donderdag 12 november 2015

SYRIE / JOURNALISTIEK MIJN HELDEN / VLUCHTELINGEN / OORLOG / NIEUWSUUR / CNN / EVEN NADENKEN: BBC-Journaliste Ging Terug naar de Hel van Aleppo

Afgelopen avond zag ik een item op Nieuwsuur dat erg veel indruk maakte; het ging over een Syrische Journaliste die al jaren voor de BBC werkte - buiten haar vaderland Syrië. Ze ging terug naar haar land, naar haar stad Aleppo - een van de meest kapot gebombardeerde en stuk-geschoten plaatsen in het door alle oorlog verwoeste land.

Ze vertelt waarom ze terugging - om door amateurjournalisten op te leiden en te begeleiden ervoor te zorgen dat de oorlog daar, hier in beeld blijft -, maar geeft ook een onweerlegbare analyse van het hoe en waarom van de 'vluchtelingen-crisis' van Europa. Wij in 'crisis'? Kom op zeg! Mensen zoals Zaina Erhaim zijn pas echte Helden.

Ze won dan ook al terecht een prestigieuze Journalistieke Prijs...11 November 2015, NIEUWSUUR, BUITENLAND

Wie gaat er vrijwillig terug naar Aleppo? Twee derde van de twee miljoen inwoners van de Syrische stad zijn gevlucht voor het aanhoudende oorlogsgeweld. Meer dan drie jaar beschiet en bombardeert het regeringsleger van president Assad de stad die in handen is van rebellen.

De Syrische journaliste Zaina Erhaim ging terug om verslag te doen. Nieuwsuur spreekt haar over haar ervaringen in het door oorlog verscheurde Syrië.

Bebloed en verbrand
Ze weet het nog goed. Op een ochtend werd Zaina Erhaim gewekt door het fluitende geluid van een raket. De raket, vol met explosieven en stalen scherven, kwam vlak bij haar appartement neer. Het hele gebouw schudde. Zaina hoorde gegil en geschreeuw.

Ze haastte zich naar buiten. De bom bleek een heel gebouw plat te hebben gelegd. De locatie van een geïmproviseerde basisschool. "Mannen trokken overal kinderen vandaan, bebloed en verbrand. Sommige kinderen hadden hun pen nog in hun hand."

Lees het hele artikel van Nieuwsuur en Bekijk de uitzending --- Hier ---

Daar zijn ook drie eerdere reportages uit de kapotgeschoten en -gebombardeerde stad Aleppo te zien.


BEKIJK OOK, Interview bij CNN:


Syrian journalist on why she
moved back to aleppo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten