latte Montpellier Agglomeration, Frankrijk)
Chatilla van Grinsven (Omanspor Genclik, Turkije)
De Nederlandse basketbalsters spelen op zaterdag 21 november a.s. om 20.00 uur in Sporthallen Zuid in Amsterdam de eerste kwalicatiewedstrijd voor EuroBasket 2017. Tegenstander is dan Kroatië.  Vier dagen later is op woensdag 25 november om 20.00 uur op dezelfde locatie en tijd vice-Europees kampioen Frankrijk de tegenstander.
Deel 2 van de kwalifcatiecyclus is op 20 en 24 februari 2016, deel 3 op 19 en 23 november van volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten